Medkulturna živa knjižnica

Pa je minila! Zimska Medkulturna živa knjižnica namreč. Letos z neverjetno visokim številom bralcev in skupno kar 2073 minutami branj. To je več kot en dan! Naše knjige so se kar namučile, čitalnica pa je pokala po šivih.

Z živo knjižnico, ki je bila tokrat medkulturno obarvana, smo želeli odpreti prostor za medkulturni dialog, ustvariti priložnosti medsebojnega srečevanja in mreženja. Spodbujali smo tudi aktivno participacijo oseb z mednarodno zaščito in državljanov tretjih držav, ki so bili vključeni v pripravo in izvedbo dogodka.

Medkulturno živo knjižnico smo tokrat popestrili z medkulturno hrano iz Eritreje, Irana, Sirije in Slovenije. Obiskovalci so lahko pokusili Injero, eritrejsko palačinko iz Teff moke, ki jo v Eritreji jedo skupaj z različnimi nadevi iz leče, zelja in govedine ter Himbasho – eritrejski praznični kruh. Družina iz Sirije je za nas pripravila tradicionalno arabsko hrano – falafel, humus, arabski kruh in za posladkat Halawet el Jibn – testo polnjeno s svežim sirom in aromatizirano z rožnato vodo. Kuharski navdušenec iranskih korenin je za nas pripravil Kuku Sabzi – omleto s perzijskimi začimbami. Manjkal pa ni tudi slovenski štrudelj in gibanica. Hvala vsem kuharjem, ki so nam omogočili to kulinarično doživetje.

Zahvaljujemo se pa tudi vsem prostovoljcem, ki so pomagali pri pripravi in izvedbi žive knjižnice, vsem knjigam, ki so pripravljene deliti svojo zgodbo in ZRC SAZU-ju za sodelovanje.

UTRINKI IZ DOGODKA

foto: Mitja Florjanc