Mariborčan Matic Ačko prvi predstavnik Slovenije na svetovnem prvenstvu v slamovski poeziji

V Bruslju bo med 26. in 30. septembrom 2022 potekalo svetovno prvenstvo v slamovski poeziji, na katerem se bo v pesniških nastopih pomerilo 40 pesnic in pesnikov iz sedemintridesetih držav. Slovenijo bo zastopal Matic Ačko, ki se je na svetovno prvenstvo kvalificiral s svojim uspešnim lanskoletnim nastopom na Evropskem prvenstvu v slamovski poeziji.

Slamovska poezija je posebni žanr poezije, ki se posveča domišljeni interpretaciji poezije v živo, pomembno vlogo na nastopih pa igra tudi občinstvo, ki ob žiriji na dogodkih aktivno ocenjuje nastope. Na razvoj žanra slamovske poezije sta vplivala hip-hop in urbana kultura, zato so besedila pesmi pogosto družbenokritična. Slamovska poezija ima še vedno underground pridih in ni del etablirane kulturne scene, je pa izjemno priljubljena med mladimi, ki v mnogih mestih po svetu množično derejo na prizorišča slamovskih dogodkov.

V Sloveniji se je ta žanr začel razvijati po letu 2015, ko so v različnih slovenskih mestih (Ptuj, Kamnik, Maribor, Celje, Ljubljana) vzniknili slamovski dogodki, že leta 2016 je v Mariboru potekalo prvo slovensko nacionalno prvenstvo, leta 2020  smo prav tako v Mariboru v organizaciji MKC Maribor in Slam zverin kot gostitelji izvedli evropsko prvenstvu v slamovski poeziji. Letos se kot organizator slovenskega predizbora prvič pridružuje tudi Novo Mesto (Založba Goga, dogodek bo potekal 30. septembra 2022), nacionalno prvenstvo Slovenije bo potekalo v Kranju v organizaciji Layerjeve hiše, 29. oktobra 2022, kranjski predizbor pa bo potekal 1. oktobra 2022.

Svetovno prvenstvo v Bruslju bo potekalo v treh delih.  27 in 28. septembra bosta potekala predfinalna izbora, na vsakem bo nastopilo dvajset tekmovalcev in tekmovalk, ki prihajajo iz naslednjih držav: Alžirija, Madagaskar, Gvineja,  Bocvana, Togo,  Mauritius, Čad, Kamerun, Južna Afrika, Mozambik,| Belgija, Španija, Italija, Irska, Hrvaška, Slovenija, Ciper, Francija, Madžarska, Poljska,  Avstrija, Argentina, Dominikanska republika, Mehika, Brazilija, Kuba, Urugvaj, Čile, Kostarika, Kanada, Gvatemala, Haiti, Japonska, Avstralija, Nova Zelandija, Mali in DR Kongo. Tekmovanje bo potekalo v živo s prenosom v živo preko spleta. Nastopajoče bo ocenjevala petčlanska žirija. Predstavnik Slovenije, Matic Ačko, bo s pesmijo z naslovom Pismo za samomorilsko prijateljico nastopil na prvem polfinalnem večeru, v torek, 27. septembra 2022, v dvorani bruseljskega Kinopolisa. Nekateri posamezniki in posameznice, ki bodo nastopili na svetovnem prvenstvu v Bruslju, imajo sloves pravih pesniških zvezdnic in zvezdnikov, zato si lahko obetamo vznemirljive in polnokrvne pesniške nastope.


O UMETNIKU

Matic Ačko (Maribor, 1991) je oblikovalec, glasbenik, pesnik, performer in vsestranski ustvarjalec, ki se je s poezijo prvič resneje srečal v srednji šoli, od leta 2017 pa se resneje ukvarja tudi s slamovsko poezijo. Deluje kot vodja slamovske skupine Slam zverine, ki v sodelovanju z Mladinskim kulturnim centrom Maribor prireja mesečne večere slam poezije v Mariboru. Obiskoval je II. gimnazijo Maribor ter končal dodiplomski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani kot diplomirani industrijski oblikovalec. Končal je magisterij iz oblikovanja izdelkov na Fakulteti za strojništvo v Mariboru. Poleg poezije občasno piše tudi kratko prozo in tekste za uglasbene skladbe. Trikrat je nastopil na festivalu Kantovanje s svojimi avtorskimi skladbami, uspešen pa je bil tudi na letošnjem mariborskem predizboru za slovensko prvenstvo v slemovski poeziji, zato se bo 29. oktobra 2022 v Kranju skupaj z drugimi uspešnimi slovenskimi slemerji in slemerkami ponovno potegoval za naziv nacionalnega prvaka.

Matic, navijamo zate in držimo pesti!

Foto: Gregor Salobir


Dodatne informacije:

Spletna stran prvenstva: https://www.worldpoetryslam.org/

Podrobnejša predstavitev nastopajočih: https://www.worldpoetryslam.org/wps-championship-2022

Organizatorji prvenstva: WPSO – World Poetry Slam Organization, Creatief Schrijven vzw in Willemsfonds Brussel and Hurae.

Več informacij lahko dobite tudi na elektronskih naslovih petra.kolmancic@mkc.si; info@worldpoetryslam.org.