Avgustovski OŽULJENI JEZIK

Foto: Gregor Salobir

Foto: Gregor Salobir


POEZIJA V ŠKOLJKI

Vabljeni na peti mariborski pesniški slam

 V četrtek, 18. avgusta, ob 20. uri ste navdušenci nad odrsko poezijo vabljeni v Vetrinjski dvor na peti Ožuljeni jezi

 

         V ritmih poletja in odhodov na morje je potekal že julijski slam. V finalu sta se za lavor in kilogram morske soli, kdo pa ne bi hotel imeti doma svojega zasebnega morja, potegovala Gregor Stamejčič — Grizli in Majda Senica. Grizli nas je presenetil s pesmijo Z ustavo zagotovljena pravica do svobode govora, pri kateri je po naslovu sledila približno minuta tišine. A konceptualna pesnitev ni bila kos šarmu osemdesetletnice. Gospa Senica, že dolgo vajena govoriti svoje pesmi iz glave, je na odru naravnost zasijala. V finalu je nastopila s pesmijo o ljubezni, ki se rodi med dvema prebivalcema doma za ostarele. Dovolj nenavadno pesem pa je podprla z dobro pripravljenim in naravnost zanesenim nastopom, ki ga je publika znala tudi primerno nagraditi.

         Še enkrat se je torej pokazalo, da je slam - poezija predstavljena s gledališkimi sredstvi. Slam zverine to seveda odločno podpiramo. Tako smo se že ma začetku odločili, da na rahlo začrtamo mejo med tistimi, ki berejo in onimi, ki govorijo na pamet. Da bi vzpodbudili nastopajoče k bolj dodelanim nastopom, je prišlo v navado, da nosijo klobuk tisti, ki berejo (sombrero, pilotsko čepico, božičkovo kapo, zidarsko čepico iz časopisa) s črko L. Kot v avtošoli, L pomeni learning. Ravno toliko, da se publika ne bi preveč jezila, ker ovirajo pesniški promet. Na drugi strani pa smo videli že kar nekaj dobrodošlega eksperimentiranja z odrsko govorico. Slamerji so se tako že poskušali v improvizaciji, petju uvodnih verzov, navezovanju neposrednega stika s publiko in zametki koreografije. Tudi s tišino konec koncev.

         Slam je relativno mlad medij, ki naravnost vabi k raziskovanju novih možnosti, tako poetične kot odrske govorice. Tako se po eni strani dogaja zmeraj nekaj novega, po drugi strani pa so tovrstni preizkusi neposredno ocenjeni s strani sodnikov in publike. In tako skupaj rastemo, eni ob drugih. Pesniki imajo na slam turnirju namreč na voljo dvakrat po tri minute časa, da na kar najbolj originalen način predstavijo svoji pesmi ter si morda prislužijo simpatijo sodnikov, izbranih iz občinstva. V finalu se pomerita le dva, ki sta prejela najvišje ocene, tam pa o laskavem nazivu zmagovalca odloča aplavz publike.

Vabimo vas, da pridete navijat za najljubše pesnike na Ožuljeni jezik v četrtek, 18. avgusta, v Vetrinjski dvor. Vstopnina znaša 3 evre. Pesniki in pesnice se lahko prijavite na ozuljenijezik@gmail.com ali pri vhodu, tako pa si zagotovite prost vstop. Večer se bo pričel ob 20. uri, ob glasbi DJ-ev Crni Balkanac in Fidel pa se bomo družili tudi po razglasitvi zmagovalca oziroma zmagovalke turnirja!

Že peti mariborski turnir v slam poeziji se bo odvijal v organizaciji MKC Črke, Narodnega doma Maribor – Vetrinjskega dvora, Bande frdamane in pesniške skupine Slam zverine.