O kulturi dialoga

Na pobudo skupnosti občin, ki želi ob letošnjem prazniku kulture opozoriti, da kultura dialoga, ki je ena temeljnih vrednot civilizacije in demokracije, kritično upada, smo k sodelovanju povabili člane in članice programskega odbora festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki so se odzvali s kratkimi izjavami oziroma mislimi na temo kulture, vrednot in dialoga.

Zbrane izjave in misli si lahko preberete v nadaljevanju:

Oddaljena bregova lahko poveže le most. Dialog je most med pogledi na isto stvar. Ljudje smo nanj obsojeni in zaradi dialoga smo ljudje.
— Klemen Brvar
Z besedo ravnati kakor s svetim darilom prvega vdiha. Zmoremo?
— Milena Pivec
Nestrpnost, napadalnost in žaljivost v izrekanju mnenj ne pripomorejo k napredku in sožitju družbe. Še več: delajo razdor med generacijami, med različno mislečimi, zbujajo in spodbujajo egoizem. Prešernov dan je tudi praznik umetnosti, ob njej bolj vemo, kaj je prav in kako bi moralo biti, da bi bilo življenje prijetno in svetlo.
— Dragica Haramija
Svoboda dialoga se ne izključuje s kulturo dialoga. Razpolovna doba zla je zelo dolga.
— Petra Kolmančič
Raven kulture dialoga po moje ni odvisna samo od verbalnih sposobnosti, vehemence ali enciklopedičnega znanja posameznikov. Sam sem zmeraj največ pridobil od sogovornikov, ki so s kančkom dvoma v svoj prav pustili vrata svojega prepričanja odklenjena ali pa so ključ celo zaupljivo položili v moje roke. Takšni sogovorniki praviloma znajo prisluhniti tudi drugi strani in s tem omogočiti skupno iskanje in ustvarjanje novega.
— Borut Gombač
V času, ko se zdi, kot da so se odprle lopute, ki so zadrževale rane in bes, ko je, kot bi se hudo utelesilo med nami, je edina pot stopiti nazaj v svoje srce, najti v njem dobro in z njim nagovoriti dobro v drugem.
Spoštovati svoje in drugo človeško dostojanstvo in si ne dovoliti rušilnih, uničujočih besed ali dejanj.
Še vedno drži, kot je zapisal Montaigne: »Nič ni tako lepega in legitimnega, kot biti dober in dostojen človek.
— Zora A. Jurič
Besede so kot mačje šape, lahko nežno božajo, lahko grdo ranijo.
— Nino Flisar