Sproščen pogovor z osrednjim gostom festivala


Knjižni sejem je tokrat odprl svoja prepišna vrata s predstavami mariborskih kamišibajk. Metka Damjan, Katarina Klančnik Kocutar in Špela Hren Juhart so s pomočjo zanimive japonske tehnike, pri kateri so v lesenem okencu menjavale svoje ilustracije, razveselile otroke s preprostimi ljudskimi zgodbami o požrešnih pujskih in miški, ki je na duhovit način premagala strah. Prva gimnazija Maribor pa je medtem dočakala osrednjega tujega gosta festivala - VICENÇA PAGÈSA JORDÀJA, ki je temeljito pojasnil nastanek svojih dveh knjig Sreča ni popolna in Pismo angleški kraljici, ter temeljito vsebinsko razčlenil še zlasti slednjo. Dijakom je položil na srce, da se naj v življenju čim bolj dolgočasijo, saj zaradi prenasičenosti informacij in opravkov nimajo časa za razmislek in kreativni uvid, ki nastane v obdobjih dolgočasja, tišine in kontemplacije. Sam je dal vedeti, da je kot najstnik preživel svoj prosti čas ob igranju šaha in branju, saj televizije in drugih naprav ni imel. Na koncu je zaključil razpravo z mislijo, da je knjiga kot otrok, ki mora zaživeti po svoje, neodvisno od svojega avtorja. 

 

Medtem, ko so v dvorani Prve gimnazije dijaki pisatelju postavljali vprašanja v španskem jeziku, je na Grajskem trgu potekalo podeljevanje knjižnih nagrad prej omenjenih knjig VICENÇA PAGÈSA JORDÀJA, ki so jih dobile dijakinje, ki so pravilno odgovorile na vprašanja, ki jih je moderatorka Petra Bauman zastavila v zvezi s prebranimi odlomki. Dijakinje Prve gimnazije Maribor so nato prebirale odlomke iz del svojih priljubljenih pesnikov v slovenščini, angleščini, nemščini, francoščini, španščini in latinščini ter zaključile tudi s kakšno svojo avtorsko pesmijo. Okrog poldneva je sledil kantavtorski nastop Leona Matka, ki se je uveljavil v skupinah Prepozno za krokodile ter Juhej in Vuhmepiš. Matko je predstavil svoje avtorske pesmi s pomočjo kitare in perzijskega inštrumenta sazgarame, ki je pripomogel k temu, da so Grajski trg preplavili bolj orientalski zvoki.

 

Na Slomškovem trgu je medtem potekal interaktivni ulični literarni performans, ki sta ga zasnovala Društvo za sodobno umetnost X-OP in baskovski literat Ekaitz Goienetxeo, ki že drugi mesec gostuje v Mariboru kot literarni rezident. Mimoidoči so imeli priliko na glas prebrati tekste v baskovskem jeziku in prisluhniti branju performerja, ki bo na podlagi različnih zvočnih poudarkov Mariborčanov naredil raziskavo. Ekaitz je prejšnji dan pustil pečat tudi v Pekarni, kjer so potekale Mlade rime, saj je zelo lepo in razločno recitiral svojo poezijo, trenutno pa se v Mariboru ukvarja s pisanjem znanstveno-fantastične zgodbe. 

Pozno popoldne je potekalo v znamenju filozofsko-literarnih razprav. V Literarni hiši je ob 17 h potekal pogovor med recenzentom Andrejem Lutmanom in Marjanom Pungartnikom z naslovom MOLK, MOLJI, MRAK IN OLJNATI ČAS, istočasno pa je v knjižnem razstavišču Univerzitetne knjižnice Maribor potekala debata ob knjižni razstavi Hamlet – citati – parafraze, ki jo je moderiral Goran Potočnik Černe. Za iztočnico pogovora z naslovom Hamlet, nori filozof? je služil citat »Okruten moram biti, da bom dober«, udeleženci pa smo razpravljali o posameznih primerih okrutnosti v družbi in iskali načine za interpretacijo tega stavka s pomočjo zgodovine, etike, politične in vsakdanje prakse.

Ob 18 h se je v Salonu uporabnih umetnosti znova predstavil katalonski pisatelj VICENÇ PAGÈS JORDÀ, ki je še dodatno pojasnil ozadje nastanka romanov, s katerima si je prislužil številne literarne nagrade. Občinstvo je tako lahko prisluhnilo njegovi razlagi o nesmrtnosti in analizi posameznih osebnosti iz različnih zgodovinskih obdobij, ki nastopajo v njegovih knjigah.

Tudi v Mestni četrti Melje je bilo živahno - ob 20 h je potekala predstavitev pesniške zbirke Zapiski z otoka Roberta Titana Felixa, mariborskemu občinstvu bolj poznanega po romanih, ter pesniške zbirke Znotraj sem pesem Nataše Švikart Žumer. Prireditev je povezoval Gregor Lozar. Pred nami sta še dva vznemirljiva dneva festivala in možnosti za srečevanje z mariborskimi literati bodo številne. Vabimo vas tudi na obisk knjižnega sejma, ki se bo zaključil v soboto ob 14h. Ne pozabite - knjiga je najlepše darilo in obenem najmočnejše orožje - le vzemite jo v roke!

Miša Gams


Fotografije: Andrej Firm

 

Knjižni sejem na Grajskem trgu

 

Prva gimnazija Maribor

 

Salon uporabnih umetnosti