Sobota v znamenju literarne in pesniškega turnirja


Pred nami je še zadnji dan festivala 19. Slovenski dnevi knjige v Mariboru in s tem tudi zadnji dan knjižnega sejma, ki ga boste lahko še zadnjič v tem letu obiskali med 10.00 in 14.00 h na Grajskem trgu, kjer boste lahko kupili knjige po znižanih cenah. Še zadnjič boste lahko posedeli, prebirali in menjali knjige v sklopu Čitalnice na dvorišču, ki bo obratovala med 10.00 in 13.00 ter med 16.00 in 19.00 v atriju Vetrinjskega dvora. Ob 11 h si boste lahko ogledali gledališko predstavo staršev otrok 

Waldorfskega vrtca Mavrična dežela z naslovom Čarobni izvir režiserke Marine Frangež. Po predstavi se boste lahko ob 12.45 pridružili branju pravljic, ob 16.30 pa bo Čitalnico na dvorišču obiskala pesnica in pisateljica Cvetka Bevc, ki bo nastopila v programskem sklopu Spoznaj avtorja z lutkovno glasbeno predstavo. Po nastopu sledita pogovor z avtorico in Igraraje, ustvarjanje na temo avtoričine knjige Pesem za vilo.

Ob 11 h ste vabljeni na osrednji dogodek ob svetovnem dnevu knjige (in v sklopu projekta Noč knjige 2016), ki se bo odvil na Grajskem trgu - na literarni maraton, na katerem bodo nastopili številni znani in manj znani mariborski literati: Danica Križanič Müller, Nina Medved, Milan Novak, Željko Perović, Ljubica Ribić, Miroslav Slana – Miros, Gregor Stamejčič– Grizli, Anka Vidmar, Jože Kos Sine, Katarina Gomboc, Ariela Herček, Tonja Jelen, Aleš Jelenko, Kristina Kočan, Petra Kolmančič, Breda Slavinec, Petra Bauman, Peter Andrej, Mojca Andrej in drugi. Posebni gost dogodka bo baskovski pesnik in pisatelj Ekaitz Goienetxeo. Po literarnem maratonu bo žirija razglasila tudi zmagovalca natečaja Emoji, na katerem so se pomerile različne interpretacije pesmi, napisane v jeziku digitalnih ikon, ki prevladujejo na družbenih omrežjih. 

Ob 17.00 bo v Literarni hiši potekal pogovor o slovensko-čeških povezavah z naslovom LENKA DAŇHELOVÁ KUHAR IN PETER KUHAR: DOBRO UTEČEN TANDEM

Ob 19.00 pa se bo v Kazinski dvorani SNG Maribor odvil že 16. PESNIŠKI TURNIR ZALOŽBE PIVEC. Na finalnem tekmovanju za najboljšo neobjavljeno izvirno pesem se bodo predstavili finalisti, med katerimi bo žirija izbrala viteza oz. vitezinjo pesniškega turnirja 2016, ki bo prebral oz. odrecitiral najboljšo neobjavljeno izvirno pesem tega leta. Prireditev, ki poteka v organizaciji Založbe Pivec, bosta tudi tokrat povezovala Zora A. Jurič in Nino Flisar. Vabljeni torej na zaključni del mariborskega knjižnega festivala in se vidimo naslednje leto na dogodku Ko te napiše knjiga!