[FOTO] Otvoritev knjižnega sejma

V čipke oblečene knjige vas bodo na stojnici MKC Maribor pričakale vsak dan knjižnega sejma. Letošnja kolekcija je nastala v sodelovanju s slovenskimi založbami in literarno urednico Tonjo Jelen ter na drugi strani z modno oblikovalko Suzano Rengeo, ki je izbrane knjige oblekla po svoji izbiri.

Dnevi_knjige_trg_sobota_0004.jpg
 

Na Grajskem trgu nas je že ob 10 h pričakal prav poseben Jubox, ki je izpolnjeval pesniške želje mimoidočih. Poezijski Jubox v izvedbi Gorana Završnika in Juša Milčinskega nam je tako med drugim postregel z izvirno interpretacijo pesmi Srečka Kosovela, Janeza Vesela Koseskega, Petre Kolmančič in odlomki iz del Ivana Cankarja. 

Dnevi_knjige_trg_sobota_0049.jpg
 

Mali princ v režiji Cvetke Bevc in s Petrom Andrejem v vlogi glasbeno navdahnjenega pilota, ki svojega mladega prijatelja poduči o Zemeljskih težavah in univerzalni ljubezni. Občinstvo na Grajskem trgu je ob 10.30 prisluhnilo pomembnemu nauku o tem, kako je bistvo očem nevidno ...

 

Knjižni sejem je ob 10 h odprl svoja prepišna vrata in jih ob 19 h spet zaprl. Knjige za male in velike nas vsak dan do četrtka vabijo, da jih odpremo in si naključno preberemo kak odlomek ali zapis. Morda nas očarajo do te mere, da jih preselimo na domače knjižne police.

 

Kantavtor in igralec Elvis Berljak pa je najmlajše popeljal po ulični razstavi slikanice Ferdo, veliki ptič, avtorice Andreje Peklar. Pisana družba je po glasbenih stopinjah tega prav posebnega ptiča prišla do zaključka, da sta prijateljstvo in medsebojna pomoč najdragocenejši nauk te izvirne zgodbe ... Na koncu so otroci v Čitalnici na dvorišču lahko iz kartona izdelali svoje živali.

Dnevi_knjige_trg_sobota_0055.jpg
 

Kantavtor Samo Budna, član zasedbe Posod mi jurja in violinist Beltinške bande, je ob spremljavi kitarista Rajka Marjanoviča na odru Grajskega trga predstavil nove pesmi z naslovom Sonce nad oblaki. Da jima je uspelo pregnati takšne in drugačne oblake nad Mariborom in začarati občinstvo, smo se prepričali tudi sami ...

Dnevi_knjige_trg_sobota_0086.jpg

foto: Kristijan Robič
tekst: Miša Gams