Back to All Events

Jazz 'ma mlade 2024 - 1. PETEK

  • Kulturni inkubator 13 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Mladinski kulturni center Maribor skupaj z glasbeniki, umetniki in kulinaričnimi mojstri pripravlja pester festivalski program, namenjen jazzovskim sladokuscem, ki bo skupaj tvoril 7. (pravljično) edicijo festivala Jazz ‘ma mlade.

Tudi letos bo Jazz ‘ma mlade potekal na tri petkove večere, začeli bomo 31. maja na Židovskem trgu s koncertoma dijakov Konservatroija za glasbo in balet Maribor ter Beat project Rene Grajfoner.

PROGRAM

Petek, 31. maj 2024 // 20:00 // Kulturni inkubator

GLAVNI ODER

20.00: Koncert dijakov Konservatorija za glasbo in balet Maribor

21.00: Koncert Beat project Rene Grajfoner

DODATEN program

13.00-21.00 Projekt #BREZFILTRA @ Razstavišče Kulturnega inkubatorja

18.00 Sprehod po prizorišču festivala - vodstvo po razstavah Kulturne četrti Židovska

  • GT22: stalna postavitev »Made in GT22« // prostorska postavitev "ODPRTI ARHIVI #1 - Ustanova Fundacija Sonda" in ODPRTI ARHIVI #2 - Mini teater (do 3. junija) // mednarodna razstava v nastajanju "Zlato v umetnosti" // Svetlana Makarovič za častno meščanko

  • Galerija Media Nox: Razstava Prelet // Mlade Arkade - postavitev Tare Rubinič

  • Galerija DLUM: Natalija Juhart Brglez »Niti tu. Niti tam.«

  • Sinagoga Maribor: Risbe in slike umetnikov v Terezinu iz zbirke v Morešetu in Theresienstadt: Kot-da mesto

  • Fotogalerij Stolp: Modrinjak Dragiša: "Maribor v 60-tih", fotografska razstava // 45 let Fotogalerije Stolp

  • 18.00-20.00 Podaljšan delovno čas galerij Kulturne četrti Židovska

19.00-20.00 Delavnica izdelave origamija @ Kulturni inkubator

19.00 Godzilla Tribute Band @ Intimni oder GT22

za prigriznit in poplaknit

Skunk Urban Kitchen // Vina Jaunik


O NASTOPAJOČIH IN PROGRAMU

GLAVNI ODER

Konservatorij za glasbo in balet maribor

Mentor Matjaž Dajčar: Gala Perhavec, vokal // Anja Lorber, vokal // Natan Anžlovar, trobenta // Lovro Zamejc, tenor saksofon // Mihel Rebernak Lončarevič, pozavna // Aljaž Kores, evfonij // Alja Klemenčič, kitara // Urh Župec Matjašič, kitara // Meta Podlesnik Marčič, klavi // Lovro Mori, bobni // Andraž Tkavc bobni //  Mentor Robert Ožinger: Manca Zorin, vokal // Ela Alič, vokal // Nuša Zelenjak, vokal // Živa Vrščaj, vokal // Meta Podlesnik Marčič, vokal // Josip Rotar, trobenta // Matevž Hojnik, trobenta // Ela Skale, klavir // Patrik Resman, kitara // Ida Obržan, bas kitara // Val Vešligaj, bobni //                    

Konservatorij za glasbo in balet Maribor, znotraj katerega deluje tudi jazz oddelek, s svojo dejavnostjo omogoča sistematično šolanje in ukvarjanje z glasbeno in plesno umetnostjo od predšolske dobe do mature na srednji šoli. Udeleženci izobraževanja pridobivajo kakovostno znanje in veščine, koncertne izkušnje, razvijajo svojo ustvarjalnost, učijo se javnega nastopanja, socialnih veščin, sodelovanja, kritičnosti, samostojnosti, samoiniciativnosti in solidarnosti; razumevanja pomena kulturne dediščine, spoznavanja kulturne raznolikosti, se izražati in razvijati osebno in umetniško identiteto.

Beat project rene grajfoner

Foto: osebni arhiv

Rene Grajfoner - bobni // Grega Skaza - saksofon // Tin Vele - kitara // Benjamin King - klavir // Luka Dobnikar - kontrabas //

Kvintet Reneja Grajfonerja Beat project Rene Grajfoner bo na koncertu predstavil ploščo Damn, Let Me Breathe (Prekleto, pustite mi dihati). Gre za avtorski projekt Reneja Grajfonerja, ki je nastal kot odziv na umetniško ustvarjanje med epidemijo, ko koncertov in nastopov v živo ni bilo mogoče doživeti. Skladbe so preplet swinga, soula, r'n'b-ja in funka, kar ponuja poslušalcem širok spekter glasbenih okusov. 

DODATEN PROGRAM

VODSTVO PO RAZSTAVAH KULTURNE ČETRTI ŽIDOVSKA

GALERIJA MEDIA NOX

  • Razstava Prelet (do 8. junija)

    Na razstavi Prelet se s svojimi deli predstavljajo študentje umetnosti in oblikovanja v steklu, smeri Unikatno oblikovanje na Akdemiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Študentski projekti raziskujejo potencial dveh temeljnih materialov, ki jih študentje v času študija tudi najaveč raziskujejo: stekla in keramike. Razstava ob preletu širine eksperimentov in iskanja možnih pristopov oblikovanja v materialih, opozarja na bogastvo konceptov in zgodb, ki jih lahko z razmislekom o karakteristikah materije prepletamo v diapazon likovnih rešitev.

  • Mlade Arkade - Zunanja postavitev Tare Rubinič: Luna in Zemlja si sposojata svetlobo & Življenje in smrt si delita oder

GT22

  • Stalna postavitev »Made in GT22« (stopnišče in hodnik)

  • prostorska postavitev "ODPRTI ARHIVI #1 - Ustanova Fundacija Sonda" (avla) in ODPRTI ARHIVI #2 - Mini teater (avla), v sodelovanju s festivalom Borštnikovo srečanje // oboje do 3. junija

  • mednarodna razstava v nastajanju "Zlato v umetnosti" (Rampa)

  • Svetlana Makarovič za častno meščanko (Ulična galerija Židovska in Vitrina)

    AMBASADA SVETLANE MAKAROVIČ je del »Inštituta za interdisciplinarnost« iLabGT22. Ob skrbi za arhiv in zemljevid življenja in naše velike pesnice, ambasada nadgrajuje »Konzilij za detekcijo kriminala v umetnosti«, podpira interdisciplinarno raziskovalno delo in že več let vodi akcijo za Svetlanino častno meščanstvo mesta ob Dravi, kjer je mukoma preživljala del mladosti. 

GT22: V centru Maribora, na Glavnem trgu 22, se nahajajo prostori v velikosti 1000 kvadratnih metrov, ki jih je družina Oset-Puppis leta 2013 namenila v brezplačno uporabo kreativnim posameznikom in organizacijam. Prazne, propadajoče in hladne prostore so iz bivših skladiščno-tovarniških prostorov in nekdanjega nočnega kluba Mona Lisa s prostovoljnim delom in lastnimi vložki preuredili v: Intimni oder, Intimni kino, Blackbox za video inštalacije, Fotografski muzej Modrinjak (danes ga več ni), radijski studio You're up radio, Skejt rampo, Knjižnico GT22, fotografsko temnico Mišnica, Center grafičnih umetnosti, lesarsko delavnico, več razstavnih prostorov in 3 pisarne.

V GT22 danes delujejo Moment (gledališče, upravljajo z Intimnim odrom), zavod za razvoj ustreznih delovnih programov, programov usposabljanja in zaposlovanja invalidnih in drugih brezposelnih Razvoj (se v glavnem ukvarjajo s čebelarstvom in lutkovnim gledališčem), Društvo za razvoj filmske kulture, fotografska temnica Mišnica, You're up radio, Radio MARŠ, Fundacija Sonda, HekLab, Center grafičnih umetnosti in Mladi za podnebno pravičnost, prostor pa nudi tudi samostojnim kreativcem in raznim pop-up dogodkom npr. Vintage sejem.

SINAGOGA MARIBOR

  • Risbe in slike umetnikov v Terezinu iz zbirke v Morešetu in Theresienstadt: Kot-da mesto

    Razstava predstavlja izbor del treh umetnikov, ki so bili med drugo svetovno vojno internirani v getu Terezin: Lea Haasa, Bedřicha Fritte in Josepha (Joja) Eduarda Adolfa Spierja. Njihova dela so svojstveno, a verodostojno pričevanje o resničnem življenju v terezinskem getu, ki so ga nacisti skušali prikazati kot »vzorčni geto«, da bi tako prikrili brutalno zatiranje 34.000 zapornikov, ki so bili tam pobiti, in skoraj 87.000 ljudi, ki so bili od tam poslani v uničevalna taborišča. Ob premierni slovenski predstavitvi razstave spominskega centra Morešet je bila pripravljena tudi spremljajoča razstava Theresienstadt: Kot-da mesto, ki izvirno razstavo postavlja v širši kontekst.

GALERIJA DLUM

  • Natalija Juhart Brglez »Niti tu. Niti tam.«

    V svojih delih Natalija Juhart Brglez raziskuje urbani prostor. Analizira ga skozi oči sprehajalca, ki se v določen kraj vrača in ga raziskuje skozi množico arhitekturnih posebnosti, geometrijskih struktur ali ornamentov. Posamezne zgoščene detajle kompozicijsko sestavlja s ponavljajočimi se geometrijskimi elementi v prostorsko zaokrožene panoramske ali vedutne celote, hkrati pa se spogleduje z ustvarjanjem prostora, kjer združuje in lomi več perspektiv in pogledov na enem mestu.

FOTOGALERIJA STOLP

  • Modrinjak Dragiša: "Maribor v 60-tih", fotografska razstava

    Dragiša Modrinjak (8. 10. 1935, Veliko Gradište, Srbija) je bil priznani fotograf, ki je večino svojega življenja deloval v Mariboru. Po začetku kariere pri ČGP Večer leta 1958, kjer je znatno prispeval k razvoju foto-reporterstva, je bil do upokojitve leta 1993 njihov fotoreporter. Kasneje je sodeloval s časopisom Delo kot zunanji dopisnik. Bil je aktiven član Fotokluba Maribor, kjer je leta 1971 sodeloval na prelomni razstavi "Fotografija mariborskega kroga". Bil je predsednik kluba in prejel naziv mojster fotografije ter mednarodno priznanje FIAP. Njegov fotografski opus obsega različne motive, od športne fotografije do dokumentiranja drame in baleta SNG Maribor. Prejel je številna priznanja in nagrade, zbiral starinsko fotografsko opremo ter si prizadeval za ustanovitev fotografskega muzeja v Mariboru. Modrinjakova fotografija je znana po dokumentiranju neponovljivih trenutkov in dinamike dogajanja, kar ga postavlja med najpomembnejše mariborske fotografe.

  • 45 let Fotogalerije Stolppregledna razstava delovanja galerije na zunanjih razstavnih panojih

    Leto 1979 je bilo prelomno za Fotoklub Maribor in umetniško fotografijo, saj je klub prejel židovski stolp. Po desetih letih trdega dela je leta 1989 v njem odprla vrata prva foto galerija v Sloveniji – Fotogalerija Stolp. Ob 45. obletnici delovanja klub predstavlja razstavo treh avtorjev izmed prvih razstav kluba: Branka Konička, Branimirja Ritonje in Branka Zoroviča. Razstavo v Fotogaleriji Stolp spremlja tudi zunanja razstava v Ulični galeriji Fotokluba, kjer je predstavljena zgodovina galerije.

projekt brez filtra

Študentke prvega letnika magistrskega študija na Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru pripravljajo v sklopu predmeta Aplikativno socialna psihologija projekt #BREZFILTRA, s karerim želijo osvetliti vpliv družbenih omrežij na naše dojemanje realnosti in samopodobo. V razstavi bodo predstavile resnične zgodbe za Instagram objavami.


ORIGAMI DELAVNICA

Poseben dodatek, oziroma ogrevanje za prvi festivalski večer na Židovskem trgu predstavlja delavnica origamija. Z umetnostjo zgibanja bomo skozi voden proces pisan papir preoblikovali v prikupne jazz obarvane papirnate figurice. Delavnica je zastavljena tako, da se ji lahko pridružiš kadarkoli med 19. in 20. uro, torej do pričetka koncerta na glavnem odru.

Zakaj origami? Je majcena pozornost, ki bo ob vašem ustvarjanju pred koncertom obenem tudi ustavila čas in vas sprostila - da boste v trenutku res zadihali vzdušje jazz koncertov 7. edicije Festivala Jazz ‘ma mlade. Origami dekoracija pa nas bo spremljala tudi izpod krošnje velikega pajesna in na obzidju najlepšega balkona v Mariboru z razgledom!

Godzilla Tribute Band

Foto: Gregor Salobir

Godzilla Tribute Band je kolektiv, zbran zato, da reši svet. Zato, ker si ga želijo. Zato, ker ga morajo. Zase pravijo, da so varuhi šibkejših, pozabljenih in narobe razumljenih, da so motika družbenih sprememb. Godzilla Tribute Band je avtorski projekt in je kolektivno delo skupine. Je predstava, ki želi biti koncert. Je gledališče predmetov, kartonskih škatel, koruznih kosmičev in predvsem ljudi. Inspiracijo išče v punku, starih filmih in pretiranem patosu (več).

KULINARIKA

Skunk Urban Kitchen

Skunk Urban Kitchen so lokalni ponudniki street food-a, pa tudi ljubitelji dobrega jazz-a. Svoj prvi sendvič so prodali junija leta 2018 na Festivalu Lent. Recepte ustvarjajo sami, sestavine nabavljajo pri manjših lokalnih ponudnikih, njihova posebnost pa je filozofija popolnega grižljaja. Skunkova specialiteta so okusni sendviči, na Židovskem trgu pa bodo postregli z izvrstnimi langaši.

Skunki pripravljajo tri okuse. V klasičnem se prepletajo okusi česna, kisle smetane in sira. sladkega opremijo z Nutello in lešnikovim crumblom, medtem ko ekstra na sebi nosi nadev z zaseko, dimljeno svinjsko ribo in kislim zeljem z bučnim oljem.

VINA JAUNIK

Foto: arhiv Domna Jaunika

Vinogradništvo s 150 letno tradicijo. »Z lepoto si jo zaznamoval in vanjo naselil dobre ljudi,« so beseda iz dnevnika nadvojvode Janeza, vnuka Marije Terezije, ki je leta 1811 občudoval gričevnat svet ob vznožju Pohorja  ter sklenil tukaj preživeti del svojega življenja. Malo nižje, pod temi griči, v središču Limbuša, se nahaja vinogradništvo Jaunik.

Z vinogradništvom se družina ukvarja že vrsto let, tradicijo pa so nadgradili z buteljčnimi vini iz sort sauvignon, muškat ottonel, dišeči traminec, beli pinot, modri pinot, sivi pinot in renski rizling. Vina so na domačih in mednarodnih tekmovanjih prejela tudi številne medalje za kakovost.