Dnevi medkulturnega druženja - SPOZNAJMO SE

V mesecu juliju MKC Maribor, ZRC SAZU in Slovenska filantropija pričenjajo z izvajanjem medkulturnih dogodkov, ki se bodo zvrstili med julijem in decembrom 2019. Sklop posamičnih dogodkov se bo sklenil 18. decembra, na mednarodni dan migrantov.

Medkulturni dnevi bodo potekali v prostorih MKC Maribor, namenjeni pa so vsem, ki želijo spoznati nove ljudi in izvedeti več o drugih kulturah, se družiti in pokušati tradicionalne jedi držav, iz katerih prihajajo osebe z mednarodno zaščito in Slovenije.  

Vsak mesec se bo predstavila ena izmed držav, iz katerih prihajajo osebe, ki so pridobile mednarodno zaščito v Sloveniji in bivajo v Mariboru. V novembru pa bomo skupaj pripravili tudi slovenski dan. Dogodke organiziramo v sodelovanju s prostovoljci iz dotičnih držav, s tem pa odpiramo prostor za medsebojno spoznavanje in medkulturni dialog. Predstavile se bodo naslednje države oziroma kulture: Eritreja, perzijska, kurdska, arabska kultura in Slovenija.  

Prva medkulturna delavnica »Spoznajmo Eritrejo« bo potekala v četrtek, 25. 7. med 15. in 18. uro, v prostorih MKC Maribor. Obiskovalci delavnic bodo lahko spoznali eritrejsko kulturo, glasbo in kulinariko ter sodelovali pri obrednem pitju kave, ki v Eritreji predstavlja center družabnega življenja. Za preostale dneve medkulturnega druženja spremljajte novičke na spletni strani MKC Maribor in FB strani Središče medkulturnega dialoga Maribor.

Eritreja, majhna obmorska država, ki leži na severovzhodu afriškega kontinenta, je znana predvsem po svoji kulturi pitja kave. Relativno mlada država, ki je postala neodvisna šele leta 1993, je danes znana predvsem po številnih konfliktih s sosednjimi državami, prisilnim služenjem vojaškega roka in kršenju človekovih pravic, kar ima za posledico množično izseljevanje. Tako prebivalci Eritreje poleg državljanov Sirije predstavljajo največji delež beguncev v Evropi.

foto: Mitja Florjanc