V Maribor prihaja umetniški kolektiv BridA!

V vozlišču Inkubator, ki je prostor, v katerem deluje projekt konS, marca pričenjamo z novo "sezono" intermedijskih aktivnosti, ob katerih se nam bo pridružil tehnološko navdahnjen kolektiv BridA.

Ponosni smo na dosedanje uspehe - v dveh letih smo izvedli več kot 50 brezplačnih delavnic tako v našem prostoru na Koroški cesti 18 kot po šolah, parkih in festivalih v Mariboru in okolici (vse do Šentvida pri Stični). Aktivnosti, ki jih letos pripravljamo, bodo znova za vse udeležence brezplačne, teme pa zanimive in raznolike. Začenjamo z delavnicami, ki jih pripravlja in izvaja umetniški kolektiv Brida, otroci pa so nad njihovimi idejami izjemno navdušeni. Tokrat se bodo ukvarjali s 3d skeniranjem, risali risbe, ki prenašajo elektriko ter s pomočjo umetne inteligence preko zbranih informacij izdelali umetniško delo. Za konec bomo izdelali še vesoljsko plovilo ter s to delavnico napovedali aprilsko dogajanje, ko bo tema med drugim tudi vesolje, več pa vam zaenkrat še ne razkrijemo.

Brida je kolektiv, ki so ga v oddaji Joker uvrstili med “OHO, NSK in Oder 57” pri vprašanju “Del katerega umetniškega kolektiva je glasbena skupina Laibach”, kolektiv, ki je za 20-letno uspešno delovanje na področju umetnosti prejel najvišje priznanje Mestne občine Nova Gorica, nagrado Franceta Bevka, leta 2018 pa mednarodno nagrado tesla in kolektiv, ki svoje znanje z veseljem in navdušenjem prenaša na mlajšo generacijo.

Delavnice bodo potekale v skladu z navodili in priporočili NIJZ in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe COVID-19.

Sobota, 12. 3. 2022 @ Inkubator

konS ≡ BridA: LIDAR-3D, KREATIVNA VIRTUALIZACIJA

Delavnica tematizira uporabo najnovejših tehnologij, ki jih opažamo v tako imenovanih pametnih napravah in brezpilotnih vozilih. Dotika se specifičnega področja LIDAR tehnologije ki pomeni 3D svetlobno zaznavanje okolja z uporabo laserskih žarkov. Delavnica omogoča spoznavanje nove tehnologije, ki ob njeni praktični uporabi v digitalizaciji okolja predstavlja velik kreativni in umetniški potencial.
Sodelujoči bodo lahko izkusili kako resničnost oziroma predmete s pomočjo tehnologije prenesemo v virtualni svet, kjer se odprejo številne možnosti kreativnega manipuliranja, ki omogoča, da objekte zlahka spreminjamo in postavljamo v različna okolja.
Sodelujoči se bodo na delavnici naučili kako delujejo 3D skenerji s pomočjo LIDAR tehnologije. Soočili se bodo tudi s kritičnim pogledom na to kako implementacija novih tehnologij vpliva na naše vsakdanje življenje, v luči digitalizacije resničnosti za doseganje različnih ekonomskih ciljev.

 

Sobota, 19. 3. 2022 @ Inkubator

konS ≡ BridA: LIKOVNI TOKOKROG

Delavnica temelji na iskanju analogij med tehnološkim razvojem in likovno vsebino. Gre za razumevanje resničnosti v odnosu med funkcijo in njenim vsebinskim pomenom. Na delavnici bomo izdelovali čisto prava in funkcionalna tiskana vezja takšna, kot jih imamo pri matičnih ploščah vseh elektronskih naprav, z razliko, da bodo te matične plošče postale kreativne stvaritve z umetniško vsebino, hkrati pa ohranile njihovo osnovno funkcijo prevodnosti energije.

Sodelujoči bodo spoznali kako lahko risba ali likovno delo hkrati zaživi kot energijski tokokrog. Delavnica omogoča, da združimo sicer nasprotne pole vrednosti kot so funkcionalnost in umetniško sporočilo, z namenom iskanja kreativnih potencialov znotraj interdisciplinarnih umetniških praks.

 

Sobota, 26. 3. 2022 @ Inkubator

konS ≡ BridA: BIOMETRIČNI PORTRETI

Izmerjena resničnost je s tehnološkim napredkom postala ogledalo naše družbe. Umetniška delavnica se na kritičen in kreativen način dotakne problematike zajemanja zasebnih podatkov z uporabo različnih merilnih naprav in senzorjev, ki so implementirani v pametnih telefonih, urah, avtomobilih, hladilnikih ipd. Te naprave merijo in zbirajo naše osebne informacije kot so, prstni odtisi, očesne zenice, srčni utrip, kje se nahajamo, starost, spol, navade in še in še. Z vsemi zbranimi podatki, lahko o osebi izvemo veliko ter iz njih sestavimo natančen osebni profil. Ko analiziramo zbrane informacije ugotovimo, da gre za zbiranje podatkov, te podatke pa lahko preko različnih algoritmov in programskih aplikacij pretvorimo v likovne informacije kot so barve, in likovne kompozicije.
Skupaj bomo poiskali kje so v meritvah skriti kreativni in umetniški potenciali in kako jih
razumemo ter kako jih lahko uporabimo za slikanje. Preko razmišljanja in analize zajetih informacij bomo skupaj poiskali kakšna naj bi bila naša sodobna biometrična podoba?

 

2. 4. 2022 @ Inkubator

konS ≡ BridA: IZDELAVA VESOLJSKIH PLOVIL

Delavnica bo zajemala izdelavo vesoljskih plovil in razumevanje potovanja po vesolju. Znanstveno tehnološki napredek nam je v zadnjih desetletjih omogočil, da lahko danes bolje razumemo vesolje in ovire ki nas čakajo pri potovanju na druge planete.
Človeštvo je skozi zgodovino premagalo meje svojih fizičnih in mentalnih sposobnosti. Tako kot znanost in tehnologija, je pri osvajanju vesolja pripomogla velika mera kreativnosti in ustvarjalnosti. Umetniške in vizionarske stvaritve so skozi vso zgodovino navdihovale znanstvenike pri projektiranju vesoljskih plovil, ki so prvega človeka popeljala v neizmerno vesolje.
Z uporabo različnih materialov ter veliko mero umetniškega navdiha bodo sodelujoči izdelali izdelek, ki bo hkrati imel tudi funkcijo letenja. S strokovno pomočjo mentorjev bodo sestavili raketne modele, ki bodo lahko vzleteli s pomočjo vodnega tlaka. Za izstrelitev vodnih raket bomo skupaj izdelali tudi vzletno rampo, ki bo omogočala varno izstrelitev vodne rakete na daljavo.


Projekt KONS vzpostavlja mrežo vozlišč in laboratorijev po vsej Sloveniji, ki se medsebojno dopolnjujejo v ekosistem dejavnosti za kritičen razvoj prihodnosti.