MKC blog #15 - Iz poletja v (delovno) jesen

Na MKC Maribor nadaljujemo z blogi zaposlenih o trenutnem dogajanju in našem delu. September tradicionalno predstavlja mesec, kjer se pričenjajo številne nove zgodbe in aktivnosti, za je tokratni blog spisal Željko Milovanović, ki bo prihajajočo jesen skrbel za številne zanimive dogodke, aktivnosti in projekte na področju mladih - tako v Mariboru kot po vsej Evropi.

Minuli teden smo se z družbo ob Bohinjskem jezeru ležerno poslavljali od poletja in že takrat sem slutil, da gre za zatišje pred nevihto. Ponedeljkov prihod na MKC Maribor sem namreč doživel kot prihod na fronto: sestanek za sestankom, v pisarnah ali preko spleta, »brainstormingi«, usklajevanja, koordiniranja s sodelavci, partnerskimi organizacijami iz Maribora, Slovenije, Evrope, načrtovanja aktivnosti do konca leta, plani A in plani B, kot smo jih ljudje, ki organiziramo stvari za ljudi, letos že vajeni. 

Že kmalu bomo vse, kar meljemo in tuhtamo, pripeljali v realnost. Počasi zaključujemo z raziskavo »Happy City«, ki je potekala od letošnjega maja v sklopu Erasmus+ projekta »LAYOUTH – Local youth action planning«. S partnerskimi organizacijami iz Mreže Evropskih prestolnic mladih smo v 9 evropskih mestih, tudi v Mariboru, anketirali več 1000 mladih in raziskovali, kako je prvi val epidemije COVID-19 vplival na njihova življenja. Rezultate raziskave bomo predstavili v začetku oktobra na Mednarodni konferenci »Happy City«, ki bo potekala preko spleta. Na konferenci se bomo pogovarjali tudi o digitalnih in hibridnih mladinskih ekosistemih, ter o prihodnosti mladinske participacije.

Realnost mladinskega sektorja v »kovidovih« časih bo tema tudi na digitalnem omizju Evropskega tedna regij in mest, ki se ga bomo z mestno delegacijo udeležili na povabilo francoske regije Hauts-de-France. Maribor bo na dogodku, ki bi se v normalnih časih zgodil v Bruslju, predstavljal svoje rešitve na področju karierne orientacije mladih.

In ker se vsebine, na katerih delamo, vedno bolj smiselno povezujejo, bo ravno karierna orientacija mladih rdeča nit letošnje že 7. edicije Festivala Mladi Maribor. Festival Mladi Maribor je sicer festival mariborskega mladinskega sektorja, na katerem mladinski centri in organizacije v strnjenem časovnem obdobju predstavimo svoje delovanje in predvsem možnosti za vključevanje in sodelovanje. Novost letošnjega programa festivala bo povezovanje z osrednjim forumom karierne orientacije mladih – Karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja, ki je do lanskega leta potekal v dvorani Lukna, letos pa se bo prvič pojavil v obliki virtualnega kariernega sejma, z virtualnimi projektnimi sobami, klepetalnicami, virtualnimi stojnicami in mnogimi drugimi novimi funkcionalnostmi, ki jih za osnovnošolce, srednješolce in starše kuje medsektorska organizacijska ekipa Mestne občine Maribor, Fundacije Prizma, Zavod RS za zaposlovanje, Univerze v Mariboru, Štajerske gospodarske zbornice, Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor in MKC Maribor v sodelovanju z izvajalcem, podjetjem Factumevent. 

Ker je festival le festival in obvezno zahteva tudi sprostitvene in ustvarjalne aktivnosti, načrtujemo tudi zelo zanimiv spremljevalni program, na katerem se bodo predstavili mladi lokalni glasbeniki in drugi ustvarjalci. Podrobnosti še ne upamo izdati, kmalu pa vas bomo vprašali: “V kateri mestni četrti pogrešate dogodke?”