Back to All Events

Predstavitev pesniške zbirke Nine Medved: Rodna doba

  • Sodni stolp 8 Pristan Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

PREDSTAVITEV PESNIŠKE ZBIRKE NINE MEDVED

RODNA DOBA

Torek, 15. oktober 2024 // 18:00 // Sodni stolp

»Napisati drevo.

Roditi knjigo.

Posaditi otroka

v morda pusto deželo,

okuženo s sramom

in rastočim

dvomom?«

Naslovnica zbirke Rodna doba

Foto: Živa Mijatović

Portret Nine Medved

Foto: Sami Rahim

MKC Maribor vabi na predstavitev pesniške zbirke Nine Medved Roda doba, ki bo v Sodnem stolpu v torek, 15. oktobra 2024, ob 18. uri. Pogovor z avtorico bo vodila Neža Prah Seničar.  Video projekcija: Vita Kolar & Dve luni, zavod za poetizacijo sveta.

O zbirki

Osrednje gibalo druge pesniške zbirke Nine Medved sta lepota in subverzivnost rodne dobe. Ta lirsko subjektko drži v napetosti med lastnimi in željami drugih, možnostmi, stigmami, oblikami dediščine in rodnosti, spremembami v intimi in paru. Vse se začne s preobrazbo pogleda – ko v ciklu Otrok opazuje otroke pri igri, ki preigravajo možne družbene vloge. V ciklu Slovar se igra nadaljuje, a to so jezikovne igre, ki se jih gre odrasel par, ko s prenovo jezika presnavlja skupni intimni svet. V ciklu Mama se razpre pahljača podob mater, z lastnimi telesi izpostavljenih družbenemu, medicinskemu, oglaševalskemu in drugim oblikam mikronasilja nad ženskami. V končnem, naslovnem delu zato poskuša lirska subjektka dobiti nazaj – svoje telo, jezik, oči, čustva, pri čemer ji daje moč fotoaparat, temeljno orodje za reprodukcijo podob. Rodna doba je pesniška zbirka, v kateri je »lastna soba« skrčena na telo in razpočena v mrežo mitov o odrasli ženski, materi, partnerki, umetnici. Pesmi spremljajo avtoričine analogne fotografije.

O avtorici

Nina Medved je pesnica, prevajalka, fotografinja in kulturna organizatorka, nagrajena z mednarodno listino Pont za perspektivne književne ustvarjalce (2021) in avtorica odmevnega pesniškega prvenca Drseči svet (JSKD, 2020), nominiranega za najboljši prvenec, ki je nedavno izšel v nemškem prevodu. Za svoje delo je v letu 2024 prejela tudi priznanje bronasti grb Mestne občine Maribor.

Vabimo vas tudi h knjižnemu kotičku Cankarjeve založbe, kjer si bo mogoče priskrbeti izvod Rodne dobe s podpisom in posvetilom avtorice.

 

VLJUDNO VABLJENE & VABLJENI!


Dogodek organizira MKC Maribor, literarni program MKC Črka.

Partner izvedbe: Lutkovno gledališče Maribor, Kulturna četrt Minoriti

 Program MKC Maribor omogočata Mestna občina Maribor in Urad RS za mladino. Literarni večer spada v sklop literarnih prireditev, ki jih sofinancira Javna agencija RS za knjigo.