Obeležujemo Prešernov dan 2021

MKC Maribor letošnji osrednji slovenski kulturni praznik obeležujemo s širokim naborom vsebin in aktivnosti, s katerimi vam želimo (še posebej v teh izrednih časih) na ustvarjalen način polepšati vsakdanjik. Vabljeni v našo družbo!

Kultura izobražuje, kultura zbližuje, prevsem pa kultura osvobaja! V teh časih, ko nam po mesecih samoizolacije primanjkuje tako svobode (gibanja in druženja), kot tudi (medosebne) bližine, je prav kultura tista, ki nam omogoča začasni pobeg iz lastnih štirih sten ter razsvetljuje sivi vsakdanjik. Zato letošnji Prešernov dan obeležujemo s bogato ponudbo aktivnosti in vsebin, med katerimi se najde nekaj za vsak okus.

 

O KULTURI DIALOGA

Mestna občina Maribor se je letos pridružila pobudi Skupnosti občin Slovenije, da se posebna pozornost ob slovenskem prazniku kulture in tudi sicer posveti kulturi dialoga, ki zadnja leta (od pričetka epidemije pa še precej hitreje) upada na vseh ravneh naše družbe. Erozija dialoga se zajeda globoko v številne družbene sisteme, prepad pa se širi še posebej hitro na spletnih platformah, kjer so argumentacijo že zdavnaj zamenjale zmerljivke.

Ker želimo povzdigniti kulturo dialoga nazaj na raven izpred let oz. še višje, smo pozvali številne Mariborčanke in Mariborčane, da z nami delijo njihove misli na dotično temo in iz prejetih odgovorov pripravili prav poseben video...

 

Z DIALOGOM ČEZ STIGME

Za ustvarjalke_ce LGBTQIA+ vsebin, pisateljice_e, pesnice_ke in druge umetnice_ke pogosto zmanjka prostora v t. i. "mainstream" kulturni sceni. Skupina mladih ustvarjalk_cev se je zato v letu 2020 odločila, da vzpostavi prostor, spletišče in spletno platformo STIGMA, katere cilj je ravno to: povezovanje in promocija LGBTQIA+ umetnic_kov in njihovih različnih stilov in tehnik, MKC Maribor pa jih je pri tem finančno in organizacijsko podprl.

Predstavnice_ki LGBTQIA+ skupnosti v Sloveniji in drugod po svetu so glasnice_ki kulture dialoga, s svojim ustvarjanjem prispevajo k preseganju stereotipov, predsodkov, opozarjajo na diskriminacijo in se zavzemajo za pravičnejšo družbo, ki bo vključujoča do vseh. Prispevkom lahko sledite na FB strani Maribor skozi rožnata očala, kjer je torek - dan za preseganje stigme. Lahko pa si jih ogledate tudi na https://www.stigma.space/

Tokrat, izjemoma v ponedeljek, bomo objavile_i prispevek avtorice Dolores Hunsky: Kdo se boji svobode?, v katerem razmišlja o kulturi dialoga in preseganju nekulturnosti.

 

POEZIJA V ČASU PANDEMIJE

Video delo »Čakanje«, ki ga premierno predstavljamo ob kulturnem prazniku, je nastalo v produkciji MKC Maribor in zavoda Naključje 7, v njem pa sta ustvarjalno moč združila dva umetnika, oba dolgoletna sodelavca MKC Maribor, Petra Kolmančič, ki je prispevala pesem, in Jože Slaček, ki je prispeval video animacijo in zvočno opremo. MKC Maribor je od leta 2011 sproduciral 27 kratkih video del v okviru programa »Videopoezija« MKC Črke. Pri delih gre za umetniško povezovanje sodobne slovenske poezije z video deli umetnikov različnih profilov, oboje pa je nadgrajeno z zvočno ali glasbeno opremo.

Program MKC Črke omogočajo Mestna občina Maribor, Urad RS za mladino in Javna agencija RS za knjigo.

 

KULTURNIKI O KULTURI DIALOGA

Ker kultura dialoga, ki je ena temeljnih vrednot civilizacije in demokracije, kritično upada, smo k sodelovanju v skupni akciji povabili tudi člane in članice programskega odbora festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki so se odzvali s kratkimi izjavami oziroma mislimi na temo kulture, vrednot in dialoga.

 

PREPLET UMETNOSTI IN TEHNOLOGIJE

V sodelovanju s platforma konS, Mednarodnim festivalom računalniške umetnosti, Kreativnim inštitutom Maribor in Ustanovo Fundacija Sonda odslej vsak drugi ponedeljek v mesecu vabimo na video dialog notranjega prostora z zunanjim, ki ga bo možno spremljati v izložbah Kulturnega inkubatorja na Koroški ulici 18. Serija vizualnih večerov #drugiVJponedeljek prinaša ustvarjalne intervencije gibljivih slik v javni prostor skozi redni program umetniških del, ki razvijajo in vzpostavljajo audio-vizualno skupnost ter mrežo lokalnih, regijskih, nacionalnih in mednarodnih avtorjev_ic. Na prvem #drugiVJponedeljek se bo v ponedeljek, 8. 2. od 18. ure naprej s svojim performansom predstavila mariborska umetnica Toni Soprano Meneglejte.

%23drugiVJponedeljek_grafika_1.jpg
 

MLADE KUSTOSINJE VABIJO NA VIRTUALNO RAZSTAVO

Galerija Media Nox in Oddelek za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru vabita k ogledu spletne razstave Poplava modrin pod površino kože, ki so jo ob 70. jubileju slikarke in profesorice Anke Krašna. Razstavo je pripravilo sedem študentk 3. letnika dodiplomskega študija umetnostne zgodovine v sklopu Praktičnega predmeta in že tradicionalnega projekta Mladi kustos Galerije Media Nox, ki je namenjen prenosu teoretičnih znanj v prakso in mladim omogoča praktično pripravo umetniške razstave.

Slikarska dela Anke Krašna so izbrana po ključu modre barve, ki je precej pogosta v njenem opusu in ima veliko simbolnih pomenov. Ogled razstave tako ne bo zanimiv le za naključnega spletnega obiskovalca, marveč tudi za tiste, ki umetnico in njena dela že poznajo.

Ogledalo_Anka Krašna.jpg
 

KULTURA V VSAK DOM!

Ob slovenskem kulturnem prazniku vam od 6. do vključno 8. februarja 2021 nudimo 30% popust na vse umetniške printe in izdelke v spletni trgovini Media Nox! Polepšajte si svoj prostor z izvirnimi, svežimi ilustracijami mladih umetnikov in jim pomagajte z nakupi njihovih del!

Obiščite http://www.medianox.org/shop, prebrskajte ponudbo in ob naročilu vpišite promocijsko kodo KULTURA2021 ter izkoristite edinstveno priložnost popestriti vaše domače štiri stene ali pa presenetiti najbližje z unikatnim darilcem.

MediaNox _ akcija _ feb 2021 - objava.png