[VABILO] MKC Maribor vabi v novinarsko šolo

MKC MARIBOR VABI V NOVINARSKO ŠOLO

Postani član novinarske ekipe Mladinskega kulturnega centra Maribor (MKC Maribor), na terenu spoznavaj naše raznolike vsebine in o njih poročaj v obliki, ki ti je najbližja: pisani besedi, radijskih (zvočnih) prispevkih in/ali video reportažah.

Novinarji se že od leta 1913 učijo, da morajo daljši novinarski prispevki odgovoriti na vsaj pet vprašanj (angl. The Five Ws) in najbrž bi ta vprašanja zdaj postavil tudi sam: Kaj? Kdo? Kje? Kdaj? Zakaj? Spodaj ponujamo odgovore.

Kaj bomo počeli?

  • MKC Maribor pripravlja novinarsko šolo, na kateri lahko pridobiš izkušnje iz novinarskega dela kot tudi vpogled v urednikovanje. Izbrali bomo tim novinarjev, ki bodo spoznavali novinarsko delo, pripravljali prispevke, ki bodo objavljeni na različnih informacijskih kanalih MKC Maribor, na koncu pa bodo pomagali pri izdaji prav posebnega časopisa, za katerega bomo skupaj izbrali ime.

 

Kdo se lahko prijavi?

  • Mladi, stari od 15 do 29 let, ki bi radi podrobneje spoznali delo novinarjev in se v tem poklicu preizkusili tudi sami. Mladi, ki si želijo pridobiti izkušnje s področja pripravljanja in objavljanja novinarskih prispevkov, dela v timu in na terenu ter spoznavanja lokalne medijske krajine.

 

Zakaj bi se prijavil?

  • Udeleženci novinarske šole se bodo seznanili z novinarskimi zvrstmi (informacijska in interpretativna zvrst), vrstami in ustvarjanjem prispevkov za različne medije (pisno novinarstvo, radijsko novinarstvo, televizijsko novinarstvo in spletno novinarstvo) ter o veščinah, ki jih v današnji medijski krajini potrebujejo novinarji.

  • V celotnem procesu ustvarjanja novinarskih prispevkov bo MKC Maribor nudili strokovno mentorsko podporo, mesečne uredniške sestanke ter izobraževalne obiske lokalnih medijev na terenu, omogočil bo srečanja s poklicnimi novinarji.

  • Nastale prispevke bomo uredniško pregledali in jih objavili na kanalih MKC Maribor.

  • Kot končni rezultat bo konec leta 2025 izšel poseben časopis z (i)zbranimi novinarskimi prispevki.

  • Udeleženci novinarske šole se bodo na(učili) o berljivem slogu pisanja, o trikih, ki pripomorejo h kakovosti besedila, o pravilu »manj je več«, o hierarhiji in vizualizaciji informacij, o privlačnem naslovju in fotografijah.

  • Spoznali bodo medijsko krajino, in nadgradili svoje znanje medijske vzgoje.

  • Za svoje delo bodo nagrajeni, ne le z neprecenljivi izkušnjami in pridobljenim znanjem, ampak tudi finančno.

 

Kje zbiramo prijave?

  • Prijave zbiramo na elektronski naslov info@mkc.si, kamor prijavitelj pošlje kratek opis sebe in nekaj razlogov, kaj bi bil njegov doprinos v ekipo in zakaj je prav on prava izbira za sodelovanje.

 

Kdaj se izteče rok za prijavo in kdaj bo potekala novinarska šola?

  • Prijave zbiramo do vključno 30. septembra 2024. Projekt se bo začel v letu 2024 in trajal do konca leta 2025, ko bo izšel časopis.