Back to All Events

Jazz 'ma mlade 2024 - 3. PETEK

  • Kulturni inkubator 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Mladinski kulturni center Maribor skupaj z glasbeniki, umetniki in kulinaričnimi mojstri pripravlja pester festivalski program, namenjen jazzovskim sladokuscem, ki bo skupaj tvoril 7. (pravljično) edicijo festivala Jazz ‘ma mlade.

Tudi letos bo Jazz ‘ma mlade potekal na tri petkove večere, sklenili ga bomo v petek, 14. junija 2024, v Kulturnem inkubatorju. Nastopili bodo dijaki Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter Jernej Vindšnurer Harp Quartet.

PROGRAM

Petek, 14. junij 2024 // 20:00 // Kulturni inkubator

GLAVNI ODER

20.00: Koncert dijakov Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana: Space Stars

21.00: Koncert Jernej Vindšnurer Harp Quartet

DODATEN PROGRAM

13.00-21.00 Razstava Business in business @ Razstavišče Kulturnega inkubatorja

17:00-19:00: delavnica/prikaz peke vinilne plošče (KGB MB na JMM 2024) @ Kulturni inkubator

18.00 Sprehod po prizorišču festivala - vodstvo po razstavah ustanov Kulturne četrti Židovska

  • GT22: prostorska postavitev "ODPRTI ARHIVI #2 - Mini teater" - skupaj s Festivalom Borštnikovo srečanje // stalna arhivska postavitev "MADE IN GT22" // mednarodna razstava v nastajanju "Zlato v umetnosti" // Svetlana Makarovič za častno meščanko

  • Galerija Media Nox: Razstava Share to Messenger // Mlade Arkade - postavitev Tare Rubič

  • Sinagoga Maribor: Ženske. Zgodbe žensk, ki so vplivale na svet

  • Fotogalerij Stolp: Modrinjak Dragiša: "Maribor v 60-tih", fotografska razstava // 45 let Fotogalerije Stolp

  • 18.00–20.00: Podaljšan delovni čas galerij na Židovskem trgu

19.00-20.00 Ustvarjalna delavnica JazzArt @ Kulturni inkubator

ZA PRIGRIZNIT IN POPLAKNIT

Pekouče Onej


O NASTOPAJOČIH IN PROGRAMU

GLAVNI ODER

Konservatorij za glasbo in balet ljubljana

Lara Grbić - vokal // Maruša Kos - vokal // Ian Pirc - tenorski saksofon // Frančišek Križ - trobenta // Lan Bertoncelj - kitara // Jakob Istenič - kontrabas // Aleksander Črtalič - bobni // Juš Kvaternik - bobni //

Na festivalu Jazz ‘ma mlade 2024 se bo predstavil Jazzovski oddelek Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani. Zasedba deluje pod imenom Space Stars.    

Jernej Vindšnurer harp quartet

Jernej Vindšnurer je eden vodilnih jazz orgličarjev v Sloveniji in širše, znan po svojih virtuoznih nastopih na mednarodnih odrih, vključno z Rheingau Jazz Festivalom v Frankfurtu(Nemčija), Jazz Liebe v Feldbachu in Jazz Series v Celovcu. Kot dirigent Big Banda Domžale in diplomant jazz kontrabasa na Kunst Universität v Gradcu, Jernej združuje izjemne veščine in globoko razumevanje glasbe, kar ga uvršča v sam vrh jazz izvajalcev. S svojim delovanjem na Festivalu Orglic v Mokronogu in sodelovanjem z vrhunskimi glasbeniki po vsem svetu, Jernej neprestano prispeva k razvoju in popularizaciji jazz kulture tako doma kot v mednarodnem prostoru.

DODATEN PROGRAM

VODSTVO PO RAZSTAVAH KULTURNE ČETRTI ŽIDOVSKA

GALERIJA MEDIA NOX

  • Razstava Share to Messenger

    Že dolgo niste bili v disku? Sedaj imate priložnost, saj bo kletni prostor Galerije Media Nox začasno postal diskoteka. Instalacija bo del razstave mlade avtorice Klare Kracina. Diskoteko bodo dopolnjevala razstavljena dela umetnice, ki prikazujejo dejanske prizore iz diskoteke Africa Trebnje s konca 90. let prejšnjega stoletja.

  • Mlade Arkade: Luna in zemlja si posojata svetlobo & Življenje in smrt si delita oder - zunanja postavitev Tare Rubič

SINAGOGA MARIBOR

  • Ženske. Zgodbe žensk, ki so vplivale na svet

    Gostujoča razstava Muzeja judovske kulture iz Bratislave pripoveduje o navdihujočih ženskah judovskega porekla, ki so povezane z današnjim slovaškim ozemljem – bodisi so bile tukaj rojene, so tod živele ali pa so bile slovaškega porekla – in katerih delo je seglo tudi v mednarodni prostor. Izbor na razstavi predstavljenih osebnosti je bil kar precejšen izziv, avtorji razstave pa so se pri tem osredotočili na predstavnice z različnih področij znanosti in umetnosti in iz poslovnega sveta. Njihov »seznam« še zdaleč ni izčrpen, vendar so poskušali izbrati zgodbe, ki vas bodo pritegnile in bodo za vas zanimive.

GT22

  • Stalna postavitev »Made in GT22« (stopnišče in hodnik GT22)

  • prostorska postavitev "ODPRTI ARHIVI #2 - Mini teater" - skupaj s Festivalom Borštnikovo srečanje

  • mednarodna razstava v nastajanju "Zlato v umetnosti" (Rampa)

  • Ulična galerija Židovska / Svetlana Makarovič za častno meščanko

    Plakatni poziv za Svetlanino častno meščanstvo mesta ob Dravi. AMBASADA SVETLANE MAKAROVIČ je del »Inštituta za interdisciplinarnost« iLabGT22. Ob skrbi za arhiv in zemljevid življenja in naše velike pesnice ambasada nadgrajuje »Konzilij za detekcijo kriminala v umetnosti«, podpira interdisciplinarno raziskovalno delo in že več let vodi akcijo za Svetlanino častno meščanstvo mesta ob Dravi, kjer je mukoma preživljala del mladosti.

GT22: V centru Maribora, na Glavnem trgu 22, se nahajajo prostori v velikosti 1000 kvadratnih metrov, ki jih je družina Oset-Puppis leta 2013 namenila v brezplačno uporabo kreativnim posameznikom in organizacijam. Prazne, propadajoče in hladne prostore smo iz bivših skladiščno-tovarniških prostorov in nekdanjega nočnega kluba Mona Lisa s prostovoljnim delom in lastnimi vložki preuredili v: Intimni oder, Intimni kino, Blackbox za video inštalacije, Fotografski muzej Modrinjak (danes ga več ni), radijski studio You're up radio, Skejt rampo, Knjižnico GT22, fotografsko temnico Mišnica, Center grafičnih umetnosti, lesarsko delavnico, več razstavnih prostorov in 3 pisarne.

V GT22 danes delujejo Moment (gledališče, upravljajo z Intimnim odrom), zavod za razvoj ustreznih delovnih programov, programov usposabljanja in zaposlovanja invalidnih in drugih brezposelnih Razvoj (se v glavnem ukvarjajo s čebelarstvom in lutkovnim gledališčem), Društvo za razvoj filmske kulture, fotografska temnica Mišnica, You're up radio, Radio MARŠ, Fundacija Sonda, HekLab, Center grafičnih umetnosti in Mladi za podnebno pravičnost, prostor pa nudi tudi samostojnim kreativcem in raznim pop-up dogodkom npr. Vintage sejem.

FOTOGALERIJA STOLP

  • Modrinjak Dragiša: "Maribor v 60-tih", fotografska razstava
    Dragiša Modrinjak (8. 10. 1935, Veliko Gradište, Srbija) je bil priznani fotograf, ki je večino svojega življenja deloval v Mariboru. Po začetku kariere pri ČGP Večer leta 1958, kjer je znatno prispeval k razvoju foto-reporterstva, je bil do upokojitve leta 1993 njihov fotoreporter. Kasneje je sodeloval s časopisom Delo kot zunanji dopisnik. Bil je aktiven član Fotokluba Maribor, kjer je leta 1971 sodeloval na prelomni razstavi "Fotografija mariborskega kroga". Bil je predsednik kluba in prejel naziv mojster fotografije ter mednarodno priznanje FIAP. Njegov fotografski opus obsega različne motive, od športne fotografije do dokumentiranja drame in baleta SNG Maribor. Prejel je številna priznanja in nagrade, zbiral starinsko fotografsko opremo ter si prizadeval za ustanovitev fotografskega muzeja v Mariboru. Modrinjakova fotografija je znana po dokumentiranju neponovljivih trenutkov in dinamike dogajanja, kar ga postavlja med najpomembnejše mariborske fotografe.

  • 45 let Fotogalerije Stolppregledna razstava delovanja galerije na zunanjih razstavnih panojih

    Leto 1979 je bilo prelomno za Fotoklub Maribor in umetniško fotografijo, saj je klub prejel židovski stolp. Po desetih letih trdega dela je leta 1989 v njem odprla vrata prva foto galerija v Sloveniji – Fotogalerija Stolp. Ob 45. obletnici delovanja klub predstavlja razstavo treh avtorjev izmed prvih razstav kluba: Branka Konička, Branimirja Ritonje in Branka Zoroviča. Razstavo v Fotogaleriji Stolp spremlja tudi zunanja razstava v Ulični galeriji Fotokluba, kjer je predstavljena zgodovina galerije.

RAZSTAVA BUSINESS IN BUSINESS

Mladi umetnik Jurij Hartman bo v razstavišču Kulturnega inkubatorja na ogled postavil svojo razstavo Business in Business.

Gre za dvodelno prostorsko postavitev, ki omogoča vpogled v umetnikove bodoče projekte. Delo nakazuje način oblikovanja prostorov, ki na videz skoraj neopazno, a vsiljivo narekuje posameznikovo izkušnjo okolja – objekti, razstavljeni na dveh birojskih mizah, spominjajo na elemente oziroma načine, kakršne uporabljajo urbanisti za subtilno usmerjanje gibanja oziroma preprečevanje zadrževanja na javnih mestnih površinah (ang. hostile architecture). Razstavo je kurirala Katarina Snoj.

delavnica jazzart

Skupaj z Urško in Melani (ArTi) se na delavnici prepustite ustvarjalnemu toku jazza in izdelajte unikatni tote bag! Navdih za poslikave bomo iskali prek instrumentov, ki zaznamujejo to zvrst glasbe. Seveda je nebo meja in boste po lastni izbiri sledili navdihu jazz glasbe. Raziskovali bomo različne tehnike poslikave, s poudarkom na uporabi linij in stiliziranih podob jazz instrumentov. Izpopolnili boste svoje spretnosti v risanju, barvanju in oblikovanju. Navdih iz jazza: Skozi glasbo in zgodbe o jazz legendah boste našli navdih za svoje umetniške projekte. Na koncu delavnice boste imeli svoje tote bag vrečke, ki jih boste lahko ponosno uporabljali v vsakdanjem življenju.

  • Izdelovanje tote bag: Spoznali bomo nekaj osnovnih glasbenih instrumentov, ki so ključni za jazzovsko zvrst. Po lastnem izboru boste najprej skicirali instrumente in njihove linije prenesli na platnene vrečke. Za piko na i bomo linije prevlekli z barvami za blago, da bo vaš izdelek zares trajen in edinstven. Po navdihu boste lahko dodali še kakšne svoje elemente ali druge barve.

Delavnica je primerna za vse ljubitelje umetnosti in glasbe, ne glede na predhodne izkušnje. Pridite in odkrijte svoj ustvarjalni potencial v sproščenem in navdihujočem okolju.

ZA PRIGRIZNIT IN POPLAKNIT

pekouče onej

Pekouče Onej bodo na festivalu Jazz ‘ma mlade predstavili svoje unikatne fermentirane produkte iz čilijev, ki so naravni, presni, veganski in brezglutenski. Dostavil jih bodo iz Prekmurja, ob tem pa poskrbeli tudi za gašenje pikantnih omak z osvežilno pijačo.