HOP ponovno v finalu izbora za najgostoljubnejši hostel

Turistična zveza Slovenije letos že 29. leto zapored objavlja tekmovanje Moja dežela – lepa in gostoljubna, na katero se kopico let prijavlja tudi Hostel Pekarna. Po izjemno uspešnih uvrstitvah v preteklih letih se je HOP ponovno prebil med tri finaliste, ki se bodo v Laškem med 12. in 14. oktobrom potegovali za naslov najlepšega in najgostoljubnejšega slovenskega mladinskega prenočiča v letu 2020.

Hostel Pekarna se je izbora prvič udeležil leta 2016 in se uvrstil na zavidljivo 2. mesto, že 2017 pa je po izboru žirije postal najboljši hostel v Sloveniji. Zaradi takratnih pravil v letu 2018 kot favorit ni smel sodelovati, 2019 pa ga je žirija ponovna odlikovala z 2. mestom. V letošnjem letu ekipa HOP-a tako ponovno meri na najvišjo stopničko v stalno rastočem naboru slovenskih mladinskih prenočišč, čigar nivo kakovosti iz leta v leto vztrajno raste.

Nagrada bo v letošnjem letu nosila še posebej velik simbolni pomen, saj so mladinska prenočišča (nasploh v urbanih centrih, kot sta Ljubljana in Maribor) zaradi epidemije zabeležila precejšen upad obiskovalcev. Zato je celotna ekipa Hostla Pekarna v preteklih mesecih aktivirala vse napore in poskrbela za znaten dvig kakovosti redne in dodatne ponudbe - od izrednih popustov, posebnih akcij, kolesa sreče, prenovitve ponudbe koles za brezplačno izposojo, pripravo avtorskih zemljevidov mesta Maribor in Kulturnega centra Pekarna, in še veliko več - s čimer uspešno skrbijo, da gosti hostel zapustijo z nasmeški na obrazih in se z veseljem vračajo.

VEČ O PROJEKTU

Za Slovenijo je turizem rastoča dejavnost povezana s počitkom, sprostitvijo, doživetji, športom ter naravno in kulturno dediščino, ki se lahko uresničuje in nadgrajuje v urejenem, prijaznem, gostoljubnem in strpnem okolju. Urejeno in gostoljubno okolje je pogoj za uspešen razvoj turizma. To je temeljni smisel in dolgoročno sporočilo projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna. Zato turistična društva in zveze z vse bolj zavzetim sodelovanjem občin, podjetij in mnogih organizacij in strokovnih institucij uresničujejo vrsto programov na tem področju. Osnova projekta je tekmovanje slovenskih mest in krajev na področju urejanja prostora, okolja in gostoljubnosti.

Osnovni nosilec projekta je Turistična zveza Slovenije, ki pripravi za posamezne kategorije ocenjevalne liste.  Tekmovanje se prične na lokalni ravni z ocenjevanjem najbolj urejenih hiš, poslopij, vrtov, balkonov , se nadaljuje na krajevni, mestni, občinski , regijski ravni ter zaključuje na državnem nivoju z razglasitvijo najbolj urejenih in gostoljubnih mest, krajev ... Državna komisija, ki jo sestavljajo strokovnjaki različnih področij (krajinarji, geografi, turistični delavci, sociologi, arhitekti, etnologi in drugi), po vnaprej določen terminskem planu s pomočjo ocenjevalnih listov ocenjuje posamezne kandidate v kategorijah.

(povzeto po Turistični zvezi Slovenije na http://www.turisticna-zveza.si/)

 
Utrinek iz podelitve 2019 / foto: Turistična zveza Slovenije

Utrinek iz podelitve 2019 / foto: Turistična zveza Slovenije