Intermedijske delavnice za mlade raziskovalce

Mladinski kulturni center Maribor v sodelovanju s platformo konS* v septembru pričenja z novo sezono rednih ustvarjalno-raziskovalnih delavnic za mlade, ki se bodo odvijale vsak četrtek ob 16. uri v Kulturnem inkubatorju.

Kulturni inkubator, prostor na Koroški cesti 18, kjer se pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor že 15 let izvajajo in razvijajo najrazličnejši projekti, ki želijo umetnost in kulturo približati mladim, od septembra naprej vsak drugi, tretji in četrti četrtek v mesecu odpira svoja vrata vsem, predvsem pa otrokom in mladostnikom med 9. in 14. letom, ki jih veseli raziskovanje novih trendov, spoznanj in idej v znanosti ter umetnosti.

V začetku leta je v prostoru pričela delovati ekipa platforme konS*, ki ob organizaciji aktivnosti za vse starosti skrbi tudi za razvoj novih delavnic in za organizacijo aktivnosti za navdušence nad tehnologijo in umetnostjo - tako v Mariboru kot v okoliških krajih (doslej smo sodelovali s festivalom Dnevi poezije in vina Ptuj, stojnica, kjer so električne povezave ustvarjali z doma narejenim plastelinom je bila del Art kampa Festivala Lent, prisotni pa smo bili tudi na Mednarodnem dnevu mladih na Mariborskem otoku).

Pod okriljem platforme in s pomočjo partnerjev iz vse Slovenije, v Kulturnem inkubatorju nastajajo tudi nove delavnice, ki jih bodo predstavili tekom naslednjega leta. V sklopu aktivnosti ob tem izobražujemo tudi nove mentorje, ki bodo poskrbeli, da bodo učinki projekta konS tudi po koncu aktivnosti pustili dolgoročen pozitiven pečat na vseh partnerskih mestih.

V mesecu septembru mlade vabimo na sledeče delavnice:


SonoDIY 

10. 9. 2020 / 16:00 - 19:00 // Inkubator, Koroška cesta 18, Maribor

Mlade navdušenke in navdušenci nad elektroniko in glasbo bodo izdelali preprosto »naredi si sam« (DIY) nosljivo elektronsko glasbilo. To bo narejeno po načelih nosljive tehnologije in bo sestavljeno iz mikromilnika in drugih prevodnih delov.

Udeleženci bodo na delavnici spoznali osnove elektronike, senzorjev in prevodnega tekstila. S svojimi nosljivimi glasbili bodo zvok ustvarjali s pomočjo gibov in interakcije.


Solarni robotki

17. 9. 2020 / 16:00 - 19:00 // Inkubator, Koroška cesta 18, Maribor

Bi rad izdelal čisto pravega premikajočega robotka, ki deluje na sončno energijo in za svoje delovanje ne potrebuje baterij?

Iz delov starih računalnikov in mobitelov bomo izdelali preproste solarne robotke različnih oblik. Solarboti se bodo premikali, brneli in zaletavali s pomočjo svetlobe. Na delavnici se bomo spoznali tudi z obnovljivimi viri energije in s spajkanjem električnih elementov.


Vlagomer

24. 9. 2020 / 16:00 - 19:00 // Inkubator, Koroška cesta 18, Maribor

Na delavnici se bomo posvetili rastlinam in njihovemu zalivanju. Slednje ni vedno zanesljivo, saj se še nismo naučili govoriti »po rastlinsko« in tako zares ne vemo, kdaj rastline potrebujejo vodo in kdaj je imajo preveč.

V treh urah bodo udeleženci/ke sestavili/e napravo, ki bo sporočala, kdaj rastlina potrebuje vodo, kdaj ima vode preveč in kdaj točno dovolj.

Vse delavnice so brezplačne in namenjene otrokom, starim med 9 in 14 let.

Število udeležencev je omejeno, zato je potrebna predhodna prijava na spletni strani https://www.1ka.si/a/271653.

Te tri delavnice so plod raziskovanja in priprave projektnega partnerja Kersnikova, ki že več kot dvajset let v Ljubljani skrbi za potešitev raziskovalne žilice malih in velikih navdušencev nad nenavadnim.

*O platformi konS

KonS je projektna platforma, v sklopu katere bo MKC Maribor v sodelovanju z osmimi slovenskimi partnerji v prihodnjih letih vzpostavljal redne prakse povezovanja med umetniškim in izobraževalnim področjem ter gospodarstvom. V Mariboru projekt domuje v Kulturnem inkubatorju, ki je zadnjih petnajst let prireditveni prostor za spodbujanje in omogočanje novih umetniških in kulturnih ter socialnih vsebin. 

Namen projekta je vzpostavitev boljših pogojev in okoliščin za vzdrževanje in razvoj sodobne raziskovalne umetnosti v Sloveniji. Dejavnosti v projektu KONS se vsebinsko in strukturno dopolnjujejo z ustanovitvijo nove razvojno-raziskovalne in oblikovalsko-inženirske inštitucije (future/solution lab), ki bo omogočala produkcijo vrhunske sodobne raziskovalne umetnosti in prevajanje daljnovidnih umetniških idej in invencij v gospodarstvo ter napredno naravnano družbeno okolje. Cilj projekta je vzpostaviti sistemske povezave med snovalci idej, izumitelji in inženirji za ustvarjanje rešitev za vključujočo družbo ter vzpostavljanje informacijsko-izobraževalnega sistema za različne družbene skupine, ki bodo opolnomočene za kritično rabo novih tehnologij.

Partnerji projekta so Zavod Kersnikova, Zavod Projekt Atol, Zavod Aksioma, Društvo Ljudmila, Zavod Cona, vsi iz Ljubljane, in Univerza v Novi Gorici – Akademija umetnosti, Mladinski center Velenje, LokalPatriot Novo mesto ter MKC Maribor.


Projekt konS - Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij “Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

KONS_logotipi financerjev.png