MKC Maribor gosti odmevnega uličnega umetnika 3D Filipa

Pred Mladinskim kulturnim centrom Maribor na območju Kulturnega centra Pekarna te dni nastaja prvi trajni 3D grafit v regiji, ki ga ustvarja priznani hrvaški umetnik in nosilec rekorda v Guinessovi knjigi rekordov za najdaljšo anamorfno sliko na svetu – Filip Mrvelj alias 3D Filip.

Najnovejša umetnina 3D Filipa bo odslej krasila prostor pred stavbo MKC Maribor ter ponudila še eno edinstveno umetniško točko, ki vabi v Kulturni center Pekarna. Z njo bo nadarjeni umetnik pustil svoj pečat tudi v Mariboru, kamor bo prva stalna 3D poslikava v regiji odslej vabila na ogled.

Projekt je nastal v sodelovanju s samostojno mariborsko kulturno producentko Tanjo Cvitko, Filip pa nas ni prepričal zgolj z ustvarjalnostjo, temveč tudi zaradi njegovih številnih podvigov in dosežkov, s katerimi si je ustvaril široko prepoznavnost na mednarodnem nivoju – med drugim je nosilec svetovnega rekorda za najdaljšo anamorfno sliko na svetu (Guinessova knjiga rekordov 2013, rekord je bil od takrat že izboljšan) in pobudnik odmevnega projekta Vukovart s katerim že četrto leto mesto Vukovar spreminja v prestolnico vizualnih in drugih povezanih umetnosti, z lokalnimi in gostujočimi umetniki.

Veseli in ponosni smo, da bo odslej tudi Maribor na zemljevidu njegovega ustvarjanja, hkrati pa projekt ponovno izpostavlja pomembnost, lepoto in umetniško vrednost ulične umetnosti ter grafitiranja.

 

Marja Guček, direktorica MKC Maribor

“V zadnjem letu se v Mariboru več govori o grafitih, grafiti se počasi prepoznavajo kot oblika umetnosti, neke vrste galerij na prostem, ki lahko doprinesejo tudi k razvoju kulturnega turizma. Že sedaj poznamo veliko primerov mest v naši bližini, v katerih obiskovalci poiščejo, ponavadi večje umetniške grafite – murale, samo zato, da naredijo fotografijo pred njimi ter z objavo le te posredno promovirajo tudi mesto. Na MKC Maribor smo že dlje časa razmišljali o tem, da bi prostor pred stavbo izkoristil za večji talni 3D grafit, ki pri nas še niso razširjeni. Po poizvedovanju v Sloveniji nismo našli grafitarja, ki bi v preteklosti že izdeloval večje 3D talne grafite, zato smo k sodelovanju povabili Tanjo Cvitko, ki v Mariboru vodi grafiti sprehode, prav tako pa je povezana z nekaterimi grafiterji v tujini. Zelo hitro smo se ujeli s Filipom, ki v teh dnevih končuje grafit, želimo pa si, da v naslednjem letu sodelovanje nadaljujemo z novim muralom, ki bo tega vsebinsko nadgrajeval.”

O UMETNIKU

Filip Mrvelj, kolesar, tekač, pilot in celo astronavt. Hrvaški umetnik svetovnega merila, ki ustvarja ulične poslikave s tridimenzionalnim učinkom, in gostuje v Mariboru.

Njegova umetniška posebnost so anamorfne poslikave velikih kvadratur, ki spodbujajo interakcijo z gledalci, oziroma občinstvom. Gre namreč za tridimenzionalne iluzije, ki se gledalci odprejo pod določenim kot gledišča, največkrat skozi objektiv kamere, fotoaparata ali mobilnega telefona in razbijajo monotonost mestnih površin, asfaltov ali fasad.  

Največji samostojni projekt 3D Filipa je 1300 m2 velika anamorfna slika z imenom "Pogrešana obala"(Missing Coast), ki jo je 2011 s podporo mesta naslikal v svojem domačem kraju, Slavonskem Brodu na Hrvaškem. Poslikavo je ustvaril s trajnimi barvami na delu rečnega brega Save in je bila restavrirana leta 2019. V trenutku, ko se reka dvigne, gledalec posname fotografijo in ustvarjen je vtis, kakor da reka pada in se preliva v veliki dvorani. V tistem času je bil uradni Guinnessov rekord za največjo anamorfno sliko približno 750 m2, vendar ni bil uvrščen v katalog naj naj svetovnih dosežkov. To mu je uspelo leta 2013, ko je s štirimi kolegi umetniki na Nizozemskom naslikal najdaljšo anamorfno sliko za Guinnessov rekord. Slika je dolga 140,3 metre.

3D poslikave, anamorfne poslikave so atraktivnega značaja, ker so interaktivne, saj slika pred gledalci oživi pod določenim kotom gledišča in ustvarja pozitiven odziv. Pomemben je učinek presenečenja, navdušenja, celo šoka, predvsem ko gre za poslikave velikosti velikih kvadratur. Na prepričljiv in mnogokrat tudi magičen videz slike vpliva položaj opazovalca v prostoru, ki opazuje in aktivno doživlja umetniško instalacijo.

Filipove umetniške ulične projekte zasledimo po celotnem območju Evrope in Balkana (na Hrvaškem, Nizozemskem, Cipru, v Nemčiji, BiH, Romuniji, Avstriji, Švici, Katarju, Franciji, Estoniji...) v Sloveniji je letos gostoval v Celju s projektom začasnega značaja, v zaprtem prostoru.

 

Več o Filipu Mrvelju


Tanja Cvitko je z umetnikom naredila odličen intervju, ki mu lahko prisluhnete v obliki podcasta oz. ga preberete pod albumom s fotografijami 👇.

"Želja, volja, trud." Filip Mrvelj, kolesar, tekač, pilot in celo astronavt. Hrvaški umetnik svetovnega merila, ki ustvarja ulične poslikave s tridimenzionalnim učinkom, in v začetku novembra 2020 gostuje v Mariboru. Pred Hostlom Pekarna ustvarja prvo stalno 3D poslikavo v javnem prostoru na teh koncih Slovenije. Vpisan v Guinessovo knjigo rekordov, začetnik projekta vukovarskega umetniškega projekta Vukovart in spodbujevalec mestnih zgodb (Slavonski Brod, Vukovar) kulturnega turizma, v povezavi z ulično umetnostjo in poslikavami velikih formatov. Pogovor (v hrvaškem jeziku) se je odvijal 3.11.2020 na območju kulturnega centra Pekarna, več o projektu Filipove mariborske 3D poslikave in drugih sorodnih temah na spletnih straneh MKC Maribor. Produkcija: Tanja Cvitko, MKC Maribor in Hostel Pekarna

 

"ŽELJA, VOLJA, TRUD" 

Pogovor Tanje Cvitko s Filipom Mrveljem, samoukim umetnikom, mojstrom uličnih poslikav v tridimenzionalni tehniki.

Intervju je v celoti dostopen na: https://soundcloud.com/tanja-cvitko/3dfilipstanjo

 

Dragi bralci, dobrodošli v pogovoru s Filipom Mrveljem, umetniškega imena 3D Filip, ki ga te dni gostimo v Mariboru. Zdravo, Filip in dobrodošel v Mariboru!

Zdravo in najlepša hvala za povabilo.

 

Za pridobitev pozornosti bralcev, odpiram najin pogovor z najbolj udarnim vprašanjem, ki je: Filip, vpisan si v Guinessovo knjigo rekordov. Zakaj?

Vpisan sem kot del ekipe. Leta 2013 smo na Nizozemskem s petimi kolegi iz Nemčije, Nizozemske in Mehike naslikali najdaljšo anamorfno 3D poslikavo, dolgo 140 metrov in 30 centimetrov. Ni več rekord, trenutno je najdaljša okoli 3 tisoč metrov. V tistem času, leta 2013, je naša bila najdaljša. Dve leti pred tem sem na Hrvaškem (opomba: v Slavonskem Brodu) naslikal največjo 3D sliko na Hrvaškem, celo na svetu, ampak to je bil neuradni rekord, ker smo se ušteli s pravili Guinessa. Moja slika je bila velikosti 1300 kvadratnih metrov, v tistem času je bil rekord 800 m2.

 

Si prvič v Mariboru. Kako se ti zdi Kulturni Center Pekarna in kaj sploh delaš tukaj?

Prvič sem v Mariboru in slikam anamorfno 3D poslikavo na tleh, načrt za naslednje leto vključuje še steno, vendar bo poslikava na tleh delovala tudi samostojno, brez pokončnega dela na fasadi. Ko 3D umetniki delamo poslikave na tleh, večinoma s sliko ustvarjamo iluzije pod površino zemlje, oziroma asfalta. Moja poslikava bo prikazovala luknjo s starimi stopnicami. Čeprav se na sliki ne bo videlo, sem v mislih imel vaše stare vinske kleti, po katerih je Maribor znan. Drugi del zgodbe, za naslednje leto, predvideva drevesa na fasadi in spalne kabine, kot povezovalni člen s Hostlom in okolico, ki vas obkroža, čudoviti park in vašo soseščino, ki se sama od sebe nudi kot inspiracija.

 

Filip, ti si astronavt?

Odraščal sem zraven majhnega športnega letališča (Slavonski Brod) in od nekdaj me je navduševalo letenje. Sem tudi poletel in moja ljubezen do letenja je ostala. Tudi do vesolja. Moj alterego je astronavt, ker zadnjih 10 let življenja, od kar sem zapustil Hrvaško, potujem in sem se poistovetil z astronavtom. Uporabljam ga kot content marketing, po drugi strani pa sem moral imeti nekakšno norost in pogum, ko sem rekel "Ok, ljudje. Da vidimo, kaj se dogaja zunaj." se usedel v avto, začel obiskovati festivale in spoznavati ljudi. Dolgo se ukvarjam se s slikanjem, ampak teh zadnjih 10 let delam 3D poslikave.

 

Koliko tvojem rojstnem mestu, Slavonskom Brodu, pomeni tvoja 3D umetnost, ki jo puščaš za sabo? Ima mesto kakšne koristi?

Prinaša veliko marketinških koristi. Poslikava, ki sem jo narisal leta 2011 in sem jo lani obnovil, je botrovala velikem medijski odziv, povabili so me tudi k sodelovanju pri strokovni literaturi, kjer sem skozi matematiko in geometrijo opisal to zvrst umetnosti. Še danes mi ljudje pošiljajo fotografije, vabijo druge, slikajo se, omenjajo mi poslikavo, ko kje potujem in enostavno je zaživela. Zaradi moje napake ni vpisana v Guinessovo knjigo rekordov, ljudje so mislili, da je krivda mesta in začeli pobude za zbiranje denarja. To sem moral ustaviti, sem pa zelo vesel, da jo meščani imajo za svojo.

 

Verjamem. Povej mi še kaj o drugem mestu na Hrvaškem. Povej mi o Vukovarju in projektu Vukovart. Kako se je začel ta projekt?

Vukovart se je zgodil, ne bom rekel po naključju, ampak z veliko sreče. Z mestom sem se usklajeval nekaj let, ker nisem več živel na Hrvaškem, leta 2016 sem dobil povabilo s strani takratnega in še vedno zdajšnjega župana in osebe iz oddelka za družbene dejavnosti. Ravno ta oseba, Siniša Mitrović, ima največje zasluge, da se je projekt razvijal pod okriljem mesta. Njegova energija je nekaj neverjetnega. Načrt je bil, da bom prišel iz Nemčije in v petih dneh ustvaril poslikavo, saj sem se moral hitro vrniti nazaj. Tri dni od petih je deževalo in nisem mogel delati. Prva 3D poslikava v Vukovarju (opomba: začetnica projekta Vukovart) je nastala v 2 dneh, s pomagačem s katerim sedaj sodelujeva pri Vukovartu. To je bila prva vukovarska poslikava, ki ni imela vsebine, povezane z vojno ali vojnim turizmom. Po mojem odhodu je zadeva medijsko eksplodirala in smo vsako leto nadaljevali s festivalom. Za letos in naslednje leto je mesto pridobilo evropska sredstva v vrednosti pol miljona kun, torej približno 70 tisoč evrov in lahko povabimo svetovne umetnike. Trenutno imamo 23 mestnih poslikav na velikih površinah. Kar je še zanimivo je to, da imamo 15 ponujenih sten, ker nam jih zdaj že ljudje nudijo sami od sebe in se nam ni treba toliko ukvarjati, kdo je lastnik objekta. Vukovar je prav tako pridobil sredstva za energetsko obnovo in smo na navezi z mestom, kateri objekti gredo v obnovo, da s poslikavami na njihovih stenah počakamo. Vukovar se je v štirih letih turistično in kulturno privzdignil in v enem dnevu ne morete iti naokoli videti vseh poslikav ali vseh kulturno-umetniških dogodkov. Kar je neverjetno v primerjavi z Osijekom, recimo.

 

Povej mi še kaj o tvoji anamorfni tehniki in kako deluje. Samouk si?

Da, naučil sem se sam. Takrat ni bilo tako preprosto kot danes, ko na Youtubu najdeš navodila in tutoriale. Ko ljudem rečem, da je to tehnika, stara 600 let, so presenečeni. Vidite jo vsakodnevno, v prometu, in se ji reče horizontalna signalizacija. Ko pridete na del ceste, kjer na tleh piše BUS ali STOP, so črke podaljšane. To je anamorfoza. Moja anamorfoza pri slikanju je kot pahljača razširjena na 180 stopinj in deluje iz določene točke gledišča, iz tiste točke, od koder se začenja moja anamorfna perspektiva. To ni nič zapletenega, razen če uporabljate zapleteno motiviko, kot so geometrijska telesa, človeška telesa, organske zadeve.

 

Kaj bi priporočal mladim, ki si bodo ogledovali tvojo poslikavo pred Hostlom Pekarna in bi se mogoče želeli naučiti ustvarjati kaj takega?

Prvi korak je, naj začnejo čim prej. Če se bodo odločili, naj se lotijo. In drugo, naj ne bodo preveč kritični do sebe. Najpomembnejša je želja, volja in trud. Vedno lahko začnejo s kredami na tleh, ki jih dež spere in ničesar ne morejo uničiti. Z voljo in trudom bodo vsak dan boljši in boljši. Lahko pa tudi vadijo za domačo mizo in uporabljajo to tehniko za majhne formate.

 

Hvala, Filip in hvala MKC Maribor za Filipovo gostovanje in se vidimo na Vukovartu, da prenesemo primer dobre prakse tudi v Maribor. Je tako?

Tako je! Pozdravljam vse in hvala vam, ker ste me povabili, zelo sem vesel, ker sem prvič v Mariboru in spoznavam nove ljudi, še posebej v tem koronskem času, ko nam je vse skupaj onemogočeno. Vsem želim zdravja in uživanja v sliki, ko bo končana ter – da vas obiščejo!

Projekt nastaja v produkciji MKC Maribor in Tanje Cvitko.

foto: Igor Unuk