Na Doživljajskem igrišču začenjamo Pravljične srede

DOŽijeva pravljica s Simono (in čižekimižeki)

Mladinski kulturni center Maribor v okviru Doživljajskega igrišča in literarnega programa MKC Črka pripravlja maja in junija 2023 serijo pravljičarskih in pripovedovalnih nastopov Simone Kopinšek AH seveda! Pravljična sreda! v Malem betnavskem gozdu na naslovu Ljubljanska 100-102 v Mariboru.

Doživljajsko igrišče tako vsako drugo sredo postaja še malo bolj pravljično, kajti preden se zmrači, se bo otrokom pridužila pesnica, pravljičarka in pisateljica Simona Kopinšek, ki bo v svoji veliki pleteni košari iz vrbovih vej prinesla avtorske pravljice in jih doživeto pripovedovala. Po njenem nastopu bodo lahko svoje pravljičarije z občinstvom delili tudi otroci, po želji tudi babice, dedki in drugi.

Sreda, 17.05.2023 med 17h in 19h

STARO DREVO

Ali veste, da se je pred davnimi časi v neki oddaljeni vasi na koncu sveta zgodila huda reč? Iz čudne dežele je med dobre ljudi in živali prišel nadvse nesrečen mož in posekal vaško staro drevo, ki je z visokoraslimi vejami žgečkalo oblake. Zakaj je storil tako? In kaj se je zgodilo z ljudmi in živalmi? 

Sreda, 31.05.2023 med 17h in 19h

V DEŽELI TRNIPARUM (PRAVLJIČNI NEVSAKDAN)

V deželi Trnimparum se je dan začel nadvse čudno. Trniparumci so se prebudili oblečeni v velika, prevelika oblačila, a to še ni vse! Namesto nogavic so imeli obute rokavice, majice so bile njihove hlače in hlač niso našli nikjer. Ob tem je veter vseskozi pihal z močno sapo in začel odnašati stvari iz njihovih hiš. Ojoj, le kako se je končal dan v deželi Trniparum?

Sreda, 14.06.2023 med 17h in 19h

PAJKODLAK IN KRESNICA

Mala Kresnica leti skozi tih nočni gozd, očarana nad svojo zeleno lučko, ko se naenkrat zaplete v gosto mrežo Pajkodlaka. Kaj bo storila? Se bo uspela izmuzniti iz okovov velikega Pajkodlaka? Trepetamo v pričakovanju njenega konca. Pa bo to res njen konec? Ali pa se najde nekdo, ki bo pogumnejši in močnejši od dlakave gozdne pošasti in bo pomagal nesrečni Kresnici?

Sreda, 28.06.2023 med 17h in 19h

KDO JE PREBUDIL SONCE?

Sonce se je odločilo, da ne bo več sijalo. Zvilo je svoje žarke in leglo v potovalno torbo. A od utrujenosti, ker je sijalo milijone in milijone let, je zaspalo in povsod je nastala tema in z njo en velik nered. A nekdo je letel skozi dolgo nočno nebo in morda, morda se Sonce še ni poslovilo od sveta ...

 

Vabljene in vabljeni na DOŽijeve pravljice s Simono (in čižekimižeki)!

 

O simoni kopinšek

Foto: Damijan Kranjc

Simona Kopinšek  deluje na področju kulture kot novinarka, avtorica, voditeljica radijskih in televizijskih oddaj, piska radijskih in televizijskih scenarijev, prav tako vodi nacionalno pomembne kulturne dogodke po vsej Sloveniji in občasno v tujini. Njena vloga delovanja vseskozi prestopa med delovno-ustvarjalno pozornostjo drugim avtoricam in avtorjem  in njeno povsem avtorsko performativno izraznostjo. Dolgoletna sodelavka RTV Slovenija, tako radijskih kot televizijskih uredništev, se je leta 2018 odločila za samostojno umetniško ustvarjanje in danes kot svobodna ustvarjalka deluje predvsem kot snovalka zvočnih knjig, avtorica pravljic, raziskovalka podravske, obsoteljske in haloške dediščine ter odlična pripovedovalka. Literaturo za otroke in odrasle ob knjižnih izdajah objavlja tudi revijalno. Ob tem piše še besedila za slovenske skladatelje in skladatelje, ki dosegajo vrhunske rezultate na državni in mednarodni ravni zborovskega petja ter ustvarja avtorsko glasbo za opremljanje zvočnih knjig.


Serijo nastopov organizirajo MKC Maribor programa MKC Črka in Doživljajsko igrišče s finančno podporo Mestne občine Maribor ter Ministrstva za vzgojo in izobraževanje - Urada RS za mladino. Dogodek spada v sklop literarnih prireditev, ki jih sofinancira Javna agencija za knjigo.

 

Dodatne informacije: petra.kolmancic@mkc.si; nina@igrisce.org