Približuje se EU Slam 2020

Izjemno ponosni smo, da bo Maribor letos gostil Evropsko prvenstvo v slamovski poeziji, ki bo zaradi izrednih razmer prvič v zgodovini prvenstva potekalo v spletni obliki! Na prvenstvu, ki poteka v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor, se bodo pomerili slamovski pesniki in pesnice, ki spadajo v sam vrh evropske uprizoritvene poezije.

Slam poezija je že nekaj desetletij v tujini in zadnjih nekaj let tudi v Sloveniji zelo priljubljena oblika pesniškega izražanja. Izvira iz Chicaga, kjer je pesnik Marc Kelly Smith novembra 1984 zagnal prve tovrstne večere v džezovskem klubu Get me High, na katerih je bilo zaželjeno, da se poezija interpretira na čim bolj performativen način. Iz Amerike se je ta oblika nastopanja razširila v Evropo in danes posebej živahno dogajanje beležijo Francija, Nemčija, Italija, Belgija, Španija, Avstrija in Češka, v zadnjem času pa je slam poezija vse bolj priljubljena tudi na področju Balkana. Slovenska mesta, v katerih zadnjih pet let redno potekajo slamovski nastopi in tekmovanja so Kamnik, Ptuj, Celje, Ljubljana, Kranj in Maribor, poskusi organizacije prvih slamovskih dogodkov pa segajo petnajst let nazaj. Slovenski organizatorji so povezani v mrežo partnerjev SiSlam ter vključeni v evropsko mrežo slamovske poezije (European Slam Poetry Network).

Evropsko prvenstvo v slamovski poeziji je prvič potekalo v Antwerpnu v Belgiji leta 2012, prvi zmagovalec je postal Španec Dani Orviz. Zadnja štiri leta na prvenstvu sodeluje tudi Slovenija s svojimi prvakinjami oziroma prvaki, kot prva se je leta 2016 na prvenstvu v Leuvnu v Belgiji pomerila prva slovenska slamovska šampionka Nina Medved, leta 2017 je slovenske barve v belgijskem Bruslju zastopal Mišel Ristov, leta 2018 se je evropskega slamovskega prvenstva na Madžarskem udeležila Neža Prah Seničar, v začetku letošnjega marca, pa je bilo načrtovano prvenstvo v Milanu v Italiji, ki je zaradi pandemije koronavirusne bolezni odpadlo, na njem pa bi naj Slovenijo zastopala četrta slovenska zmagovalka, Eva Kokalj.

Mladinski kulturni center Maribor je kot koordinator slovenske mreže SiSlam leta 2016 v Bruslju uspešno kandidiral za izvedbo sedmega Evropskega prvenstva v slam poeziji v letu 2020. Kljub temu, da nam je spremljevalni program prvenstva ter izvedbo v živo, na kateri bi slovensko občinstvo imelo izjemno priložnost videti nastope v živo ta trenutek najuspešnejših evropskih slamerk in slamerjev, preprečila pandemija, pa organizatorji pripravljajo dvodnevni spletni dogodek, na katerem se bo v obliki video nastopov pomerilo 19 tekmovalk in tekmovalcev iz devetnajstih evropskih držav.

Prvenstvo bo potekalo 4. in 5. decembra 2020 v spletni obliki s prenosom v živo na facebook stran in youtube kanal Mladinskega kulturnega centra Maribor, dogodke bosta moderirala Mojca Frim ter Juš Milčinski, scenarij je pripravila Nina Medved, ki je ob Petri Kolmančič izvršna producentka prvenstva.

V dveh predfinalnih krogih ter na finalnem nastopu se bodo pomerile in pomerili:

  • Treize Accordée iz Francije,

  • Juozas Ališauskas iz Litve,

  • Aleksander Delphinov iz Rusije,

  • Panagiotis Drakopoulos iz Grčije,

  • Ondřej Hrabal iz Češke,

  • Jovana Ilkić iz Srbije,

  • Eva Kokalj iz Slovenije,

  • Michal Krakovský iz Slovaške,

  • Solja Krapu iz Finske

  • Kaisa Kuslapuu iz Estonije,

  • Argyri Loizou iz Cipra,

  • Julie Lombe iz Belgije,

  • Lucerna do Moco iz Portugalske,

  • Lasse Nyholm Jensen iz Danske,

  • Olza Olzeta iz Španije,

  • Richárd Sárközi iz Madžarske,

  • Dino More - Tremens iz Hrvaške,

  • Igor Trpčevski iz Makedonije,

  • Beau Williams iz Irske.

 

Vse prvakinje in prvaki so podrobneje predstavljeni na spletni strani prvenstva.

Slovenijo bo zastopala Eva Kokalj, gledališka in radijska režiserka, ki se ukvarja s poezijo, videom, gledališčem in  glasbo ter nastopa kot avtorica avdiovizualnih performansov. Mednarodno žirijo prvenstva sestavljajo pesnica in slamerka Elena Prendjova (Makedonija), pesnik in kritik Denis Škofič, ter pesnik in organizator slam dogodkov Mario Tomić (Avstrija), en glas pa bo preko spletnega glasovanja prispevalo spletno občinstvo dogodka. Nadzorno komisijo prvenstva sestavljata rapovski glasbenik ter slamer Mišel Ristov ter pesnica ter kritičarka Helena Zemljič. Zmagovalec oziroma zmagovalka bo prejel ali prejela pokal prvenstva, umetniško skulpturo Jožeta Šubica, letošnjega prejemnika nagrade ZDSLU za življenjsko delo.

 

Dodatne informacije in gradivo so na voljo na:

 

7. EVROPSKO PRVENSTVO V SLAM POEZIJI

Produkcija in realizacija: Mladinski kulturni center Maribor (zanj Marja Guček direktorica)

Koprodukcija: SiSlam, Pesniško društvo Slam zverine

Izvršna produkcija in organizacija: Petra Kolmančič, Nina Medved

Odnosi z javnostmi: Žan Lebe Družbena omrežja: Klavdija Volf

Logo: Maja Šušteršič Oblikovanje: Matic Ačko

Foto dokumentacija: Nina Medved, Matic Ačko, Janez Klenovšek, Domen Mlakar

Video napoved: Mitja Lorenčič  Grafična animacija: Jože Slaček

Prevodi poezije: Matic Ačko, Petra Kokol, Ariela Herček, Metka Zadravec, Klavdija Volf, Boštjan Kmetec, Kristina Prah ter študentke in študentje Oddelka za prevodoslovje Filozofske fakultete v Mariboru, mentorica Natalia Kaloh Vid  

V sodelovanju z: Banda ferdamana

Medijsko pokroviteljstvo: Radio MARŠ, Spletni portal Maribor24.si,  Dostop

S prijazno podporo: Umetnostna galerija Maribor, Mariborska knjižnica, LIDL

S finančno podporo: Mestna občina Maribor, Urad RS za mladino, Javna agencija RS za knjigo



Artboard 2 copy 2-2.jpg