Back to All Events

Ožuljeni jezik s Tonjo Jelen

  • Vetrinjski dvor 30 Vetrinjska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

večer slam poezije

OŽULJENI JEZIK S TONJO JELEN

Torek, 12. marec 2024 // Vetrinjski dvor // 19:00


ko dihaš na pol

saj prazne sledi

ne polnijo mest

tišine

(Tonja Jelen, Presečišče, zbirka Od točke nič)

Drugi letošnji literarni dogodek iz cikla Ožuljeni jezik, ki ga izvajajo Mladinski kulturni center Maribor v sodelovanju s pesniškim društvom Slam zverine, Narodnim domom Maribor, KUD Codo in Bando ferdamano, bo potekal v Vetrinjskem dvoru v prostoru BarCoda, v torek, 12. marca 2024, s pričetkom ob 19.00 uri.

Dogodek je odprt za vse slamovske pesnice in pesnike, ki bi se ponovno ali prvič želeli predstaviti z izvirno avtorsko poezijo na odru Vetrinjskega dvora. Prijave nastopajočih zbiramo na naslovu ozuljenijezik@gmail.com ali preko zasebnega sporočila na facebook strani Slam zverin. Dogodek bo moderirala Mojca Frim, članica improligaške skupine Banda Ferdamana, z literarno gostjo Tonjo Jelen pa se o njeni novi pesniški zbirki Od točke nič pogovarjala Ajda Strajnar, glavna urednica študentske revije Liter jezika.

literarna gostja tonja jelen

Foto: Jurij Vižintin

Literarna gostja marčevskega Ožuljenega jezika Tonja Jelen (roj. 1988) je pesnica, literarna kritičarka in moderatorka. Je avtorica pesniških zbirk Pobalinka (Litera, 2016), Greva, ostajava, saj sva (Kulturni center Maribor, 2020) in Od točke nič (Litera, 2023). Pri založbi Kulturni center je izšel zbornik Rokerji pojejo pesnike (2018), pri katerem je bila urednica za literarni del, pri isti založbi pa si je zamislila fanzin Literarna krpanka, ki ga je uredila tudi kot zbornik.

Piše tudi eseje, strokovne članke s področja literature, spremne besede k leposlovnim delom in literarne kritike za različne medije. Kot ožji del uredniškega odbora sodeluje z revijo Spirala (2015–), bila je urednica za poezijo pri ArsLitera (2017/2018).

Leta 2015, 2019 in 2020 se je uvrstila v finale Pesniškega turnirja založbe Pivec. Pesmi objavlja v različnih leposlovnih revijah in na spletnih portalih, med drugim je bila 2016 njena poezija uvrščena v Rukopise in leta 2019 v antologijo Slišiš goreti sonce. Nekaj njenih pesmi je prevedenih v različne jezike, dve sta uglasbeni. Avtorica ima od leta 2019 status samozaposlene v kulturi. V pogovoru z Ajdo Strajnar bo razgrnila poglavitne motive svoje poezije v novi pesniški zbirki, občinstvo pa bo lahko prisluhnilo tudi branju izbranih pesmi iz pravkar izdane zbirke Od točke nič.

Vabljene in vabljeni na marčevski Ožuljeni jezik!


Dogodek organiziramo MKC Maribor - MKC Črka in Pesniško društvo Slam zverine, v sodelovanju z Bando ferdamano, Narodnim domom Maribor – Vetrinjskim dvorom ter KUD Codo in njihovim Vetrinjc - BarCoda, s finančno podporo Mestne občine Maribor, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – Urada RS za mladino in Javne agencije RS za knjigo

Dodatne informacije: petra.kolmancic@mkc.si; matic.acko@gmail.com