Zaključek delavnice črno-bele analogne fotografije

MKC Maribor je v sodelovanju z Mišnico GT22 pripravil delavnico črno-bele analogne fotografije. Delavnica je potekala med 2. in 4. septembrom, vodila pa sta jo Ema Širec in Gregor Salobir.

V sklopu tridnevne delavnice so se udeleženci odpravili na ulice Maribora, kjer so v fotografski objektiv lovili izbrane motive. Po fotografskem sprehodu so spoznali delo v temnici, delo s kemikalijami ter sam proces razvijanja črno-belih filmov. Zadnji dan delavnice je bil v celoti namenjen izdelavi povečav fotografij.

foto: Gregor Salobir

O izvajalcih:

Ema Širec prihaja iz Maribora in študira fotografijo na Likovni akademiji v Ljubljani. Aktivno se v fotografiji udejstvuje 5 let, priložnostno pa že od malih nog. Največ se ukvarja s koncertno in portretno fotografijo, slednja ji je tudi najbolj pri srcu. Zanima jo eksperimentiranje z različnimi tehnikami, pri čemer se še posebej rada posveča analogni fotografiji. Svoje subjekte se trudi prikazati v skladu s tem, kar ji predstavljajo in kot jih v danem trenutku vidi sama. Rada ima pristno in spontano fotografijo, zato ljudi pogosto lovi v nenavadnih ali celo nerodnih situacijah.

Gregor Salobir, gradbeni tehnik, inženir prometa, fotograf-prekarc, samorastnik na področju umetnosti, iskalec smisla lastnega obstoja in mesta v tem obdobju časa, ... Rojen leta 1989 živi in ustvarja v Mariboru. Je nagrajen fotograf, član Fotokluba Maribor, član GT22 in eden izmed vodij edine prosto dostopne fotografske temnice v Mariboru; Mišnice. Svoje pridobljeno znanje prenaša s pomočjo delavnic in predstavitev na mlajše generacije. Imel je več samostojnih razstav in sodeloval na številnih skupinskih razstavah, doma in v tujini. Že deset let redno fotografira različne kulturne dogodke, od koncertov, do otvoritev razstav. Poleg digitalne fotografije se fotografsko usmerja nazaj h koreninam in začetkom lastnega fotografskega potovanja–k analogni fotografiji. Privlačijo ga različne smeri fotografije: od avtorsko-umetniške, ulične do reportažne. www.gregorsalobir.si