29. MFRU 2023: periodizacija prostora in časa skozi intermedijsko

29. Mednarodni festival računalniške umetnosti

Periodizacija prostora in časa skozi intermedijsko

6. - 13. oktober 2023

Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) vabi na 29. Mednarodni festival računalniške umetnosti - MFRU, ki se bo z uradno otvoritvijo začel v petek, 6. oktobra, in bo trajal do petka, 13. oktobra 2023. Letošnja edicija festivala poteka pod naslovom Periodizacija prostora in časa skozi intermedijsko, s čimer želimo opozoriti na čas, ki je minil, na čas, ko je MFRU v Mariboru šele začel rasti. Sedaj se približuje svoji 30. obletnici in s tem (morda) zrelejši podobi. 

Z naslovom Periodizacija prostora in časa skozi intermedijsko skuša letošnja izdaja MFRU-ja povedati, da je čas za kritični in nepristranski pogled v pretekla/zgodovinska dejstva ter za vzpostavitev novih okvirjev in načrtov, ki sledijo temeljnim družbenim diskurzom in intermedijski sedanjosti.

''Verjamem, da je festival MFRU v teh letih dosegel toliko kakovosti in zrelosti, da ju prepozna tudi publika, ki se vedno znova rada srečuje na razstavah, dogodkih, pogovorih in zvočnih performanskih,''

je poudarila programska vodja 29. Mednarodnega festivala računalniške umetnosti Aleksandra Saška Gruden.

Osrednji fokus festivala bo namenjen Marku Orniku, enemu vidnejših intermedijskih umetnikov in glasbenih producentov, Mariborčanu, ki je v obdobju od 2008 do 2012 oblikoval in vodil ta festival, ter nato s produkcijskim prostorom Centralna postaja na Koroški cesti v Mariboru pripeljal v mesto številne ustvarjalce s področij sodobne elektronske glasbe in avdio-vizualne produkcije. Vseskozi je povezoval različna področja in kot večni navdušenec snoval lastna vizualna, video in zvočna dela.

Znani prejemniki študentskih nagrad

Festival se bo začel z otvoritveno prireditvijo, v sklopu katere bomo podelili nagrade za najboljše študentske intermedijske projekte. Na poziv se je prijavilo dvanajst študentov z enajstimi projekti. Člani strokovne žirije v sestavi Maja Smrekar, Miha Colner in Aleksandra Saška Gruden, pa so odločili, da

  • prvo nagrado prejmeta Tomaž Pavšek in Tyana Rendič za projekt iHuman,

  • drugo  nagrado prejme  Manca Žitnik za projekt Prepusti se toku,

  • tretja nagrada pa gre v roke Tamari Kostrevc za projekt Can you feel it.

Od predstavnikov mlajše generacije do že uveljavljenih imen

Kot običajno bo festival ponudil pogled v aktualno produkcijo mlajše generacije intermedijske umetnosti in predstavil dela domačih avtorjev, Eve Smrekar in Aljaža Rudolfa, Dalee Kovačec in Marka Damiša, Jaka Waldhütterja in avtorjev mednarodnega prostora, Dmitryja Morozova in Abirala Khadke. Slednji se bo predstavil na dveh zvočnih dogodkih. Pri tem je treba izpostaviti, da je Nejc Trampuž s pomočjo umetne inteligence (AI) za fasado hiše na glavnem trgu že oblikoval največje delo – print, ki razkriva njegovo videnje možnega življenja zdaj in v naši prihodnosti.

Na drugi strani pa bo 29. MFRU pozornost namenil že uveljavljenim ustvarjalcem in avtorjem iz Maribora in tega dela Slovenije, kot so Jože Slaček in OR Poiesis (Petra Kapš) ter Robertina Šebjanič. S svojim delom se bodo v izložbenih oknih Modne hiše predstavili Igor Štromajer, Zoran Srdić Janežič ter tandem Nika Oblak in Primož Novak. Tam si bo v sklopu spremljevalnega programa mogoče ogledati tudi produkcijo projekta Videopoezija MKC. Sicer pa bodo prikazana tudi dela uveljavljenih avtorjev z mednarodnega prostora, kot so: Brad Downey in Jan Vormann, Mirjana Batinić, Isidora Todorović ter poleg ostalih še zvočno delo Roba Canninga.

Predavanja in delavnice za mlajšo publiko

V diskurzivnem programu se bosta zvrstili predavanji dr. Tomaža Grušovnika s Primorske univerze in dr. Wolfganga Ernsta z univerze v Berlinu, v povezavi s hrvaškim festivalom Fu:bar pa bo potekala tudi debatna miza, ki jo bosta moderirali Irena Borić in Renata Sparada. Sodelovanje se bo nadaljevalo s programom Ars Radia Slovenija, kjer bomo v njihovem večernem terminu predstavili delo Simona Whethama.
Za mlajšo publiko bosta pod vodstvom Marka Luka organizirani dve delavnici, ki se bosta zvrstili v Kulturnem Inkubatorju na Koroški cesti, v delu spremljevalnega programa pa bo v Ulični galeriji Židovska predstavljeno delo son:DA _ »now/zdaj«.


PROGRAM 29. MFRU 2023

preddogodek

  • Nejc Trampuž, Dokler naju smrt ne loči na delce, potisk na cerado, otvoritev umetniškega dela na Glavnem trgu

program PO DNEVIH