Poezija na mestnih ulicah 2020

Na mariborskih ulicah boste lahko od 10. do 19. novembra 2020 prebirali poezijo izbranih mariborskih pesnikov in pesnic, ki bo na plakatih skupaj z izvirnimi ilustracijami izbranih mariborskih ilustratork in ilustratorjev nagovarjala mimoidoče.

Akcija v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor poteka že trinajsto leto, selektor poezije in avtor projekta je knjižni urednik Nino Flisar, kot likovna selektorica pa se je projektu tokrat pridružila umetnostna zgodovinarka, profesorica in kuratorka Petra Čeh. Ideja o novi obliki izvedbe projekta, kjer bi vključili in s tem podprli čim več ustvarjalk in ustvarjalcev iz lokalnega okolja, ki so zaradi pandemije izgubljali delo in naročila, se je porodila v kriznem obdobju letos spomladi. Sodelujejo David Bedrač, Helena Zemljič, Borut Gombač, Matic Ačko in Tonja Jelen iz vrst pesnic in pesnikov, ter ilustratorke in ilustratorji Slađana Matić Trstenjak, Lucija Stramec, Vita Kolar, Darka Erdelji in Jernej Gračner. Plakate je oblikoval Uroš Lehner – Ookie.

Selektor in vodja projekta, Nino Flisar, o letošnji akciji:

»Trinajsta izvedba “Poezije na mestnih ulicah” prinaša pomembno novost, gre za interakcijo besede in podobe, za sodelovanje besednih in likovnih umetnikov, za simbiozo poezije in ilustracije. Koncept je bil zastavljen tako, da so pesniki na podlagi ilustracij napisali svoje pesmi, in obratno, likovni umetniki na podlagi pesmi naredili ilustracije. Tako smo združili dve najpomembnejši plakatni sestavini, besedno in vizualno izraznost.

Letošnji izbrani mariborski pesniki in pesnice so pripadniki mlade in srednje generacije. Med njimi gre seveda izpostaviti letošnjega Veronikinega nagrajenca Boruta Gombača, ob njem pa še štiri prodorna pesniška imena, Tonjo Jelen, Davida Bedrača, Heleno Zemljič in Matica Ačka. Njihovo poezijo je nemogoče dati na skupni imenovalec, saj so v svojih poetikah izrazito različni. Borut Gombač je mojster opazovanja detajlov s prefinjenim občutkom za pomen in zven besed. Tonja Jelen je potovalka po notranjih čustvenih svetovih, ki ji izraža v počasnem ritmu z ekonomiko skoraj telegrafirane poezije. David Bedrač mojstrsko uporablja najtežje “orožje” poezije – metaforiko, njegove pesmi so polne svežih prispodob, zanimivih uvidov in presenetljivih perspektiv. Helena Zemljič je pesnica, ki z distance prodira v bistvo stvari, njihovo bit, njihovo esenco ubesedi na prefinjen in nepričakovan način. Matic Ačko prevprašuje položaj človeka v urbanem okolju, ki je vse bolj digitalizirano, obenem pa se posveča minljivosti in spominu. Skratka, pesmi, ki nudijo obilo nastavkov za premislek o nas samih in svetu, v katerem živimo.«

 

Likovna selektorica Petra Čeh: 

»Letošnja Poezija na mestnih ulicah je nekoliko posebna, saj so bili k sodelovanju prvič vabljeni likovni umetniki in umetnice, ki so s svojimi upodobitvami obogatili vizualizacije izbranih pesmi: Darka Erdelji, Jernej Gračner, Vita Kolar, Slađana Matić Trstenjak in Lucija Stramec. Besedilo in podoba tako stopata z roko v roki in plemenitita estetsko podobo mariborskih ulic. Ideja o sodelovanju se je porodila v kriznem obdobju letos spomladi, predvsem v želji po plodnem udejstvovanju raznolikih profilov umetnikov, ki so izgubljali naročila, kupce, možnost razstav, objav, izdaj … Nikakor pa ne bralcev in gledalcev! Sodelovanje je v teh časih še kako pomembno simbolno dejanje.

Izbor likovnih umetnikov je tokrat prednostno vključil lokalne avtorje s statusom samostojnih delavk in delavcev v kulturi ali tistih, ki so bili primoranih ukiniti svoj dosedanji status zaradi trenutnih razmer, pa tistih seveda, ki so morda nekoliko spregledani, a nosijo izjemen potencial.

 Likovna dela so po svojih stilskih značilnostih izjemno raznolika, a govore prepričljiv osebno avtorski jezik vsakega izmed sodelujočih, ki so k oblikovanju podobe pristopali popolnoma svobodno. Nekateri izhajajo iz slikarskega področja, drugi so zvesti bodisi digitalni ali klasični ilustraciji, nekateri zavezani figuraliki, drugi barvni abstrakciji ali čisti risbi. Za vsa dela pa je vendarle ključen širok vsebinski razpon, ki je pokazatelj aktualnih osebno izpovednih stanj, mestoma izhajajočih iz socialno družbenih usedlin tega časa, a predvsem takšnih, s katerimi se lahko poistoveti vsakdo izmed nas.«

 

Poezija in ilustracije so razstavljene na plakatnih mestih podjetna Snaga d.o.o. Maribor na naslednjih lokacijah: Trg svobode, Vetrinjska ulica, Trg revolucije, Titova cesta, Slomškov trg, podhod pod Titovo cesto pri Slaviji, Glavni trg, Tržaška cesta, Trg generala Maistra, Partizanska cesta, Gosposka ulica, spodnja postaja mariborske vzpenjače, Ptujska cesta.

Letošnja plakatna akcija “Poezija na mestnih ulicah” je eden redkih umetniških  dogodkov, ki bo kljub epidemiji korona virusa potekal povsem nemoteno. Vabljeni k branju poezije in ogledu ilustracij na plakatnih mestih po Mariboru!

 

Organizator: MKC Maribor

Sofinanciranje izvedbe projekta: Mestna občina Maribor, Urad RS za mladino.

 

Poezija na mestnih ulicah je del programa MKC Črka, ki spada v sklop literarnih prireditev, ki jih podpira Javna agencija za knjigo RS.

Akcijo Poezija na mestnih ulicah 2020 je prijazno podprlo tudi podjetje Snaga d.o.o. Maribor, ki je omogočilo nekaj dodatnih plakatnih mest.

David Bedrač & Slađana Matić Trstenjak (2).jpg