Uporno, drzno, dostojanstveno

Jubilejni petindvajseti Slovenski dnevi knjige v Mariboru bodo potekali med 13. in 16. junijem 2022. Pripravili smo bogat večdnevni literarni program s knjižnim sejmom na Grajskem trgu in več kot petdesetimi dogodki, ki bodo potekali na različnih prizoriščih v Mariboru in bližnji okolici.

Člani in članice programskega odbora festivala so tokrat v središče programskih vsebin postavili uporništvo v sodobni slovenski  literaturi – zanimalo nas bo, kako se sodobna slovenska literatura odziva na družbeni vsakdanjik, obudili bomo spomin na bogato izročilo slovenskega pesništva upora, izpostavili bomo moč pesniške besede v času epidemije, ko se je narod soočal z občutki prizadetosti, ogroženosti, razklanosti; spomnili bomo na drzne knjižne junake in junakinje, ki so s svojim nekonvencionalnim razmišljanjem in subverzivnimi idejami premikali meje miselnega in dejanskega sveta ter preobrazili marsikaterega posameznika – bralca ali bralko. Z izbrano temo želimo odpreti razpravo o potencialni uporni moči literarne besede tukaj in zdaj ter o njenem trajnostnem učinku v nasprotju s hipnim učinkom izjav na družbenih omrežjih. Z literarnimi ustvarjalkami in ustvarjalci bomo spregovorili o drznih identitetah njihovih knjižnih junakov in junakinj ter o drugih pojavnih oblikah upora v književnih delih.

O programu

Program festivala sestavljajo knjižni sejem s spremljevalnim programom na odprtem odru na Grajskem trgu, dopoldanski program za otroke ter kurirani večerni literarni dogodki, povezani z letošnjo osrednjo temo. Novost in posebnost ob letošnjem jubileju je razglasitev nominirank in nominirancev ter prejemnika ali prejemnice nove nagrade na področju prevajanja, nagrade Vasje Cerarja za najboljši prevod mladinskega dela. Nagrado je ustanovilo Društvo slovenskih književnih prevajalcev in bo prvič podeljena na svečani otvoritvi festivala 13. junija 2022 v Univerzitetni knjižnici Maribor, aprila pa smo razglasili nominiranke in nominirance, ki se bodo do junija predstavili občinstvu na mariborskih šolah, to so Igor Saksida in Barbara Pregelj za prevod zbirke Federico García Lorca: 12 pesmi (založba Malinc, 2020), Milan Dekleva za prevod slikanic v verzih Rachel Bright: Lev v srcu in Veveričji prepir (založba Morfemplus, 2018 in 2021) ter Aleksandra Kocmut za prevod zbirke Dan Brown: Divja simfonija (založba Modrijan, 2021).

Na knjižnem sejmu na Grajskem trgu, na katerem se letos prestavlja več kot trideset založb, se bo mogoče oskrbeti za dolgo vročo poletje z bogato ponudbo knjig različnih žanrov po znižanih sejemskih cenah. Ob knjižnem sejmu se bo v šestih dneh zvrstilo več kot petdeset dogodkov: literarni nastopi, branja, predstavitve knjig, razprave, pogovori, knjižne razstave in ulični performansi, na njih pa se bo mogoče v živo srečati z literarnimi ustvarjalkami in ustvarjalci ter ostalimi akterji, ki sodelujejo v procesu nastajanja knjig: ilustratorji, uredniki, prevajalci in založniki – v spremljevalnem programu knjižnega sejma in na ostalih dogodkih se bo zvrstilo več kot dvesto nastopajočih!

V dopoldanskem delu programa za otroke pripravljamo pester program z odličnimi avtorji in avtoricami otroške in mladinske literature, nastopili bodo Luka Prosnik, Klarisa Jovanović, Nino Mureškič, Andreja Borin, Sebastijan Pregelj, znana češka ilustratorka Galina Miklínová ter nominiranca za nagrado Vasje Cerarja za najboljši prevod mladinskega dela, Milan Dekleva in Aleksandra Kocmut.

Humanitarno združenje žensk Inner Wheel Klub Maribor znova pripravlja knjižno in bralno akcijo Podarimo knjigo in besedo, v okviru katere bomo že osemnajsto leto s knjigami in besedo obiskali tiste bralce, ki iz različnih razlogov ne morejo do nas. Na odprtem odru knjižnega sejma se predstavljajo založbe, samozaložniki, zanimivi literarni projekti in natečaji. V program smo umestili interaktivna ulična performansa Rekonstruirajmo Kosovela in Reciklirajmo Kajuha, s katerima bomo opozorili na uporniško držo teh dveh literarnih ikon slovenske književnosti. V goste prihaja francoska pisateljica Sophie Daull, prejemnica nagrade Evropske unije za književnost. Pesnica Nina Medved bo pripravila literarno delavnico Drseča pesem. V Literarni hiši Maribor se bo zvrstila serija literarnih dogodkov v organizaciji Mariborske literarne družbe, založba Pivec pa pripravlja serijo dogodkov povezanih z aktualnimi knjižnimi izdajami. Pripravljamo jubilejni dvajseti maraton rap in hip hop poezije, na katerem bomo gostili uveljavljene glasbenike Emkeja, Amota in Leopolda I. Na Grajskem trgu bo postavljena likovna knjižna razstava Uporniške identitete ali drzni in predrzni avtorice Zdenke Gajser, pod arkadami Univerzitetne knjižnice Maribor pa bo na ogled razstava na prostem, ki sta jo zasnovala Borut Gombač in Jerneja Ferlež. 

Pripravljamo bogat večerni program z izbranimi domačimi in tujimi književnimi gosti in gostjami, na katerem bodo pesmi in odlomke iz svojega opusa in aktualnih del na temo upora z nami delili uveljavljeni literarni ustvarjalci in ustvarjalke. Večerni program bo potekal v Letnem avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor v Poletnem KGB-ju. Na velikem večernem proznem branju gostimo Simono Semenič, Andreja E. Skubica, Arjana Pregla in Franja. H. Najija, na finalu pesniškega turnirja bomo razglasili 22. viteza oziroma vitezinjo Pesniškega turnirja, pripravljamo večer literature LGBTQ+ z Nino Dragičević ter odprtim literarnim mikrofonom, na Literarni postaji Mariborske knjižnice bomo gostili pesnico, prevajalko, urednico in kolumnistko Anjo Zag Golob, osrednjo gostjo festivala, na večeru založbe Litera bodo ob jubilejni dvajsetletnici delovanja založbe z branjem odlomkov iz svojih novih knjižnih del nastopili Adriana Kući, Anja Radaljac, Vinko Möderndorfer in Lenart Zajc, na pesniškem maratonu Združene države poezije bosta Peter Andrej in Dejan Koban gostila avtorice in avtorje, ki so svoje pesmi objavili v antologijah upora Svoboda je glagol in Beseda upora.

Pester in bogat literarni program bo potekal tudi v partnerskih mestih po Sloveniji. 

Vabimo vas, da se nam pridružite na festivalskih prizoriščih in knjižnem sejmu na Grajskem trgu!