Razglasitev rezultatov Banke idej 2020

Člani skrbniškega odbora so ocenili prejete prijave projektov in razglasili rezultate Banke idej 2020.

Na Banko idej se je prijavilo skupno 6 projektov, vse prejete prijave so bile popolne. Člani skrbniškega odbora smo nato vse prijave preverili, prebrali, prediskutirali in na koncu tudi ocenili in izbrali najboljše. 

Za financiranje smo izbrali 4 projekte, ki najbolj izstopajo. Ti projekti so:

  • Park za vse;

  • Milkywaste – jedilna bioplastika iz mlečnih odpadkov;

  • Svobodna republika Pekarna;

  • Trajnostna sprememba za mlade, okolje in šport.


Zmagovalcem iskreno čestitamo!


Prijavljeni projekti

Projekt 1: Park za vse

Ureditev okolice na območju Kulturnega centra Pekarna z namenom ohranjanja te kulturne dediščine, višanja kreativnosti prostora in privabljanja mladih, saj bi to območje z novo ureditvijo predstavljalo lep in urejen prostor za druženje, ki ga v MOM mladim primanjkuje. S pomočjo tega projekta se bo kakovost življenja na tem območju pomembno zvišala, tako za prebivalce v bližini, za zaposlene na območju kulturnega centra Pekarna, kot tudi za mlade in turistične obiskovalce hostla, ki se bodo tam redno ali občasno družili in preživljali kakovosten prosti čas. Predvideno je, da bo ureditev okoljsko trajnostna in bo imela tudi dolgoročno pozitivne družbene učinke na vse prej omenjene deležnike.

Projekt 2: Milkywaste – jedilna bioplastika iz mlečnih odpadkov

Plastika za enkratno uporabo je trn v peti današnje družbe. Plastična embalaža je nujna za doseganje visokih higienskih standardov in kvalitete na vseh področjih, a že po prvi uporabi zgubi svojo funkcijo in predstavlja odpad, ki bremeni okolje, ljudi in živali, če je ne zavržemo pravilno. Milkywaste smo mladi zeleni podjetniki, ki razvijamo jedilno bioplastiko iz mlečnih odpadkov, ki po uporabi ne obremenjuje okolja in ni škodljiva za živali in ljudi. Razvijamo v skladu z evropskimi smernicami Green Deal in SDG (sustainable development goals) Združenih Narodov za trajnostno in celovito transformacijo zelene tehnologije na področju plastične embalaže.

Projekt 3: Svobodna republika Pekarna

Že od nastanka avtonomnega Kulturnega centra Pekarna se okoli le-tega vije oblak predsodkov, stereotipov in celo nasprotovanj – oblak, ki se še ni razblinil vse do zdaj, ko družba postaja vse bolj odprta in vključujoča. Namen projekta »Svobodna republika Pekarna« je dvigniti ozaveščenost javnosti o Kulturnem centru Pekarna, ne le v mestni četrti Tabor, ampak tudi v celotnem Mariboru ter širše, in posledično tudi približati delovanje celotnega kompleksa. S postavitvijo informativne lesene table z zemljevidom celotnega kompleksa, vodenimi interaktivnimi ogledi vseh prostorov in prisostvovanju pri nastanku vključujočih in družbeno kritičnimi grafiti, bomo širši javnosti, in tudi turistom, dokazali, da je Pekarna veliko več, kot le center nočnih zabav. Pekarna predstavlja mesto v mestu, oaza med podivjanim potrošništvom in komercializmom, prostor kjer se lahko vsak izraža na svoj način in ustvarja kar hoče, naj bo to umetniško ustvarjanje ali pa organizacija raznovrstnih dogodkov, ki jih drugače ni možno izvajati nikjer drugje. Skratka, Pekarna je talilni lonec vseh skupin ljudi. Vsakdo je dobrodošel, zato Svobodna republika Pekarna!

Projekt 4: Trajnostna sprememba za mlade, okolje in šport

Ideja se je začela ob razmišljanju kako bi lahko zmanjšal odtis na okolje in izboljšal pogoje mladih športnih upov in mladine, ki si želi smučati in jim omogočil, da to počnejo brez, da bi bili izpostavljeni nevarnim hlapom voskov in jih te puščajo v naravo tako v času voskanja kot ob sami smuki. Želim si, da bi lahko smučali brez posledic na zdravje in okolje.

Projekt 5: Popravimo Maribor 2020

Ideja »Popravimo Maribor« je nastala, ko sva s prijateljem opazila, da bi lahko življenje v Mariboru lahko bilo dosti boljše. Na sprehodu sva opazila, da je premalo klopc in sva želela postaviti svojo. Razmišljala sva, kako bi lahko to izvedla. Spraševala sva se kje dobiti dovoljenje in podporo, da to uresničiva. Nato sva se spomnila, da bi naredila spletno platformo (https://infofix.eu/), kjer bi lahko skupnost ustvarjala projekte, si med sabo pomagala in dobila vse informacije na enem mestu. Zadnje leto raziskujem načine, kako najbolje izvesti spletno platformo in aktivnosti. 

Projekt 6: Vsi za igre, igre za vse

Odslej boste v Mariboru povsem brezplačno lahko na več lokacijah v mestu kvalitetno in zabavno uporabili prosti čas z igranjem družabnih in namiznih iger. V prostore, dostopne javnosti bomo umestili instalacije, kjer si bo lahko vsaka oseba, željna zabave, druženja, novih spoznanstev ali kvalitetnih pogovorov s prijatelji ali naključnimi neznanci brezplačno izposodila eno izmed mnogih starejših, novejših in zanimivih družabnih iger in jo tam tudi igrala! Na voljo bodo različne družabne igre, namenjene vsem starostnim skupinam, kot so vsem znani Monopoly, Človek ne jezi se, Uno, Risk in druge, bolj kompleksne igre, ki lahko trajajo tudi eno ali več ur. Vljudno vabljeni na kvalitetno preživljanje uric brez ekranov, v duhu zdrave tekmovalnosti in medsebojne zabave!


Vse prijavitelje, ki niso bili izbrani za financiranje, vabimo, da se znova prijavijo na Banko idej naslednje leto.