Evropski projekt BEST za lažje vključevanje migrantov na trg dela

V mesecu juniju zaključujemo z dvoletnim projektom Središče medkulturnega dialoga Maribor. Preden pa projekt zaključimo, želimo predstaviti projekte, ki se bodo v lokalnem okolju izvajali v prihodnjih letih. Eden izmed teh projektov je BEST, ki ponuja delavnice in izobraževanja za migrante, ki si želijo razvijati podjetniške kompetence.

Ekonomska neodvisnost in skrb zase ter za svojo družino je želja vsakega posameznika, najsi bo, če ta živi v svojem domačem okolju ali se je priselil. Za slednje zna biti še posebej težko navezati stike z lokalnim okoljem, kjer velikokrat kljub mnogih organizacijam in projektnim ter drugim aktivnostim, ostanejo izolirani. A z dobro načrtovanimi ukrepi vseh akterjev, so novim prebivalcem ti lahko v veliko pomoč pri spoznavanju in vključitvi v novo okolje.

Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU v Mariboru in Ljubljani izvaja projekt, ki se osredotoča na lažje ekonomsko vključevanje priseljencev v lokalno okolje. Projekt BEST (Boosting Entrepreneurial Skills as Tool of integration of migrants to labour market - Spodbujanje podjetniških veščin kot orodje za vključevanje migrantov na trg dela), ki se izvaja med 1. februarjem 2019 in 31. julijem 2021, je sofinanciran s strani Sklada za azil, migracije in integracijo Evropske unije.

Ena glavnih aktivnosti projetka je izvedba tečaja (samo)zaposlovanja za državljane tretjih držav, pri čemer smo z izvedbo tečaja za prvi krog tečajnikov pričeli marca v Ljubljani, zaradi nastalih razmer v povezavi s Covidom-19 pa nadaljevali na spletu, ki so se mu pridružili tudi mladi migranti iz Maribora. Omenjeni tečaj se izvaja v sodelovanju s podjetjem Baltazar Consulting in udeležencem ponuja vsebine, kot so spoznavanje trga dela v Sloveniji, kako izbrati pravo pravno obliko podjetja glede na poslovno idejo, razvoj le-te, spoznavanje prednosti, slabosti, pasti na poslovni poti posameznika in še mnogo več. Hkrati se v sklopu projekta predvideva tudi poslovno mreženje udeležencev s posamezniki, ki imajo podobne interese in morda je to tudi dobra priložnost za novo poslovno sodelovanje. Tečaj je zelo multikulturno obarvan, saj prihajajo udeleženci iz več kot 20-ih različnih držav, živijo pa na različnih delih Slovenije, v Mariboru, Ljubljani, na Bledu, Radovljici, v Celju…

Organizacija tečaja (samo)zaposlovanja državljanov tretjih držav pa ni edina dejavnost projekta, druge aktivnosti se bodo osredotočale med drugim tudi na povezovanje lokalnih akterjev pri vključevanju migrantov, organizacijo izobraževanj za strokovne delavce in zaposlene, ki delajo vsakodnevno z migranti ter predstavitev projektnih rezultatov širši javnosti preko socialnih omrežij, medijev in drugih kanalov.

Več na spletni strani ZRC SAZU.