Torek v znamenju nastopa osrednjih slovenskih gostov festivala


Drugi dan knjižnega sejma in peti dan festival Slovenski dnevi knjige je kljub dokaj mrzlemu jutru postregel s hvaležno mlado publiko, ki je na Grajski trg prišla poslušat mladinske zgodbe pisatelja Slavka Pregla. Ta je svojo zbirko kratkih zgodb z naslovom Pravljice za punce, fante in vse ostale predstavil nadvse inovativno, saj je mladim nenehno zastavljal komična vprašanja, na katera je dobil vedno bolj komične odgovore. Tako smo imeli priliko v praksi preizkusiti metodo kako človeka spraviti v smeh  s pomočjo smejalnika in cvililne zavore ter si delili izkušnje s pasjimi ugrizi. Pregl je držal obljubo in povedal pravljico za dekleta z naslovom Juha Cviluha ter eno za fante z naslovom Zvezdica s čepico. Po končanem pripovedovanju je nastopil še na Pedagoški fakulteti, kjer je z dr. Dragico Haramijo spregovoril O potepanju, mozoljih, ljubezni in vseh drugih pomembnih rečeh, ki se pojavljajo v njegovih delih, otroci na Grajskem trgu pa so ob stojnici knjigoveznika prisluhnili o postopkih vezave knjig ter si izposodili knjige v Čitalnici na dvorišču, kjer je ob 12.45 potekalo še branje pravljic. Tudi Hamlet, ki ga je že tretji dan posrečeno poosebljal igralec in kantavtor Elvis Berljak, v interaktivno zasnovanem perfromansu Biti ali ne biti? ni počival. Mimoidočim je s pomočjo lobanje ponujal Shakespearove misli ter jim sugeriral naj si postavljajo eksistencialna vprašanja, da bodo prišli do odgovorov. Na odru Grajskega trga so se medtem znašli dijaki mariborske Srednje šole za gostinstvo in turizem, ki so recitirali svoje pesmi, nastopile pa so tudi srednješolske glasbene zasedbe Goldhorn, Comeback Punch ter Mokre mrhe, ki so poživili Grajski trg z udarnimi rockerskimi ritmi.

Ob 12.00 je na Grajskem trgu nastopila kantavtorica, pesnica in skladateljica Ksenija Jus, ki je znana po družbeno-kritičnih tekstih in revolucionarnih besedilih. Poslušalci so lahko prisluhnili njenim pesmim z novega albuma z naslovom Katedrale ljubezni  ter baladam o apatičnih birokratih, izkoriščanih in ponižanih delavkah v proizvodnji, izkoriščevalskih kapitalistih in “povodcih”, ki se nahajajo zgolj v glavi. 

Pestro je bilo tudi v Literarni hiši Maribor, kjer so se ob 17 h predstavili avtorji iz glasil dnevnega centra Ozara in Šent-Lent. V galeriji Media Nox je ob 18 h potekala otvoritev razstave Knjiga umetnika, na kateri so avtorji kot so Petra Kapš, Jože Slaček, Jože Šubic, Borut Popenko, Zora Stačič, Tanja Lažetić, Dejan Habicht in Tadej Pogačar predstavili svoj koncept umetniške knjige. V prvem delu galerije so predstavljena dela umetnikov, ki živijo in ustvarjajo v Mariboru in se posvečajo knjigi umetnika na raziskovalni način s pomočjo zvoka in interneta (Petra Kapš), kiparskega objekta (Jože Šubic), družabne igre s simbolično interpretacijo števil (Jože Slaček) in objekta otroškega oboževanja (Borut Popenko). V drugem delu galerije, ki se nahaja v kleti, pa so predstavljena dela iz zbirke Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. in Galerije P74 v Ljubljani ter ustvarjalcev, ki živijo in ustvarjajo v Ljubljani. Ti avtorji izpostavljajo področje fotografije, osebne zgodbe in družbeno angažirano problematiko. Ker se njihova dela nahajajo le v enem oz. nekaj izvodih, so poleg vsake knjige - umetnine priložene bele rokavice za bolj previdno listanje oz. preučevanje.

Ob 19 h je v veliki dvorani Lutkovnega gledališča v Mariboru potekal pogovor z osrednjim gostom festivala - Milanom Jesihom, ki ga je vodila Darka Tancer-Kajnih. Pesnik, dramatik in avtor radijskih, televizijskih in lutkovnih iger je občinstvu prebral nekaj svojih pesmi ter pojasnil na kakšne načine se je lotil prevajanja Shakespeara in kako je iskal ustrezne izraze za prevod določenih izrazov. Jesih, ki je lansko leto nastopil kot vodilni literat na Vilenici, je občinstvu pripovedoval tudi o svojem pisanju gledaliških in radijskih tekstov ter svojih literarnih nastopih v Mariboru, v katerega se vsakič znova z veseljem vrača.  Tudi tokrat ga je publika toplo sprejela ter se po pogovoru udeležila tudi medsebojnega druženja z zakusko. Za nami je tako polovica festivala 19. Slovenski dnevi knjige v Mariboru, a zanimivih dogodkov še zlepa ni konec...

Miša Gams


Fotografije: Andrej Firm

 

Knjižni sejem na Grajskem trgu

 

Pogovora z osrednjima slovenskima gostoma festivala

Knjiga umetnika v Media Nox