Back to All Events

Dnevi knjige v Mariboru - Torek (1. dan)

  • Maribor Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenija (map)

12.00, UNIVERZITETNA KNJIŽNICA MARIBOR, KNJIŽNO RAZSTAVIŠČE UKM

OTVORITVENI DOGODEK 27. LITERARNEGA FESTIVALA SLOVENSKI DNEVI KNJIGE V MARIBORU – KO TE NAPIŠE KNJIGA 2024

Na otvoritveni slovesnosti bosta predsednica Društva slovenskih književnih prevajalcev Tanja Petrič, v imenu ustanovitelja, in direktorica MKC Maribor Marja Guček, v imenu pokrovitelja, razglasili prejemnika oz. prejemnico nagrade Vasje Cerarja za najboljši prevod na področju mladinske književnosti. Obiskovalce in obiskovalke bodo nagovorili dr. Vlasta Stavbar, predstavnica Univerzitetne knjižnice Maribor, Marja Guček, direktorica Mladinskega kulturnega centra Maribor, ter predstavnik Mestne občine Maribor. V skulpturo Časovna kapsula Jožeta Šubica bo vložen izvirni literarni prispevek osrednje gostje festivala Barbare Korun. Potekalo bo tudi odprtje razstave Na preži za prežo avtorjev Boruta Gombača in Jerneje Ferlež ter glasbeni nastop. Otvoritveno slovesnost bosta moderirala Petra Bauman in Nino Flisar.

Organizirata: UKM in MKC Maribor.


14.00, DOM STAREJŠIH OBČANOV TEZNO

PODARIMO KNJIGO IN BESEDO

Bralna akcija Humanitarnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor. Glasno branje dela Dobra družba: zgodbe o prevozih (LUD Literatura, 2019) avtorice Ane Svetel. Poslušalci, stanovalci Doma starejših občanov Tezno, radi prisluhnejo novim besedilom, ki vzbudijo spomine na njihove izkušnje in spoznanja. Bralno srečanje vodita Vasiljka Prosnik in Marija Podhostnik, članici IWK Maribor.

Organizira: Humanitarno združenja žensk Inner Wheel klub Maribor.


18.00, LITERARNA HIŠA MARIBOR

BREDA PUGELJ, 90 LET

Pesnica, igralka, plesalka, prevajalka in avtorica dramskih tekstov Breda Pugelj je prevedla več kot trideset književnih in dramskih del ter strokovne literature. Bila je trikratna finalistka Pesniškega turnirja. Veliko se je ukvarjala z gledališko dejavnostjo za otroke in mladino. Objavila je nekaj slikanic in del za otroke, njen romaneskni prvenec pa nosi naslov Cesta do proge. Z avtorico se bo pogovarjal Marjan Pungartnik.

Organizacija in izvedba: Kulturno društvo Mariborska literarna družba, JSKD – OI Maribor in ZKD Maribor.


18.00, KNJIGARNA BELETRINA MARIBOR

JUBILEJNO SREČANJE Z MARKOM KRAVOSOM

Tržaški pesnik, pisatelj, esejist, prevajalec in urednik Marko Kravos zagotovo sodi med najvidnejše slovenske literarne ustvarjalce. Prejel je nagrado Prešernovega sklada, zlatnik poezije za pesniški opus, Schwentnerjevo nagrado in več italijanskih nagrad, med njimi italijansko državno nagrado za poezijo Astrolabio d’oro. Kravos je osrednje pero tržaške poezije, njegov izjemen literarni opus šteje več deset pesniških zbirk, obsežen je njegov opus knjig za otroke. Izjemno pomembno je tudi njegovo uredniško delo, več kot triindvajset let je deloval kot glavni urednik založbe Založništvo tržaškega tiska v Trstu.

Pogovor z avtorjem, ki je v lanskem letu praznoval jubilejno osemdesetletnico, bo usmerjala Darka Tancer-Kajnih.

Organizirata: Založba Pivec in Knjigarna Beletrina Maribor.

 
 

19.00, VETRINJSKI DVOR, ODPRTI ODER VETRINJCA – BARCODA

LITERARNI VEČER LGBTQ+ Z GOSTJO ALJO ADAM IN ODPRTIM LITERARNIM MIKROFONOM

Na literarnem večeru bodo nastopili Alja Adam, Aljaž Koprivnikar, Vesna Liponik in Pino Pograjc. Po prvem sklopu branja sledi pogovor s pesnico Aljo Adam, ki bo predstavila pesmi iz pesniške zbirke Privlačnosti in iz novo nastajajoče zbirke. Dogodek bo povezovala Špela Setničar, gostitelj in selektor nastopajočih je pesnik in urednik Tom Veber. Dogodek je del programa Maribor skozi rožnata očala in projekta Mavrični junij v Mariboru.

Produkcija: MKC Maribor. Izvedba: MKC Maribor – festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru in program Maribor skozi rožnata očala v sodelovanju s KUD Coda in Narodnim domom Maribor.

Earlier Event: May 18
Umetniški dogodek NA DELO!