Nova fotoinstalacija Marka Paka v Galeriji Media Nox

Večmedijski umetnik Marko Pak v produkciji MKC Maribor, sočasno s septembrskim Festivalom fotografije Maribor, razstavlja velikoformatno, muralno fotografijo s simbolnim nazivom Razpiranje prostora. Fotoinstalacija bo pred Galerijo Media Nox na ogled do 5. novembra. Kurator razstave je Mario Berdič-Codella.

 

Marko Pak in Razpiranje prostora s fotoinstalacijo

Za Marka Paka tipična prostorska umestitev, ki komunicira z okolico, v tem primeru z velikim drevesom, pajesenom ali ajlantom, sredi trga, in hkrati posreduje globinsko prostorsko iluzijo, ki opazovalce zavaja k vstopu v slikovno polje oziroma v samo likovno dogajanje, “kar lahko odpira nove kontekste branja, tako fotografije, umeščene na mestnem trgu, kakor urbanega prostora samega”. Marko Pak pogosto umešča v urbani ali galerijski prostor fotografije muralnih (stenskih) dimenzij, pri čemer sam pravi, da ga “Zanima raziskovati meje in možnosti aplikacije fotografije v kontekstu sodobne umetniške prakse, bodisi kot dele večmedijskih instalacij, bodisi kot samostojne kose, ki so lahko prezentirani v galerijah, ali pa na nekonvencionalnih mestih”.

Umetnik uporablja za nosilec fotografije skrajno nenavadno PVC ceradno platno, ki pa je edino dovolj odporno na zunanje vremenske vplive. Kot neprestano raziskujoča umetniška osebnost zmeraj išče zanimive in neobičajne likovno fotografske motive, tako je tokrat našel steno, ki so jo večkrat prelepljali s plakati in je zaradi tega že napol uničena, vendar pa učinkuje tudi kakor palimpsest, saj vsak nalepljen plakat za seboj pusti svojevrstno sled. Likovna celota zato učinkuje kot podoba ustvarjena z različnimi slogovnimi izrazi, od neke vrste akcijskega slikarstva, preko strukturalizma do informela idr., ob uporabi sodobnih materialov (beton, barva, lepilo, papir, akrilni sprej, selotejp idr.).

Marko Pak, ki je tudi sam kustos številnih razstav in avtor likovnokritiških besedil, je ob tem zapisal naslednje: “V novejši seriji beležim makro fragmente naključnih detajlov urbanega okolja. To so intimne skice, zapisi časa, paradigme družbenega aspekta. Prezentirane skozi medij fotografije funkcionirajo kot samostojne abstraktne likovne kompozicije, ki lahko večplastno nagovorijo senzibilnega gledalca”.

Umetnik ponovno spodbuja tako meščane kot tujce, naj spremenijo svojo perspektivo dojemanja konvencionalnih urbanih okolij in najdejo vsak svoje videnje drugačnosti, ki jim ga ponuja z nekonvencionalnimi postavitvami.

 Mario Berdič Codella, v Mariboru, september 2022


O Marku Paku

 Rodil se je leta 1971 v Mariboru. Deluje na poljih fotografije, kiparstva [objekti, skulptura, intervencije, prostorske instalacije], organizacije in kuriranja. Svoja dela je predstavil na številnih razstavah in izborih recentne umetnosti v regiji Alpe-Adria. Je član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov [ZDSLU] in Društva likovnih umetnikov Maribor [DLUM], s katerim strokovno sodeluje od leta 2000. Prejel je več nagrad in priznanj, nazadnje Nagrado DLUM 2021, za fotografijo. Živi in ustvarja v Mariboru.