Youth Banks on the Move je Naj mladinski prostovoljski projekt v letu 2015!

Mednarodni projekt Youth Banks on the Move je skupina mladih, pod mentorstvom Marje Guček, specialistke za mladinsko delo, izvedla v letu 2015. Projekt je bil sestavljen iz dveh mladinskih izmenjav, ki sta potekali v Cluj – Napoci, Romunija in Mariboru, Slovenija. Skozi različne metode neformalnega in priložnostnega učenja so bile izvedeneaktivnosti, ki so povezale obe izvajalski organizaciji (MKC Maribor in Asociatia pentru Relatii Comunitare) ter, ki so udeležencem omogočile, da spoznajo kulturo, mlade in različne organizacije iz druge države. Glavni rezultat mladinske izmenjave v Mariboru je bila obnova igrišča na Makedonski cesti v Mariboru,  s čimer smo stanovalcem Integracijske hiše Maribor ter ostalim okoliškim prebivalcem, omogočili nov prostor za druženje in kakovostno, športno preživljanje prostega časa.

Mladinska izmenjava je bila izvedena v okviru programa Banka idej, ki ga je MKC Maribor razvil v okviru Evropske prestolnice mladih Maribor 2013, pri izvedli projekta pa so sodelovali tudi Mestni Mladinski svet Maribor, Društvo ODNOS ter Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor.  

Na natečaj Prostovoljec leta, ki ga organizira Mladinski svet Slovenije že štirinajst let, je prispelo 220 prijav. Natečaj poteka pod pokroviteljstvom predsednika države, Boruta Pahorja, nagrade pa se podelijo v različnih kategorijah.