Back to All Events

Predstavitev zbirke Rekviem za sneg

  • Vetrinjski dvor 30 Vetrinjska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

REKVIEM ZA SNEG

Predstavitev pesniškega prvenca Matica Ačka

Vetrinjski dvor, četrtek, 22. februar 2024, ob 19. uri

Toda sneg …

sneg je tako čarobno naletaval na trupla,

nagrmadena v jamah.

Njegova imunost

se je zdela večna,

nedotakljiva,

božanska.

(iz pesmi Kuga, Rekviem za smrt)

Rekviem za sneg je težko pričakovani pesniški prvenec najuspešnejšega slovenskega slemovskega pesnika, glasbenika, oblikovalca ter vsestranskega ustvarjalca Matica Ačka (1991, Maribor). Pesniška zbirka predstavlja pretresljivo družbenokritično in intimno izpoved posameznika ter prikazuje sodobni duh časa skozi pesmi, ki so izjemno komunikativne in angažirane. Pesnik se loteva najrazličnejših vsebin, od okoljske problematike, ki predstavlja glavni tematski fokus zbirke, do prevpraševanja sodobnih družbenih mehanizmov ali reflektiranja bivanjskih vprašanj ter lastne pozicije v svetu. V svoje pisanje Ačko vešče vključuje prvine humorja, sarkazma ter ironije, na drugi strani pa se kot pesnik s svojo izrazito čuječo držo in mestoma intimno pisavo odpira navzven, pri čemer se ne boji pokazati svoje ranljivosti ali izraziti svoje eksistencialne zaskrbljenosti ob grožnji vse bolj katastrofične usode, ki zaradi okoljske krize preti svetu in človeštvu. Njegova perspektiva je včasih panoramska, včasih generacijska oz. kolektivna, včasih subjektivna, intimna oz. individualna. Verzi z izrazitimi liričnimi poudarki ter izraženim ritmom pogosto prehajajo v pripovednost, kar je zagotovo dediščina avtorjevega dolgoletnega ukvarjanja s slamovsko poezijo.

 

Pesmi in verzi za pričujočo pesniško zbirko so nastajali v zadnjih petih letih, intenzivneje pa v zadnjem letu. Zbirka vsebuje 33 pesmi, nekatere pesmi so razdeljene v pesniške cikle (npr. Deklica, Lützerath, V kraljestvu Zlatoroga, Mitologije vročih cest). Zbirko Rekviem za sneg je založil in izdal Mladinski kulturni center Maribor, izšla je v knjižni zbirki Ko te napiše knjiga …, uredila pa jo je Petra Kolmančič. Matic Ačko je zbirko opremil tudi z lastnimi ilustracijami in zasnoval naslovnico. Pogovor z avtorjem bo na predstavitvi, ki jo pripravljamo v četrtek, 22. februarja 2024, ob 19. uri v Vetrinjskem dvoru, vodila moderatorka Ajda Strajnar.

 

Vabljene & vabljeni!


Dogodek organizirajo: Matic Ačko ter Mladinski kulturni center Maribor (program MKC Črka) v sodelovanju z društvom Vetrinjc – BarCoda, Vetrinjskim dvorom ter Narodnim domom Maribor.

Celoletni literarni program MKC Črke sofinancirajo Mestna občina Maribor, Javna agencija RS za knjigo in Urad RS za mladino.