MKC blog #14 - Številne poti vodijo na MKC Maribor

Na MKC Maribor nadaljujemo z blogi zaposlenih o trenutnem dogajanju in našem delu. Ker v septembru pričenjamo s čisto novimi aktivnostmi, je tokratni blog spisala Doris Špurej, vodja projekta MI! - Mladinski inkubator, ki se spominja svojega prvega stika z MKC-jem in pot, ki jo je prehodila do današnjega dne.

V mesecu septembru pričenjamo z usposabljanji v okviru projekta Mi!-Mladinski inkubator, ki ga izvajamo v sodelovanju z Mladinskim centrom Brežice. Usposabljanja so namenjena mladim med 15. in 29. letom starosti, ki se želijo zaposliti v mladinskem sektorju oz. si želijo delati z ljudmi in za ljudi.

Projekt Mi!-Mladinski inkubator pa ni prvi projekt, ki ga izvaja MKC Maribor za »Krepitev kompetenc mladih skozi aktivno državljanstvo za večjo zaposljivost«, ampak je nekakšno nadaljevanje projekta Delat grem!, ki smo ga izvajali med letom 2016 in 2018.  In prav ta projekt me je pripeljal do moje prve zaposlitve. Takrat še kot študentka socialne pedagogike, ravno v času pisanja magistrske naloge, sem iskala še zadnje priložnosti za pridobivanje neformalnega znanja, preden se podam na trg dela.

Postala sem aktivna kot prostovoljka na Društvo Odnos, ki nudi pomoč in podporo pri integraciji oseb z mednarodno zaščito. Preko prostovoljstva sem izvedela za MKC Maribor in njihov projekt Delat grem!. Projektu sem se priključila najprej kot udeleženka, nato sem postala prostovoljka in na koncu zunanja sodelavka. Tekom projekta sem spoznala Marjo, ki je postala moja mentorica in skupaj sva spisale projekt Središče medkulturnega dialoga Maribor. Na razpisu sva bile uspešne in tako sem se lahko zaposlila.

In še anekdota. V MKC Maribor bi sicer lahko prišla že veliko prej. Na začetku študija mi je mama tiščala listek z e-poštnim naslovom Marje. Sodelavka ji je povedala, da Marja išče zainteresirane mlade za delo na projektih. Seveda sem ji obljubila, da bom pisala Marji in se dogovorila za prostovoljstvo, da zagotovo ne bom počitnic preživela »pred računalnikom«. Listek še vedno leži doma v predalu, kamor sem ga pospravila še isti dan, ko sem ga dobila. Zaslužene počitnice pa sem preživela »pred računalnikom«. Lahko bi rekla, da so vse moje poti vodile slej ko prej v MKC Maribor.

Kaj lahko ti pridobiš z vključitvijo v usposabljanja? Nove izkušnje, znanja, kompetence, socialno mrežo in veliko novih poznanstev.

Če se nam želiš pridružiti, oddaj prijavo na: https://www.1ka.si/a/294978.

foto: Mitja Florjanc

foto: Mitja Florjanc