Back to All Events

Predstavitev Rekviema za sneg v Kranju

  • Leyerjeva hiša 32 Tomšičeva ulica Kranj, 4000 Slovenia (map)

gostovanje

Matic Ačko predstavlja prvenec Rekviem za sneg v Layerjevi hiši Kranj

 

Februarja je Mladinski kulturni center Maribor izdal pesniški prvenec najuspešnejšega slovenskega slemovskega pesnika Matica Ačka, ki je bil premierno predstavljen 22. februarja 2024 v Vetrinjskem dvoru v Mariboru. Zdaj se pesnik odpravlja na krajšo slovensko literarno turnejo, v okviru katere bo prvenec predstavljal v Kranju, V Novem Mestu, v Murski Soboti, v Celju in še kje.

Prva postaja turneje bo Layerjeva hiša Kranj, kjer bo že to soboto, 16. marca 2024, zbirko predstavil v obliki literarne čajanke, ki bo nadgrajena z razstava fotografij, ilustracij iz knjige ter poezije. Posamične pesmi bodo tako na ogled v kombinaciji z avtorjevimi fotografijami in ilustracijami, ki jih je ročno izdelal za dotično zbirko. Dogodek v organizaciji Layerjeve hiše Kranj bo potekal v Kavarni Layer, pričel se bo ob 17. uri, razstava pa bo na ogled vse do 30. aprila 2024.

Z razstavo v Layerjevi hiši obeležujejo tudi Svetovni dan poezije.

Foto: Boštjan Lah

Rekviem za sneg je težko pričakovani pesniški prvenec slemovskega pesnika, glasbenika, oblikovalca ter vsestranskega ustvarjalca Matica Ačka. Razstava ob zbirki predstavlja pretresljivo družbenokritično in intimno izpoved posameznika ter prikazuje sodobni duh časa skozi pesmi, ki so izjemno komunikativne in angažirane.

Pesnik se loteva najrazličnejših vsebin, od okoljske problematike, ki predstavlja glavni tematski fokus zbirke, do prevpraševanja sodobnih družbenih mehanizmov ali reflektiranja bivanjskih vprašanj ter lastne pozicije v svetu. V svoje pisanje Ačko vešče vključuje prvine humorja, sarkazma ter ironije, na drugi strani pa se kot pesnik s svojo izrazito čuječo držo in mestoma intimno pisavo odpira navzven, pri čemer se ne boji pokazati svoje ranljivosti ali izraziti svoje eksistencialne zaskrbljenosti ob grožnji vse bolj katastrofične usode, ki zaradi okoljske krize preti svetu in človeštvu.

o avtorju

Matic Ačko (1991) je oblikovalec, pesnik, performer ter multidisciplinarni umetniki, ki živi in deluje v Mariboru. Je en najuspešnejših slovenski slem pesnikov, državni prvak v slem poeziji iz leta 2021 ter štirikratni državni podprvak. Njegove pesmi so bile objavljene že v več spletnih in tiskanih publikacijah, letos pa je izdal tudi svoj prvenec. Poklicno se sicer primarno ukvarja z grafičnim ter industrijskim oblikovanjem, z videom in s fotografijo.