Predzadnji dan knjižnega sejma v znamenju hip hop maratona


Predzadnji dan festivala  je potekal v znamenju srednješolskih nastopov. Ob 10 h je na Grajskem trgu pripovedovalka Ana Duša imela nastop z naslovom Marta, snov za pripoved bo vzela iz slikanice Marte Peršolja. Ob 11 h so trg zasedli učenci Gimnazije in srednje kemijske šole Ruše, ki sopod mentorstvom Metke Volmajer predstavili glasbenoplesno-literarno točko. Za njimi so svoja avtorska dela predstavili dijaki II. gimnazije Maribor pod mentorstvom Danice Križanič Müller. Ob 12 h so trg preplavili ritmi rap in hip hop poezije, na katerih so nastopili mladi avtorji, ki so predstavili svojo rap oz. hip hop glasbo. Maraton je povezoval raper Amo Socialec, znotraj nekaterih raperskih krogov poznan kot Fristajl Bomberman, ki je odrepal tudi nekaj skladb z novega albuma En dan … 

 

Ob 15 h je na Julijinem odru, ki se nahaja na Grajskem trgu, potekal pesniški recital z naslovom Bežnost in tišina. Z literarno-glasbeno improvizacijo sta se predstavila Andrea Birmanac kot Bežnost in Nejc Kovač kot Tišina. Ob 16 h pa sta se na Grajskem trgu predstavili založbi Aleph in Lud Literatura z avtorji Aljo Adam, Kajo Teržan, Urošem Prah in Leonoro Flis, ki so prebirali pesmi iz svojih najnovejših zbirk. Na Julijinem odru Grajskega trga je ob 17 h potekal nastop pevske šole Carmina Slovenica. Grajski trg je med 10.00 in 15.00 zasedla tudi Knjižnica tete Rose, ki je na vpogled nudila izbrano angažirano, uporniško ter radikalno literaturo. Ob 19 h smo se lahko prepustili zanimivi gledališki predstavi LAJKITE PEPELKO!, ki je zasnovana na principu uličnega gledališča. 

V Literarni hiši je ob 17 h društvo Nova Akropola predstavilo knjigo Jelene Sikerič, predsednice mednarodnega združenja Nova Akropola, medtem ko je na Julijinem odru, ki se nahaja na Grajskem trgu, nastopil podmladek pevske šole Carmine Slovenice. V MISC Infopeka v Pekarni, kjer se nahaja Knjižnica tete Rose, smo lahko prisluhnili predstavitvi zbirke političnih esejev indijske pisateljice in politične aktivistke Arundhati Roy, ki je pred kratkim izdala bolj podrobno analizo sodobne indijske družbe, ki je zdrsnila v neoliberalni kapitalizem. Salon uporabnih umetnosti je na petkov večer pridobil mistične dimenzije - Rok Vilčnik - RokGre je namreč predstavil svoj najnovejši roman z naslovom Človek s pogledom, katerega osrednja zgodba se dotika hipnotizerjeve predstave v telovadnem domu na Studencih. Na svečani predstavitvi romana so čarobno vzdušje pričarali poleg avtorja tudi pevka Severa Gjurin, skupina Patetico in Brodolomec.

Miša Gams


Fotografije: Andrej Firm

 

Knjižni sejem na Grajskem trgu

 

Predstavitev knjige Roka Vilčnika - Človek s pogledom v Salonu uporabnih umetnosti