Prvo slovensko prvenstvo v slam poeziji

Foto: Gregor Salobir

Foto: Gregor Salobir


Vabljeni na prvo slovensko prvenstvo v slam poeziji

V sredo, 17. avgusta 2016, se začenja prvi od štirih predizborov slovenskega prvenstva v slam poeziji, ki bo potekalo pri nas prvič.

Slovensko prvenstvo v slam poeziji, na katerem se bodo pomerili pesniki, ki znajo svojo poezijo predstaviti s pomočjo bolj izdelanega odrskega nastopa, bo potekalo vse od konca poletja pa do začetka študijskega leta. Prvenstvo bo otvoril predizbor v Kamniku v sklopu festivala Kamfest, nato se bodo zvrstili še predizbor na Ptuju, v Mariboru v sklopu festivala Mladi Maribor in nazadnje v Celju. Najboljše tri uvrstitve na posameznih predizborih se bodo uvrstile v finale prvenstva, kjer se bo 12 najbolj prepričljivih pesnikov in pesnic pomerilo za naziv slovenskega državnega prvaka oziroma prvakinje v slam poeziji.

Vrhunec prvenstva nas čaka v petek, 7. oktobra, ob 20. uri v Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru.

 Vendar to ne bo tudi njegov zaključek. Zmagovalec se bo nato udeležil še evropskega slam prvenstva, ki bo potekalo konec novembra v Leuvenu v Belgiji. S tem se slovenski avtorji in naše domače literarno dogajanje dodatno odpiramo Evropi in preostalemu svetu, kjer je takšno pesniško ustvarjanje neredko že stalna praksa.

 O razvoju slama

Slam poezija izvira iz Chicaga, kjer je Marc Kelly Smith novembra 1984 zagnal prve tovrstne večere v Get me High Jazz Club-u. Imel je dovolj pesniških večerov, na katerih so se pesniki obnašali kot da berejo sami sebi. Pri slamu je zato prvo pravilo to, da je treba spoštovati občinstvo, ki te posluša in se potruditi pri tem, kako se mu predstavi pesem. Nič čudnega torej, da so se slam večeri nato začeli odvijati tudi drugod in da danes obstaja okoli 3000 rednih slam večerov po celem svetu.

Med drugim tudi v Sloveniji. Od novembra 2015 se slam znova zelo živahno razvija tudi pri nas. Čeprav so se prvi podobni večeri in dogodki odvili že pred približno desetimi leti, se nikoli ni razvila organizirana, državna scena. Dokler se niso letos v sklopu SiSlama, slovenske mreže za razvoj in promocijo slama povezali štirje organizatorji lokalnih slam večerov. To so večeri Pest besed iz Kamnika (dogodek pripravljajo Matic Maček, Aljoša Rebrača in Urban Kavka), Ožuljeni jezik iz Maribora (ki ga organizirajo MKC Maribor – MKC Črka in Petra Kolmančič v sodelovanju s pesniško skupino Slam zverine, katere vodja je Nina Medved), slam večer Zasljemimo iz Celja, čigar vodja je Kristian Koželj in Udarno in ekspresivno s Ptuja, ki ga pripravlja Mišel Ristov.

 O poteku prvenstva

SiSlam bo tekom prvenstva prvič povezal slamerje iz vse države. Na predizborih in v finalu lahko pričakujemo tri kroge, v katerih bo pesnike ocenjevala petčlanska žirija, sestavljena iz prisotnih v občinstvu in povabljenih strokovnih gostov. Ti bodo pesniškim nastopom dodeljevali ocene med 1 in 10, s tem pa bodo določeni tudi najvišje uvrščeni nastopajoči. Pesniki in pesnice imajo za svoj nastop 3 minute časa, opraviti pa ga morajo brez rekvizitov ali kostumov ter brez glasbene podlage. Posebnost tekmovanja je tudi ta, da morajo pesem povedati na pamet.

 Kako se prijavim?

Za prijave ne velja nobena omejitev, prijavi se lahko vsak, ki želi in lahko to stori brezplačno. Prijavite se tako, da pošljete sporočilo na elektronski naslov posameznega predizbora. Za predizbor v Kamniku, ki bo potekal v sredo, 17. avgusta, v Keršmančevem parku ob 21. uri, je to pestbesed@gmail.com. Za predizbor na Ptuju, 9. septembra, ob 21. uri v Centru interesnih dejavnosti, se lahko pesniki prijavite na ptujski.slam@gmail.com. Tisti, ki vam najbolj ugaja Maribor, kjer se vidimo 17. septembra, ob 20. uri v Vetrinjskem dvoru, se oglasite na ozuljenijezik@gmail.com. Tisti, ki imate raje Celje, kjer bomo 24. septembra, ob 20. uri v Špitalu za prjatle izvedli še zadnji predizbor, pa pišite na zasljemimo@gmail.com. Bodite le pozorni na to, da bo na mariborskem predizboru in na finalu prvenstva za goste, ki ne nastopajo, veljala vstopnina. Na predizboru v višini 3 EUR in na finalu prvenstva v višini 5 EUR.

Pesnike in pesnice ter druge pesniške navdušence prisrčno vabimo, da si zabeležite ključne datume prvenstva in se nam pridružite pri nastopanju ter pri navijanju za poezijo!

Slovensko prvenstvo organizira SiSlam. Mariborski predizbor in finale prvenstva pomagajo pripravljati MKC Maribor – MKC Črka in Slam zverine s pomočjo Narodnega doma Maribor – Vetrinjskega dvora in Bande ferdamane. Dogodka nastajata tudi s finančno podporo Mestne občine Maribor, Javne agencije za knjigo RS in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Kontakt za novinarje:

Nina Medved, ninamedved.nm@gmail.com, 040 62 62 64