Back to All Events

Dnevi knjige: Literarna matineja s Špelo Frlic na OŠ Janka Padežnika

  • OŠ Janka Padežnika Maribor 6 Iztokova ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Predfestivalsko dogajanje 27. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru

ZAKAJ NA BLEŠČIVKI NIHČE VEČ NE ČIVKA?

Torek, 23. april 2024 // 10:00 // OŠ Janka Padežnika Maribor

V organizaciji MKC Maribor, Mariborske knjižnice, Slavističnega društva Maribor ter filozofske fakultete, Pedagoške fakultete in OŠ Janka Padežnika bo v torek, 23. aprila 2024, ob 10. uri potekala Literarna matineja s Špelo Frlic. Pogovor bo vodila Andreja Erdlen.

Bleščivka je pisateljski prvenec Špele Frlic, uveljavljene pripovedovalke in programske vodje Pripovedovalskega festivala. Fantastični mladinski roman, opremljen z ilustracijami Tereze Prepadnik, je napeto pustolovsko branje, za katerega je avtorica prejela 27. večernico, književno nagrado za najboljše otroško ali mladinsko delo minulega leta, ki jo podeljuje časnik Večer.

o literarni gostji

Foto: Andrej Petelinšek

Špela Frlic (1982) je diplomirala iz primerjalne književnosti in novinarstva ter zaključila znanstveni magisterij iz folkloristike na temo sodobnega pripovedovanja v slovenskem prostoru. Deluje predvsem na področju pripovedovanja in ljudskih pravljic, pri svojem delu pa odrsko in literarno ustvarjanje dopolnjuje s producentskim in pedagoškim udejstvovanjem.

Svojo pripovedovalsko pot je začela na Radiu Študent v okviru skupine Za 2 groša fantazije, z Ano Duša je delovala v okviru Pripovedovalskega Varieteja, od leta 2019 pa vodi zavod Homo Narrans, ki je namenjen razvoju in raziskavi pripovedovalskih praks. Pet let je vodila otroški program na Vodnikovi domačiji Šiška, sedem let je bila programska vodja Pripovedovalskega festivala. Ustvarjalni in pedagoški razmislek na področju pripovedovanja najbolj intenzivno poglablja v okviru projekta Pravljični studio Zavoda Divja misel (www.pravljicnistudio.si), ki ga idejno in vsebinsko vodi. Projekt se z razvojem pripovedovalskih orodij in kulturno-umetnostnih vsebin posveča razvoju pripovedovalskih kompetenc pri otrocih.  Zanj je skupaj s sodelavci prejela nagrado Zlata kocka 2023.

Za pisateljski prvenec Bleščivka (Mladinska knjiga, 2022) je prejela nagrado Večernica 2023, roman pa je bil tudi med nominiranci za Levstikovo nagrado in je prejel znak Zlata hruška.

Earlier Event: April 23
Vseslovensko petje s srci
Later Event: April 23
Dnevi knjige: Pesem pogumnih src