Dokudoc vabi na popotovanje po prostorih in časih

Ujeti minljive trenutke kraja in časa na filmu je nujno, dokumentarne filme pa je zato tudi potrebno sprejeti, predelati in umestiti. Kako odražajo našo družbo in obdobje, v katerem živimo? Dokudoc za svojo 9. obletnico vabi v Maribor na tri festivalske dni, polne zgodb, vrednih spoznanja!

Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC bo med 4. in 6. septembrom 2020 potekal v živo, med 4. in 14. septembrom pa bo izbran program v sodelovanju z Bazo slovenskih filmov na voljo na spletu. Festival tudi letos poteka v organizaciji društva Mitra, razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, v sodelovanju z mnogimi partnerji. Festival Dokudoc se letos prvič začenja s podelitvijo plakete Dokumentarno ime 2020, in sicer v Sinagogi v okviru Evropskih dnevov judovske kulture 2020, s filmskim dokumentarnim prvencem Maje Weiss iz leta 1989, Judje na Slovenskem. Vse ostale projekcije bodo v Vetrinjskem dvoru, začnemo s projekcijo FONJA, participatornim dokumentarnim filmom, kjer je avtorica vpela akterje filma skozi spoznavanje ustvarjanja filma ter jim s tem dala priložnost, da so mladostniki v priporu na Madagaskarju postali novi avtorji. Njen film je lansko leto odnesel nagrado za najboljši film na dokumentarnem festivalu v Jihlavi. Več informacij o letošnjem festivalskem dogajanju najdete na uradni spletni strani

Festival DOKUDOC, ki ga je programsko zasnovala Maja Malus Azhdari, začenja s tremi predfestivalskimi dnevi, najprej 31. avgusta v sklopu zadnjega večera Dokudoc dokumentarna obzorja, kjer so v sodelovanju z AGD Gustaf in Zofijini ljubimci organizirali redni program dokumentarnih filmov ter pogovore po projekcijah, nadaljuje se 2. septembra z Dokudoc pogovori, ki jih letos pripravljajo skupaj z Motovilo in potekajo na spletu. Predfestivalsko dogajanje se nadaljuje 3. septembra v Dvorani Gustaf, kjer bodo na ogled rezultati lanskoletne Dokudoc delavnice ter delavnice Luksuz produkcije Dokku 2020, sledil bo pa dokumentarni film V maternici ter pogovor v sodelovanju z Društvom za razvoj filmske kulture. Festival se uradno začne v petek, 4. septembra ob 19. uri v Sinagogi z dokumentarnim filmom režiserke Maje Weiss, Judje na Slovenskem, odprtje festivala pa bo sledilo v Vetrinjskem dvoru ob 21. uri. z dokumentarnim filmom režiserke Line Zacher, Fonja.

V sekciji DOKU retro letos v ospredje postavljajo scenaristko in režiserko Majo Weiss, ki prejme plaketo DOKUMENTARNO IME 2020. Maja Weiss je režiserka in scenaristka, diplomirala iz filmske in televizijske režije na AGRFT v Ljubljani. Njena filmografija vključuje več kot petdeset filmov različnih dolžin, žanrov in tematik, od Černobila, Nube, Darfur, žrtve totalitarnih režimov, ostanki nekdanje skupne države, do delavskega razreda, nacionalizma, ksenofobija, beguncev, ukradenih otrok itd. V svojih delih pogosto angažirano obravnava različna družbeno-politična vprašanja. Za dosedanje delo je prejela več kot trideset domačih in tujih nagrad, njen celovečerni prvenec Varuh meje (2002) pa je ob številnih mednarodnih nagradah prejel tudi nagrado na berlinskem filmskem festivalu Berlinale za najbolj inovativen evropski film. Podelitev plakete s predvajanjem dokumentarnega filma Judje na Slovenskem in pogovorom z Majo Weiss bo v petek, 4. septembra 2020, ob 19. uri v Sinagogi.

Vljudno vabljeni na popotovanje po prostorih in časih, tujih in tistih bolj znanih, da sami odkrijete, okusite in vzljubite zgodbe, ki vam jih ponuja Dokudoc 2020. Vse projekcije so brezplačne.

 
plakatfb.jpg