Podkast: Reportaže o mariborski svobodni republiki

Med praznovanjem 27. obletnice KC Pekarne je neodvisna producentka Tanja Cvitko pripravila kopico podkast intervjujev oz. reportaž z akterji- operativci, vključenimi v izvedbo. Vabimo vas, da jim prisluhnete!

Identiteto KC Pekarna definira njen idejni naboj in neustavljivost, je edinstveno prizorišče, pisan spekter kulturnih, družbenih, produkcijskih in organizacijskih presežkov, eksperimentalni poligon in istočasno inkubator, fluidna, gibljiva in organska tvorba znotraj ideje samoniklosti, v duhu medsebojnih povezovanj, prijateljstva in solidarnosti. Avtorica meni, da je kljub vsemu navedenemu, opredelitev njene identitete potrebno slišati iz ust in z besedami tistih, ki jo dejansko ustvarjajo.

Vljudno vabljeni k poslušanju podkastov na spodnjih povezavah!

V reportažnem posnetku s prvega festivalskega dne ob 27. obletnici Pekarne slišimo vtise tik po otvoritvenem festivalskem dogodku v izvedbi Bande Ferdamane, skozi navdušene besede Mojce Frim in komentarje obiskovalcev: Matica Ačka ter Mišela 'Amo' Ristova. Tudi o tem, ali je Pekarno možno preseliti v MTT.
Sledi izjava enega izmed staroselcev, ki pravi, da že 15 let obiskuje Pekarno, zadnjih 6 let pa se aktivno vključuje v glasbeno dogajanje kot basist in bobnar. Selitev? "Iracionalna situacija s strani občine."
S pomočjo Darijana Vukadina iz Zeitkluba smo izprašali tudi glasbena gosta v Zeitklubu, ki bolj poznata delovanje Metelkove, "nomada" Jimija, aktivista in začetnika številnih glasbenih gibanj (prvi DJ na Balkanu) ter Ugoja, predsednika društva Duh časa, člana različnih glasbenih zasedb. Ali se lahko Mariboru zgodi Rog? "Mislim, da ne. Če pa bi že prišlo [do tega]... iz Ljubljane pridemo."

Za konec prvega festivalskega dne še o novi skupnostni spletni strani - www.Pekarna.info - za katero so podatke o uporabnikih v KC Pekarna zbrali in jo uredili sodelavci Društva IndiJanez. Bo stran živela ali bo ostala informativne narave? "Odvisno od uporabnikov samih."


V reportaži z drugega pekarniškega dne ob 27. obletnici Pekarne slišimo momljanje ob pina collada torti, grizljanje čipsa, odpiranje piksen... pa tudi utrinke glasbenega jama z Gustaf live streama in bralno PROZA-PA-PIR vzdušje v pekarniškem parku, z literarnim gostom Tomom Podstenškom. Brali in poslušali smo interpretacije Douglasa Adamsa, Stephena Kinga, Neila Gaimana... celo slovensko starleto z nosečniškimi hormoni in kužiko Lassie, ki se vrača in vrača. Kot se vrača publika Slam zverin.

V drugem delu reportaže, ob žvrgolenju ptičkov, še ostanek sredinega pogovora z Jimijem in Ugom, o zoprnih sosedih Metelkove, o trenutni politični situaciji in zakaj je pomembna udeležba na volitvah ter... "KOMAJ ČAKAM 30. OBLETNICO!"


S tretjega dne prvega dela praznovanja 27. obletnice Pekarne predstavljamo utrinke Gudstaf marketa v pekarniškem parkcu. Slišali smo tri dečke, stare 10, 7 in 7 let, ki smo jih ujeli pri izdelovanju ropotuljic iz pokrovčkov različnih pijač. Niso najbolj vedeli, v katerem parku se nahajajo, je pa najstarejši med njimi vedel, da praznujemo 27 let. "Ni tak preveč mlado."

Ob glasbeni spremljavi smo si privoščili branje iz tarot kart, s strani slikarja akvarelista Tilen Pepevnik, reiki mojstra. "Prihodnost ni napisana v knjigo in jo lahko spremenimo. Karte nam povejo, kaj se bo zgodilo, če nadaljujemo s tem, kar delamo zdaj."

Ob glasbeni podlagi z Gudstaf marketa prisluhnemo Darjanu Lorenčiču, organizatorju / koordinatorju 27. obletnice Pekarne, ki nam zaupa domači recept za kombučo (fermentirani probiotični čaj): zeleni čaj, 60g sladkorja na liter, ohladiti, dodati posebne gobe in fermentirati 7-10 dni. Pretočiti v flaše, dodati različne sokove, ingverjev sirup... Kitajci ji pravijo "pijača bogov", saj ima številne zdravilne učinke. Eliksir življenja!

Napove nam septembrski del 27. obletnice Pekarne, s pogledom v prihodnost: "30. [obletnica] bo ATOMSKA BOMBA. Razčefuk."

Ob post-punk koncertu skupine Lelee smo se pogovarjali tudi z dvema staroselcema pred klubom MC Pekarna, ki sta izrazila svoje navdušenje nad pekarniškim življenjem po koronskem zatišju in nestrinjanje s selitvijo v Melje. Selitvi nasprotujeta zaradi odročnosti lokacije. Pekarna je zgodovinski objekt iz časa Avstroogrske, zasluži si spomeniško varstvo in je kot tak nenadomestljiv. "Naj se ne ponovi Ljubljana! Rog." opozarjata.

"Zakaj se ponovno pogovarjamo o selitvi Pekarne?" Urško Breznik sprašuje Borut Osonkar ob začetku okrogle mize, ki je kot videoposnetek na voljo za ogled: www.youtube.com/watch?v=Pr0btH_HzBs&t=1178s

"Pekarna je plac, kjer se je ustvarjala zgodovina. Ne moreš je preseliti. Pekarna je v centru mesta." ogorčeno in čustveno izjavo poda staroselka. Ob vprašanju, ali se Pekarni lahko zgodi Rog, zavzdihne in izrazi občutek nemoči. "Kontrirali bomo, dokler bomo imeli zadnji dih v pljučih."

Preko glasbenega vložka pekarniškega vzdušja v parku preskočimo na sproščujoče popoldansko literarno branje Slam zverin in slišimo kratek prevod madžarske proze (prejete iz Bukvarne Ciproš). Ob torti uradne slaščičarke.

Zaključimo z ... "Saj bi še brala, ampak to ni nič o ljubezni." Ob čivku zaljubljenih pekarniških ptičk v parku. In kratkim laježem, ki naj simbolizira pekarniško bojevitost.

IZJAVA AVTORICA

Hvala vsem udeležencem, izvajalcem, podpornikom, soorganizatorjem, ustvarjalcem, sogovornikom za ustvarjanje 4-dnevnega festivalskega vzdušja ter ponovnega 4-dnevnega septembrskega vzdušja, kljub neprepoznavanju strokovne komisije za glasbene umetnosti Mestne občine Maribor, ki programsko in referenčno bogatem festivalu ob 27. obletnici Pekarne ni dodelila zadostno število točk za uvrstitev v letošnje sofinanciranje.
— Tanja Cvitko, producentka cikla reportažnih podkastov



Produkcijo reportažnih podkastov je finančno podprl MKC Maribor.

foto: Tanja Cvitko