Čestitamo Marijanu Mirtu!

Akademski kipar in slikar Marijan Mirt, ki s svojimi kiparskim delom že vrsto let sodeluje tudi z MKC Maribor je prejemnik priznanja Riharda Jakopiča.  Priznanje je prejel za uspešno delo v zadnjih letih, zahvala zanjo pa gre posebnosti njegovih del, ki združujejo različne tehnike kiparstva in slikarstva. 

Marijan Mirt je končal Srednjo šolo za uporabno umetnost in oblikovanje v Zagrebu na oddelku kiparstva. Leta 2009 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu, pri profesorjih Miroju Vucu in Robertu Emilu Tanayu. Leta 2000 se je preselil v Maribor, kjer je leta 2003 je postal aktiven član Društva likovnih umetnikov Maribor (DLUM).

Umetnine Marijana Mirta krasijo kar nekaj javnih površin po Evropi,  v Rusiji, v Avstriji, v Italiji, na Hrvaškem, Madžarskem in nenazadnje tudi v Sloveniji. Zanje je prejel številna priznanja in nagrade: Diplomo za udeležbo na internacionalnem kiparskem simpoziju »Penza. Autumn. Inspiration. 2009« v letu 2009,  diplomo za udeležbo na internacionalnem kiparskem simpoziju “Penza. Autumn. Inspiration. 2010” v letu 2010, nagrado za najboljše delo ustvarjeno na art kempu "Artas v letu 2012, certifikat za udeležbo na evropskem projektu "Artfarers" / Athene, Grčija v letu 2012, prvo nagrado za sliko na Ex-tempore Eko Drava v letu 2012,  nagrade DLUM v letih 2013, 2017 in 2018 in 2020, med zadnjimi pa prestižno zlato medaljo za kiparstvo na Salonu des Beaux Arts du Carrousel, Louvre 2017.

Počaščeni smo,  da je s svojo izvirno umetnostjo dal presežno vrednost številnim projektom Mladinskega kulturnega centra Maribor.

 

Avtorju iskreno čestitamo za prejeto priznanje za njegovo delo in se veselimo nadaljnjih sodelovanj z njim!

O NAGRADI IN PRIZNANJIH

Nagrada je posvečena slikarju, impresionistu, Rihardu Jakopiču (1869–1943), ki  je bil osrednja osebnost slovenskega slikarstva v prvi polovici 20. stoletja. Denarna sredstva za nagrado zagotovi Ministrstvo za kulturo. Organizator vsakoletne slovesne podelitve nagrade in priznanj Riharda Jakopiča je Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov v sodelovanju z Moderno galerijo.

Letos je  žirija  je med 32 prispelimi predlogi na razpis, izbrala glavno nagrado in podelila priznanje trem umetnikom.  Odbor so sestavljali likovni kritik ddr. Damir Globočnik, predstavnik Slovenskega društva likovnih kritikov,  kustosinja v Moderni galeriji mag. Adela Železnik, akademski slikar in izr. prof. Bojan Gorenec, ki je bil predstavnik ALUO in tudi predsednik žirije in akademski slikar dr.h.c. Vojko Pogačar, kot predstavnik ZDSLU.

Dobitnik glavne nagrade

Sergej Kapus,  ki je že leta 1973 postavil svoje temeljno načelo, idejo problematizacije vidnega in raziskave njegovih izmuzljivih odnosov, kasneje njegove slike uvrščajo v diskurs o »postmedijskem slikarstvu«, ne nazadnje pa v strukturo slik vpleta tudi panoramske posnetke Marsa. Kapus je še pesnik, umetnostni zgodovinar in likovni teoretik.

Priznanja Riharda Jakopiča pa so podelili umetnikoma srednje generacije za prav posebne projekte ter dosežke na področju likovne in vizualne umetnosti.

Priznanja so dobili:

akademska slikarka Ksenija Čerče, za razstavo Glas slike, ki je bila leta 2018 v galeriji Equrna in za njeno delo v zadnjih petih letih,

akademski kipar Marijan Mirt, za uspešno delo v zadnjih petih letih in za specifiko na slovenskem likovnem prizorišču, saj se pri njegovem ustvarjanju neposredno spajata kiparstvo in slikarstvo,

pedagoginja in umetnica videa in instalacij Maji Hodošček, za razstavo, ki jo je imela leta 2019 v seriji samostojnih razstav Prepih v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova.

urbani lisjak, marijan mirt.jpg