Za nami je četrti pesniški slam

Foto: Gregor Salobir

Foto: Gregor Salobir


Gre za pesniški dogodek, ki vedno bolj dokazuje, da se ga da nadgraditi še v marsikaj iz začetnega koncepta, ki so ga prvič ponudili v aprilu na Slovenskih dnevih knjige v Mariboru v organizaciji MKC Črka in v sodelovanju z Vetrinjskim dvorom in Bando Ferdamano.

Nastopajoči so tokrat ne le predstavili svoje pesmi, pač pa tudi pokazali, kam se nagiblje njihova poezija – razen Jana Šmarčana in Miroslava Ferenca, ki sta tokrat slamala prvič – so vsi izmed njih na teh Ožuljenih jezikih že predstavili lastno poetiko.

Kaj vse lahko takšen način izvajanja poezije ponudi, so dali vedeti Miroslav Pristovnik, Aljaž Šešo, Petra Kokol, Aljoša Šorgo, Željko Perović, Mojmir Ferenc, Jan Šmarčan, Gregor Stamejčič – Grizli, Gregor Lozar, Majda Senica in Tonja Jelen. Preganjanje treme, urjenje v nastopu, improviziranje, delo na glasu, politična kritika, aktualno razčlenjevanje »Vera je opij za ljudstvo« ali opus nič – vse to je bilo moč podoživeti prejšnji četrtek. V stilu poletja so v primeru branja pesmi, pesniki na glavo poveznili morsko kapico, izdelano iz časopisnega papirja. Voditelja večera, člana Bande Ferdamane, Mojca Pibernik in Jani Šumak sta več kot odlično – s humornimi vložki, menjavo vlog in spretnim jezikovanjem – obiskovalce in tekmovalce spodbujala k sproščenemu vzdušju in razmisleku o kritičnih šalah. Na račun kogarkoli, seveda.

Trije krogi, v katerih je šlo vedno bolj na tesno, saj je bila iz publike izbrana tričlanska žirija nadvse usklajena, so določili, da sta v finale prišla član mariborskih Slam zverin Gregor Stamejčič – Grizli, ki je tega že skorajda vajen, in najstarejša udeleženka tekmovalnega večera, Majda Senica, ki je z več kot osmimi desetletji verjetno tudi najstarejša slovenska slamerka. Najbolj bučen plosk je prejela Majda Senica in za nagrado domov odnesla lavor s soljo in vodo – več kot uporabnim darilom v teh dneh razgretega ozračja.

Po literarnem večeru je sledil še glasbeno plesni večer, saj sta za zibanje bokov poskrbela DJ-a Crni Balkanac in Fidel. In če si želite iztisniti iz sebe žolč, jezo, ljubezen, imate to možnost že v četrtek, 18. avgusta, kajti Ožuljeni jezik ne počiva!

Tonja Jelen