Mestna občina Maribor postala "Branju prijazna občina"

Na slavnostni podelitvi 3. natečaja “Branju prijazna občina” je v torek, 3. decembra 2019, certifikat in naziv zaradi aktivnosti in ukrepov za izboljšanje bralne pismenosti ter bralne kulture prejela tudi Mestna občina Maribor.

Slovenske občine so bile tudi letos vabljene k prijavi na natečaj, ki poteka od Prešerna do Prešerna, od 8. februarja do 3. decembra, in ga razpisujejo Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Projekt je doslej uspešno spodbudil občine – do sedaj jih je naziv pridobilo že 28, da so bolj aktivne pri sprejemanju programov in izvajanju ukrepov za izboljšanje bralne pismenosti in bralne kulture. V torek, 3. decembra 2019, je v Kulturnem domu v Medvodah potekala prireditev, na kateri je naziv branju prijazne občine prejela tudi Mestna občina Maribor.

Takole so organizatorji zapisali v obrazložitvi podeljenega naziva:

»Mesto z izjemno kulturno tradicijo in zgodovino ter s tolikimi ustvarjalci, ki so in še ustvarjajo v Mariboru, bi, ko govorimo o bralni kulturi, težko spregledali. Mestna občina Maribor tudi v današnjem času izkazuje pozitiven odnos do bralne kulture in pismenosti, kar potrjuje s podporo številnim kulturnim zavodom, društvom, projektom in programom. V svojem okolju prepoznava energijo in pomembnost številnih ustvarjalcev in strokovnjakov, ki imajo veliko pokazati in povedati tako mestu kot svetu.«

Petra Kolmančič – MKC Maribor (članica delovne skupine za pripravo vloge ob Jerneji Ferlež, Katji Beck Kos, Ninu Flisarju, Klemnu Brvarju in Bojanu Laboviču), Zora A. Jurič – mariborska ambasadorka branja, Daniel Sajko iz Urada za kulturo in mladino…

Petra Kolmančič – MKC Maribor (članica delovne skupine za pripravo vloge ob Jerneji Ferlež, Katji Beck Kos, Ninu Flisarju, Klemnu Brvarju in Bojanu Laboviču), Zora A. Jurič – mariborska ambasadorka branja, Daniel Sajko iz Urada za kulturo in mladino MOM, Jelka Vrečko – vodja kabineta župana MOM, Dragica Turjak, direktorica Mariborske knjižnice in Klemen Brvar, vodja Službe za prireditve in dejavnosti Mariborske knjižnice ter član žirije za podelitev naziva Branju prijazna občina.

foto: Luka Dakskobler

 
LOGO BPO.jpg