Četrtek v znamenju katalonskega pisatelja Vicenca Pagesa Jordana


Na Prvem odru Prve gimnazije bo že dopoldne zanimivo - ob 10.30 bo potekal pogovor med katalonskim pisateljem, osrednjim tujim gostom knjižnega festivala, VICENÇom PAGÈSA JORDÀJA in Simono Kopinšek.

Knjižni sejem bo tudi tokrat odprl vrata ob 10 h, ko se bo na Grajskem trgu predstavilo Malo pa papirnato gledališče - Nastopile bodo tri mariborske kamišibajkarke, Metka Damjan, Katarina Klančnik Kocutar in Špela Hren Juhart. Pol ure kasneje boste lahko dobili vpogled v izdelavo in vezavo knjig v izvedbi knjigoveznice iz Enote za pridobivanje in obdelavo knjižničnega gradiva Univerzitetne knjižnice Maribor. Ob 11.45 bo na Grajskem trgu potekal srednješolski literarno-glasbeni maraton, na katerem bodo nastopili dijaki Prve gimnazije Maribor, ki bodo prebirali odlomke iz del svojih priljubljenih pesnikov v slovenščini, angleščini, nemščini, francoščini, španščini in latinščini. Ob 12 h bo sledil kantavtorski nastop Leona Matka, ki se je uveljavil v skupinah Prepozno za krokodile ter Juhej in Vuhmepiš. Tako kot vsak dan v tem festivalskem tednu, vas bo tudi tokrat ob 12 h pričakal Stroj za zgodbe, na katerem boste lahko pustili svoj pečat s tipkanjem stavka, ki se navezuje na originalni citat iz Don Kihota. Ob 17.30 pa bo na Julijinem odru potekal klavirski koncert učencev alternativne glasbene šole KUD-a Coda z mentorji Martinom Počkarjem, Lejo Gačnik in Žanom Hauptmanom.

Čitalnica na dvorišču, ki se nahaja v atriju Vetrinjskega dvora, bo tudi v četrtek ob 12.45 postregla z branjem pravljic, med 16.00 in 19.00 pa si lahko v njej zamenjate knjige po izbiri ter se spočijete.

Knjižna akcija humanitarnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor bo tudi tokrat potekala ob 10 h v prostorih Medobčinskega društva slepih in slabovidnih v Mariboru, ob 11 h pa v prostorih Zavoda Naprej na centru za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo.

Med 11.00 in 14.00 ter med 17.00 in 18.00 bo na Slomškovem trgu potekal interaktivni ulični literarni performans, ki sta ga zasnovala Društvo za sodobno umetnost X-OP in baskovski literat Ekaitz Goienetxeo, ki že drugi mesec gostuje v Mariboru kot literarni rezident. Mimoidoči boste lahko prebirali tekste v baskovskem jeziku in poslušali njihov prevod v slovenščino. 

Ob 17 h lahko v knjižnem razstavišču Univerzitetne knjižnice Maribor prisluhnete debati ob knjižni razstavi Hamlet – citati – parafraze, ki jo bo moderiral Goran Potočnik Černe. Za iztočnico pogovora z naslovom Hamlet, nori filozof? bo služil citat: »Okruten moram biti, da bom dober«.

Tudi v Literarni hiši bo ob 17 h potekal pogovor med recenzentom Andrejem Lutmanom in Marjanom Pungartnikom z naslovom MOLK, MOLJI, MRAK IN OLJNATI ČAS.

Ob 18 h ste vljudno vabljeni v Salon uporabnih umetnosti, kjer se bo predstavil osrednji tuji gost festivala VICENÇ PAGÈS JORDÀ, pisatelj in literarni teoretik, ki si je s svojo literaturo utrl pot med vidnejše katalonske avtorje.

Ob 20 h pa bo v Mestni četrti Melje potekala predstavitev pesniške zbirke Zapiski z otoka Roberta

Titana Felixa ter predstavitev trojezične zbirke pesmi Nataše Švikart Žumer Znotraj sem pesem. Gostja dogodka bo Barbara Gabrieele.

Tisti, ki kljub zanimivemu programu ostajate doma, pa ste vabljeni k ogledu oddaje Dober večer na TV Maribor, kjer bo ob 22.20 potekal pogovor z naslovom Hamlet v slovenskem prostoru. Med sodelujočimi bodo Mojca Jan Zoran iz Slovenskega gledališkega inštituta, Mojca Redjko iz Lutkovnega gledališča Maribor in pisatelj ter Borut Gombač, soavtor knjižne razstave o Hamletu v UKM. pogovor bo vodil dr. Zoran Medved, zamudniki pa boste imeli možnost ogleda ponovitve 23.4. ob 22.05. Vabljeni h ogledu zanimive razprave!