MKC blog #18 - MFRU na preizkušnji

Na MKC Maribor nadaljujemo z blogi zaposlenih o trenutnem dogajanju in našem delu. Tokratni blog je spisala Sonja Gregorn, vodja Galerije Media Nox in odgovorna producentka 26. Mednarodnega festivala računalniške umetnosti, ki se bo zaradi zaostritve varnostnih ukrepov v spletni obliki izvedel v prihodnjih tednih in mesecih.

Danes, v petek, 23. 10. 2020, bi se morala zgoditi otvoritev 26. Mednarodnega festivala računalniške umetnosti - MFRU, vendar, na žalost, do tega sploh ne bo prišlo. ☹

Zadnji tedni so bili izredno naporni, stresni … S vsakim festivalom je ogromno dela, s takšnim kot je MFRU pa še posebej - med drugim zaradi tehnično zelo zahtevnih postavitev umetniških instalacij v prostoru in ogromno zapletov v zvezi s tem … Ob vsem delu je ekipa festivala ves čas tudi budno spremljala epidemiološko situacijo in upala, da se razmere ne bodo zaostrile do te mere,  da bo potrebno odpovedati osrednjo razstavo…

In prav to se je zgodilo, ko je vlada v nedeljo zvečer, 18. oktobra, razglasila epidemijo, mi pa smo nameravali prav v ponedeljek pričeti z zahtevnimi postavitvami. Delali smo vso soboto in nedeljo, da bi umetniki lahko v ponedeljek prišli postavljati svoje instalacije.  

V trenutku smo morali vse zaustaviti in preiti na plan B, kjer bo glavnina festivala prestavljena v spletno izvedbo. A to je le vrh ledene gore, marsikaj se je dogajalo že  pred tem ... Toliko stvari, kot se nam je letos zalomilo, pa še ne. 

MFRU-ja 2020 sem se veselila že lani. Imeli smo izredne načrte in bili prepričani, da bo ta res najboljši doslej. S svežo ekipo, ki se je v letu 2019 dodobra preizkusila, v tem letu pa bi res lahko dala maksimalno od sebe.

Vendar nas je že kar hitro na realna tla postavil novi val obolenj s korona virusom. Naenkrat nič več ni bilo jasno … Se bo festival sploh zgodil? Bodo lahko prišli umetniki iz svoje občine, kaj šele iz tujine? Ali bodo možni ogledi vseh razstav računalniških instalacij? Potem smo se bali, da se bodo znižala zagotovljena finančna sredstva s strani financerjev ... Izredno težko oz. skorajda nemogoče je načrtovati tako velik festival, če sploh ne veš s kolikimi sredstvi le-ta razpolaga … No, vsaj tukaj je bila novica dobra - če vse izvedemo po planu, dobimo ves, s pogodbo zagotovljen znesek.

Za nameček pa se je, mesec dni pred predvidenim terminom,  zalomilo še s prostorom. Prekrasen prostor, kjer smo lani pripravili vrhunsko razstavo, je padel  v vodo … Kaj sedaj? V naglici smo iskali nov prostor, kar tik pred zdajci sploh ni enostavno. In končno nam je resnično padla sekira v med - najeli smo fenomenalen prostor nekdanje Modne hiše v strogem centru mesta. 1000 kvadratov, kot naročen za naše računalniške instalacije ter tudi za razstavo KONS-a … Jaaa, končno smo na konju! :)

Sledila je prestavitev termina festivala, ker festivala na novi lokaciji v tako kratkem terminu ni bilo možno izvesti. Kar sploh ni bilo enostavno - obveščanje vseh umetnikov, odpovedi vseh rezerviranih nočitev ter rezervacija novih, prilagoditev promocijskih akcij, in še in še. Sledile so ponovne priprave vseh mogočih vlog za dovoljenja, še posebej vlog za NIJZ, ki je v letošnjem letu nedvomno najbolj znana kratica v Sloveniji.

Ampak okoliščine so se spreminjale iz slabih na slabše z vrtoglavo hitrostjo. In tako je bila v nedeljo zvečer razglašena epidemija, s čimer je postalo vso vloženo delo v pritličju Modne hiše zaman. Razstave oz. posebej za festival pripravljenih produkcij žal ne bo mogoče v živo pokazati javnosti.

Kakorkoli se bo zgodba obrnila v prihodnjih dneh, vsem zapletom in slabi karmi navkljub, verjamem, da bomo tudi v letošnjem letu uspešno izvedli še eno kakovostno edicijo festivala, ter se iz teh izkušenj naučili, da smo sposobni delovati tudi v izrednih razmerah.

Vabljeni na MFRU 2020!