Sredina tedna v znamenju Mladih glav, Mladih rim in Urške


Sreda bo bolj naklonjena mlajši publiki in odraslim, ki so mladi po srcu - ob 10 h vas vabimo na Grajski trg, kjer bo Robert Kereži uprizoril pravljico Paglavčeva obljuba angleške avtorice Jeanne Willis s pomočjo tradicionalne japonske pripovedne tehnike kamišibaj. Pripoved o spreminjanju sveta in o obstanku ljubezni, ki bo povedana skozi žabjo perspektivo, bo potekala ob malem namiznem odrčku in ilustracijah, ki se izmenjujejo v okencu. Ob 11.00 bo sledila dramska predstava III. gimnazije Triumf z naslovom CESARJEVA NOVA OBLAČILA po besedilu Milana Jesiha. Ob 12 h pa se boste lahko odpočili ob zvokih Andreja Černelča, ki je svoj kantavtorski nastop poimenoval Pogovor o vremenu. Po popoldanskem počitku bo oder na Grajskem trgu zasedla ŠILA (šolska impro liga) - srednješolski improvizatorji iz skupine Primati, ki prihajajo s Prve gimnazije v Mariboru. Primati bodo pod mentorstvom Mojce Pibernik nastopili z izborom klasičnih improvizacijskih iger oz. disciplin.

Tudi Čitalnica na dvorišču, ki se nahaja v atriju Vetrinjskega dvora bo čez dan imela intenziven program - poleg čitanja ste vabljeni k izmenjavi knjig, poslušanju pravljic (12.45) in h kreativnemu udejstvovanju na ustvarjalni delavnici s tokratnim poudarkom na Akrostih tisku (16.00 - 19.00). Ob 17:00 so v razstavišču Vetrinjskega dvora pripravili vodstvo po razstavi TOMATO V OBJEKTIVU, po kateri vas bo večkrat nagrajeni oblikovalec podob knjig, Tomato Košir, popeljal v svet grafične domišljije ter zaodrje dobrega oblikovanja. Ljubitelji gledališča pa boste lahko ob isti uri uživali v atriju Vetrinjskega dvora v gledališki predstavi GLEDALIŠČE OD A DO Ž dramske skupine OŠ Bojana Ilicha pod mentorstvom Marjana Šeneta.

Če vas zanima KAKO NASTANE KNJIGA, se ob 10.30 na stojnici knjižnega sejma na Grajskem trgu lahko seznanite s postopkom izdelave in vezave knjig v izvedbi knjigoveznice iz Enote za pridobivanje in obdelavo knjižničnegagradiva Univerzitetne knjižnice Maribor. Tisti, ki ste si od vekomaj želeli pustiti svoj pečat v zgodbi, pa ste vljudno vabljeni k sodelovanju pri interaktivnem literarnem performansu nastajanja poulične zgodbe, ki temelji na stavku iz Cervantesovega Don Kihota. Med 12.00 in 15.00 boste namreč spodbujeni k nadaljevanju verižne zgodbe na starem pisalne stroju, ki se nahaja na stojnici na Grajskem trgu.

Humanitarno združenje žensk Inner Wheel klub Maribor vas ob 13.30 vabi v Dom starejših občanov Tezno in ob 17.00 v Stanovanjsko skupino Zveze Sonček Pragersko, kjer bo potekala knjižna akcija z naslovom PODARIMO KNJIGO IN BESEDO.

Ob 15.30 bo v literarni sobi s pomenljivim imenom Karantena ostala ujeta URŠKA, ki bo gostila tradicionalno srečanje mlajših literatov začetnikov, ki se bodo ob 17.30 predstavili na prireditvi URŠKA SE NA PETI ZAVRTI. Kdo vse se bo s kom zavrtel in ali bo prišlo do ugrabitve s strani podvodnega moža, lahko preverite le tako, da se udeležite literarne pokušine ...

Tudi Salon uporabnih umetnosti v sredo ne bo sameval - ob 18.00 bo gostil sedmo gostjo pogovorne serije Mlade glave mislijo 2015/2016glasbenico in igralko Majo Pihler Stermecki – Bilbi, s katero se bo pogovarjala Danaja Lorenčič.

Tisti, ki vam je bližja likovna umetnost in predstavitev živali v mladinski književnosti, pa ste vabljeni na predavanje inpredstavitev monografije dr. Dragice Haramija z naslovom Vloga živali v mladinski književnosti. Dogodek se navezuje na aktualno razstavo v UGM Bitja v novejšem slovenskem kiparstvu, katere kustos je dr. Lev Menaše.

Sredin večer bo poskrbel tudi za zvrhano mero zabavne poezije - 21. Mlade rime se bodo odvile ob 20.30 v Dvorani Gustaf v Pekarni, kjer bo osrednji literarni gost baskovski pisatelj in pesnik Ekaitz Goienetxea, ki v Mariboru biva kot literarni gost Društva za sodobno umetnost. Vabljeni k obisku in sodelovanju na tem pesniškem dogodku, ki mu v Sloveniji ni para ...