Galerija Media Nox vabi na prvo virtualno 3D razstavo

Galerija Media Nox je te dni dosegla nov mejnik s prvo 3D razstavo, ki si jo lahko ogledaš kadarkoli v virtualnem prostoru. Tokrat prvič na ogled v 3. dimenziji predstavljamo dela mlade Mariborčanke, Maje Vraber Trabe.

 Virtualna razstava je zasnovana na infrastrukturi spletne platforme Kunstmatrix in omogoča ogled del v 3D prostoru - brez odpiralnega časa in PCT omejitev. Vljudno vabljeni k ogledu!

 

MAJA VRABER TRABE: MISTIČNI SVET POD GLADINO

O umetnici

Maja Vraber Trabe, rojena 7. 7. 2000, prihaja iz okolice Maribora. Po končani osnovni šoli je obiskovala Srednjo šolo za oblikovanje Maribor, smer grafično oblikovanje, maturirala je v letu 2019.

V času izobraževanja je bila uspešna tudi na več projektih, prvi segajo v osnovnošolske dni, ko je dvakrat sodelovala na likovni koloniji na gradu Fala in na likovni koloniji v Drava centru. V letu 2018 je v sodelovanju z Društvom za evropsko zavest v sklopu projekta Skozi njene oči oblikovala plakat na temo enakopravnosti med spoloma, ki je v mesecu februarju (mednarodni dan žena) krasil ulice Maribora. V letih 2018–2019 je razstavljala tudi na Festivalu oblikovanja Maribor (FOMB), leta 2018 v kategorijah Plakat in Strip, v letu 2019 pa je oblikovala štiri majice s perečo tematiko onesnaževanja okolja in posledic, ki jih prinaša. 

V letih 2019–2021 je nabirala izkušnje tudi v Klubu mariborskih študentov (KMŠ), opravljala je delo ilustratorke in grafične oblikovalke. Trenutno študira likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti Univerze Maribor. 

 

Maja Vraber Trabe se na WebNox-u predstavlja s serijo desetih del Mistični svet pod gladino, naslikanih v tehniki gvaša. Osrednji motiv so morske deklice, ki jih je umetnica upodobila v simplističnem slogu, pri čemer tudi izstopa, da so morske deklice, ki so sicer v pop kulturi ekstremno seksualizirane, tukaj upodobljene spolno nevtralno, s čimer umetnica kritizira tako seksualizacijo ženskih teles kot tudi lepotne ideale, ki dekleta in ženske mnogokrat zaznamujejo. Kljub simplizmu in odsotnosti obraza je Maja s kompozicijo in postavitvijo telesa odlično prikazala čustva – morske deklice so tako melanholične, igrive … 

Dela delujejo fluidno in so izredno dinamična.  Majin slog odlikujejo natančne linije, ploskovit nanos barve; kompozicijo pa nadgradi z dinamičnimi in fluidnimi ozadji, s katerimi pride osrednji motiv še posebej do izraza. S premišljenimi in načrtnimi prazninami svojim delom doda globino in dimenzijo.

Njenemu ustvarjanju lahko sledite na Instagramu na povezavi https://www.instagram.com/mayavart/?hl=en.

 

POGOVOR Z MAJO 

Poletje nas je končno obsijalo s soncem in boljšimi razmerami, zato sva tokrat lahko pogovor opravili kar po starem – v živo. Maja povedala nekaj več o svojem ustvarjanju, slogu, inspiraciji in še več. Če vas zanima, kaj ima za povedati mlada umetnica Maja, si oglejte videoposnetek pogovora. 

 

Maji se v imenu ekipe galerije Media Nox iskreno in ji želim veliko uspeha na nadaljnji umetniški poti.