Najboljše novice tudi v Mariboru


Prostovoljci razdeljujejo najboljše novice iz sveta tudi v Mariboru

Slovenija se v Evropskem letu za razvoj prvič pridružuje projektu Najboljše novice iz sveta (World's Best News).  11. septembra 2015 bo s pomočjo 300 prostovoljcev v več kot 20 krajih po vsej Sloveniji razdeljenih 10.000 izvodov časopisa, ki bo s pozitivnimi zgodbami iz držav v razvoju pokazal, da lahko ustavimo globalno revščino.

V Mariboru sta se akciji z veseljem pridružila Mladinski kulturni center Maribor in Društvo za razvijanje socialnih projektov in spodbujanje aktivnega življenja Aktiviraj se saj se zavedamo pomena globalnega trajnostnega razvoja ter mednarodne pomoči.

V okviru vseevropske akcije bodo mariborski prostovoljci po ulicah Maribora, v jutru 11. septembra, med 8:00 – 10:00 uro, razdelili več tisoč izvodov časopisov skupaj z brezplačnim simboličnim zajtrkov, kefirjem Mlekarne Planika iz Kobarida. Morda bodo srečali tudi vas J

a

Ministrstvo za zunanje zadeve in Slovenska filantropija sta v letošnjem letu, ki ga je Evropska unija razglasila za Evropsko leto za razvoj in poteka pod sloganom Naš svet, naše dostojanstvo, naša prihodnost, k sodelovanju povabila številne organizacije, ki bodo aktivirale prostovoljce v več kot 40 krajih po Sloveniji. Projekt Najboljše novice iz sveta je eden izmed največjih dogodkov v Sloveniji v okviru Evropskega leta za razvoj. Kot smo že napisali se mu pridružuje tudi Mladinski kulturni center Maribor, ki je prepoznal vrednost projekta.

Projekt razdeljevanja časopisa z dobrimi novicami o razvojnih temah je leta 2010 nastal na Danskem in uspešno približal tematiko razvojnega sodelovanja prebivalcem te skandinavske dežele, ki zelo številčno podpirajo nadaljnja prizadevanja svoje države in Evropske unije za pomoč državam v razvoju.

V projektu Najboljše novice iz sveta letos sodeluje 13 evropskih držav. Časopis, ki bo vseboval samo pozitivne zgodbe, je namenjen ozaveščanju javnosti o dosežkih mednarodnega razvojnega sodelovanja. Zgodbe nosijo sporočila o številnih prizadevanjih za trajnostno usmerjen svet, ki ne more več zanikati svoje povezanosti in soodvisnosti. Globalni milenijski cilji bodo državljanom, ki so kot davkoplačevalci ali donatorji posredno vpleteni v razvojno sodelovanje, predstavljeni skozi časopisne članke. Dosežke že desetletje soustvarja tudi Slovenija.

Sodelujoče države: Avstrija, Češka, Danska, Finska, Irska, Latvija, Madžarska, Nemčija, Portugalska, Romunija, Slovenija, Slovaška, Velika Britanija.


Časopis s pozitivnimi zgodbami bo dosegljiv jutri, ko bo objavljen na spletnih straneh sodelujočih organizacij (torej tudi na spletni strani Mladinskega kulturnega centra Maribor – www.mkc.si), kot smo pa že napisali, pa ga bodo mariborčankam in mariborčanom v jutranjih urah razdelili prostovoljci.