Parada ponosa Maribor v mesto ponesla duh enakopravnosti

Na današnji prvi Paradi ponosa Maribor je okrog 800 udeležencev mirno, sproščeno, dobre volje in brez izgredov skozi mestne ulice širilo sporočilo ljubezni, enakopravnosti in vključevanja.

Dogajanje se je pričelo z zborom na Glavnem trgu v Mariboru, od koder se je karavana približno 800 udeleženk in udeležencev odpravila po mestnih ulicah ter svojo pot končala na Trgu svobode, kjer so zbrane nagovorili:

  1. Aleksander Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor

  2. Marja Guček, Mladinski kulturni center Maribor

  3. Andra Camelia Cordos, Go Free

  4. Sophie Honey, veleposlanica Velike Britanije v Sloveniji

  5. Simona Muršec, Društvo parada ponosa Ljubljana

  6. Lea Dvoršak, Mariborčanka

Govorci so v svojih nagovorih izpostavili pomembnost tovrstnih dogodkov po vsem svetu v luči boja za enakopravnost oseb z različnimi spolnimi usmeritvami ter za sprejemanje in vključevanje vseh. Podporo prvi Paradi ponosa Maribor sta med drugim izkazala tudi predsednik UEFA, Aleksander Čeferin, župan nemškega mesta Köln - Andreas Wolter, ter 19. organizacij in podjetij iz območja Mestne občine Maribor, ki so v znak podpore danes izobesili mavrično zastavo.

Parade so se udeležili tudi Susan K. Falatko, nova odpravnica poslov ameriškega veleposlaništva v Sloveniji, Florence Ferrari, veleposlanica Francije v Sloveniji, direktor British Council Slovenije, Dragan Barbutovski in številni predstavniki mestnega sveta Mestne občine Maribor, Urada za kulturo in mladino ter javnih podjetij in zavodov. Dogajanje sta s svojima nastopoma popestrila tudi Rene Volker in Sebastijan Lukovnjak.

Mladinski kulturni center Maribor ter ekipa Maribor skozi rožnata očala se zahvaljujeta vsem prisotnim za izjemno podporo, pogum in pozitivno energijo. Ljubezen ne izbira - zakaj bi mi?

UTRINKI DOGAJANJA

foto: Mitja Florjanc