Naj se slišijo vzkliki ponosa!

Ponovno se bliža tisti čas, ko bodo vihrale mavrične zastave ter odzvanjali takšni ali drugačni vzkliki ponosa. Ta naš junij, mesec ponosa, mavrični mesec, v sebi združuje vse tisto, kar dela skupnosti LGBTQIA+ tako posebne, pri tem pa v svet pošilja sporočila ljubezni, solidarnosti, raznolikosti, protesta in svobode. 

V lanskem letu smo na stičišču različnih kriz stopile_i skupaj pod besedami »zate, zame, za nas« in s tem opomnile_i, da dobljene zmage na področju enakopravnosti in solidarnosti pripadajo vsem – prav tako pa opozorile_i, da so skupne tudi tiste bitke, ki nas šele čakajo. Svet, ki ga vedno znova pretresajo krivice, nesreče, diskriminacija in sovraštvo, je večni opomnik, da ni svoboden nihče, dokler ni svoboden vsak. V tem duhu smo vas nagovarjale_i, se z vami srečevale_i na dogodkih in druženjih ter skupaj z vami tudi zakorakale_i na drugi mariborski paradi ponosa. Z vašo pomočjo smo presegle_i prenekatere ovire, ki nam jih je postavilo leto, polno preizkušenj, ter s tem pričele novo poglavje mariborske in slovenske LGBTQIA+ zgodovine. Hvala. 

Leto je naokoli in ponovno se pišejo nova poglavja. Tako je tudi v ekipi Maribor skozi rožnata očala, kjer že nestrpno pričakujemo mesec ponosa z mislijo na nove izzive in nove zmage. V zadnjem letu smo pozdravile_i tudi nove prostovoljke_ce, ki so postale_i nepogrešljiv del naše ekipe. Kot to velja za večino stvari, je tudi aktivizem nekaj, kar se nenehno spreminja: spreminja se s časom, spreminja se z okoliščinami, pa tudi z ljudmi, ki ga sooblikujejo. 

V veliko čast nam je, da smo v preteklih letih za vas in z vami lahko organizirale_i kar dve mariborski paradi ponosa. Ker želimo, da bo po dveh zgodovinskih povorkah tretja še večja in še uspešnejša, pa smo se odločile_i, da bomo nanjo še malo počakale_i in vas h korakanju po Mariboru ponovno povabile_i v letu 2023. Organizacija parade zahteva veliko sredstev, logističnega načrtovanja ter napora in trdega dela številnih rok. Program Maribor skozi rožnata očala je v veliki meri zgrajen na prostovoljskem delu, zato se njegove vsebine prilagajajo soustvarjalkam_cem. V skladu s trenutnimi finančnimi in kadrovskimi kapacitetami bo letošnji Mavrični junij izgledal nekoliko drugače, a nič manj bogato. 

Vsaka skupnost se na neki točki sooča s prehodnimi obdobji in prihodi novih generacij. Ob spremembah, ki jih doživlja naš program, pa se še naprej ves čas sprašujemo, kako najbolje naslavljati potrebe LGBTQIA+ oseb v Mariboru in regiji. Pri tem se vedno znova pojavlja ena beseda: skupnost. Skupnost je potreba, ki se kaže v naši želji po domu, po varnosti, po vidnosti. Slika, ki jo kot mozaik sestavlja nešteto izkušenj posameznic_kov z edinstvenimi in raznolikimi zgodbami. Podlaga, na kateri gradimo prihodnost, boljšo in pravičnejšo, ki ne tolerira, ampak sprejema. Prihodnost, ki pripada vsem. Vse to želimo izraziti tudi v okviru letošnjega Mavričnega junija z raziskovanjem različnih zgodb in pletenjem povezav.

Mesec ponosa ne pomeni zgolj proslave, ampak tudi utiranje prostora. Čeprav se ob doseženih (in preseženih) mejnikih zdi, da so nekateri boji stvar preteklosti, si je prostor potrebno utirati vedno znova. Na novo poglobljene neenakosti še zmeraj niso izginile in pridružujejo se jim nove krize, od humanitarnih do političnih. Pravice LGBTQIA+ oseb, pravice žensk, pravice begunk_cev, podnebne pravice, pravice do splava, do vode, do demokracije – vse to so vrednote, ki jih moramo zaščititi. Parade ponosa so ena izmed tradicij, ki si prizadevajo za opolnomočenje ranljivih skupin in za zaščito teh pravic, obstajajo pa še mnoge druge. Čeprav se v letošnjem letu ne bomo organizirano sprehodile_i po mariborskih ulicah, vas vabimo, da se nam pridružite in tudi v tem času skupaj z nami iščete nove oblike grajenja skupnosti, da bomo ob ponovnem srečanju še močnejše_i. 

Naj se slišijo vzkliki ponosa! 

Ekipa Maribor skozi rožnata očala/Maribor Pride