Petek v znamenju literarnega in hip hop maratona


Predzadnji dan festivala bo potekal v znamenju srednješolskih nastopov. Ob 10 h bo na Grajskem trgu pripovedovalka Ana Duša imela nastop z naslovom Marta, snov za pripoved bo vzela iz slikanice Marte Peršolja. Ob 11 h pa bodo trg zasedli učenci Gimnazije in srednje kemijske šole Ruše, ki bodo pod mentorstvom Metke Volmajer predstavili glasbenoplesno-literarno točko. Za njimi bodo svoja avtorska dela predstavili dijaki II. gimnazije Maribor pod mentorstvom Danice Križanič Müller. Ob 12 h bodo trg preplavili ritmi rap in hip hop poezije, na katerih bodo lahko nastopili mladi avtorji, ki se bodo predstavili s svojo rap ali hip hop glasbo. Maraton bo povezoval raper Amo Socialec, znotraj nekaterih raperskih krogov poznan kot Fristajl Bomberman, ki bo odrepal tudi nekaj skladb z novega albuma En dan … V času obeh maratonov vam bo na razpolago tudi STROJ ZA ZGODBE, na katerega lahko s svojim skromnim literarnim pripevkom dodate svoj kamenček v mozaik nastajanja zgodbe, ki je na začetku premogla en samcat stavek iz Don Kihota. Celotno zgodbo si boste lahko na koncu prebrali na spletnih straneh Mladinskega kulturnega centra Maribor. Ob 15 h bo na Julijinem odru, ki se nahaja na Grajskem trgu, potekal pesniški recital z naslovom Bežnost in tišina. Z literarno-glasbeno improvizacijo se bosta predstavila Andrea Birmanac kot Bežnost in Nejc Kovač kot Tišina. Ob 16 h se bosta na Grajskem trgu predstavili založbi Aleph in Lud Literatura z avtorji, ki so v letu 2015 izdali pesniške zbirke - spoznali boste lahko pesmi Alje Adam, Kaje Teržan, Uroša Praha in Leonore Flis. Na Julijinem odru Grajskega trga bo ob 17 h potekal nastop pevske šole Carmina Slovenica.

Grajski trg bo med 10.00 in 15.00 zasedla tudi Knjižnica tete Rose, ki bo na vpogled nudila izbrano angažirano, uporniško ter radikalno literaturo. Če na njihovi stojnici ne boste našli ničesar primernega za svoj okus, pa lahko zavijete na atrij Vetrinsjkega dvora, kje boste med 10.00 in 13.00 lahko kaj zanimivega prebrali ali zamenjali knjige po svojem okusu, ob 12.45 pa prisluhnili branju pravljic. Med 16.00 in 19.00 se boste lahko udeležili tudi ustvarjalne delavnice s pomenljivim naslovom Obleka za knjigo ter se odpočili od živahnega festivalskega vzdušja. Ob 19 h pa se lahko prepustite zanimivi gledališki predstavi LAJKITE PEPELKO!, ki je zasnovana na principu uličnega gledališča. Gledališka predstava učencev OŠ Frana Kranjca Celje spada v sklop šolske odrske produkcije Predstava nas zabava Čitalnice na dvorišču.

Komur dogajanje na Grajskem trgu ni dovolj, lahko obišče sejno sobo Kadetnice, ki se nahaja v 3. nadstropju, kjer bo ob 12 h potekala okrogla miza na temo pomena branja za človekov kognitivni razvoj. Prav tako lahko ob 12 h podarite knjigo in toplo besedo v URI-Soči, Centru za poklicno rehabilitacijo, kjer bo potekala knjižna akcija humanitarnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor.

Ob 17 h lahko pričakujete novo serijo dogodkov - V Literarni hiši bo društvo Nova Akropola predstavilo knjigo Jelene Sikerič, predsednice mednarodnega združenja Nova Akropola, medtem kobo na Julijinem odru, ki se nahaja na Grajskem trgu, nastopil podmladek pevske šole Carmine Slovenice.

Ob 19 h boste v prostorih MISC Infopeka v Pekarni, kjer se nahaja Knjižnica tete Rose, prisluhnili predstavitvi zbirke političnih esejev indijske pisateljice in politične aktivistke Arundhati Roy, ki je pred kratkim izdala bolj podrobno analizo sodobne indijske družbe, ki je zdrsnila v neoliberalni kapitalizem. 

Ob 20.30 pa si vzemite čas za obisk Salona uporabnih umetnosti, kjer bo Rok Vilčnik - RokGre predstavil svoj najnovejši roman z naslovom Človek s pogledom, katerega osrednja zgodba se dotika hipnotizerjeve predstave v telovadnem domu na Studencih. Na svečani predstavitvi romana bodo nastopali pevka Severa Gjurin, skupina Patetico in Brodolomec, pogovor z avtorjem oa bo vodila Deja Crnović. Vabljeni na hipnotičen večer, na katerem si bosta glasba in literatura podala roko ...